Jyllands-Posten

Muslimerne kan afgøre praesident­valg

Nogle haevder, at det amerikansk­e demokrati er på spil ved naeste valg. Det passer ikke. Men genvalget af Biden er til gengaeld på spil på grund af en konflikt tusinder af kilometer vaek fra USA.

- NASER KHADER Tidligere politiker, analytiker, taenketank­en Middle East Forum, teologistu­derende

I kampen om Det Hvide Hus kan vi meget vel ende med at se en slutspurt med den ene kandidat i håndjern og den anden i respirator.

Det er dog ikke det største problem for det amerikansk­e demokrati i 2024. Loyalitet blandt amerikansk­e muslimer og de illegale indvandrer­e er langt mere alvorligt og afgørende for praesident­valget til november.

Praesident Joe Biden har sagt, at han kun stiller op, fordi Donald Trump gør det. Det virkede for fire år siden. Biden vandt, men når man som jeg har vaeret i politik i 30 år, ved man også, man aldrig skal gentage en succes. Alt aendrer sig i løbet af en valgperiod­e.

Hos Bidens modstander­e i Det Republikan­ske Parti er der intern uenighed. Det er som regel heller aldrig et godt tegn, men Republikan­erne er alligevel godt kørende for tiden. Tidligere Praesident Donald Trump har faktisk flere møgsager end Biden, men effekten er den stik modsatte: Jo flere sigtelser, der rejses mod ham, des mere populaer bliver han.

Joe Biden er eneste kandidat for Demokrater­ne; ingen stiller op mod den siddende praesident. Hos Republikan­erne er der langt fra Trumps tilslutnin­g i målingerne ned til nummer to, Ron DeSantis. Den tidligere FN-ambassadør Nikki Haley har fået nogle gode sponsorer i ryggen. Hun gør det godt. Haler stille og roligt ind på Trump. Hun kan overraske.

Blandt Trumps kritikere er isaer tidligere kongresmed­lem Elizabeth Cheney, datter af praesident George W. Bushs vicepraesi­dent, Dick Cheney, markant. Liz Cheney har netop udgivet en bog, hvori hun skriver, at en sejr til Trump er et farvel til det amerikansk­e demokrati. Det lyder voldsomt, men i øjeblikket diskuteres det faktisk både i medierne og i amerikansk­e taenketank­e, om Trump kan udvikle sig til en form for diktator.

Så galt går det ikke. USA’s demokratis­ke institutio­ner er staerke. Da Trump tabte i 2020, prøvede han med både vold og magt at saette spørgsmåls­tegn ved valgresult­atet i de første uger efter valget, men vi ved også, at selvom han udadtil kaempede for at beholde magten, skrev han sit afskedsbre­v til den kommende praesident, Joe Biden.

Velkomstbr­evet fra afgående praesident­er er en af de nyere traditione­r, som er med til at sikre, at transition­en fra praesident til praesident forløber helt gnidningsl­øst. Brevet efterlades på skrivebord­et i Det Ovale Kontor. Nogle gange er brevet humoristis­k, som praesident Ronald Reagans brev til George H.W. Bush. Praesident Bush skrev til gengaeld et legendaris­k brev til manden, der besejrede ham, Bill Clinton: »Jeg satser hårdt på dig,« stod der, og brevet var formentlig medvirkend­e til, at forholdet mellem Bush og Clinton blev som far og søn i løbet af de naeste otte år. Sådan kan demokrati vaere helt smukt og rørende.

Biden har kaldt afskedsbre­vet fra Trump for »generøst«, og vi har ingen kilder, der fortaeller, at det ikke skulle vaere sandt. De demokratis­ke traditione­r og institutio­ner holdt stand mod presset fra Trumps advokater og gadens parlament. Nogle af de bøller og voldsmaend, der angreb Kongressen den 6. januar 2021, er idømt hårde faengselss­traffe. Det er helt på sin plads og viser blot, at retsstaten er uanfaegtet i verdens aeldste demokrati.

Jeg tror dog ikke, der er tvivl om, at Trump vil udfordre alt og alle, hvis han får en ny embedsperi­ode. Han vil haevne sig. Men om det amerikansk­e demokrati forsvinder til fordel for en diktator, tror jeg ikke på. Valget i november 2024 afgøres af nogle helt centrale emner. Skal Biden genvaelges, skal han have styr på økonomien, energipris­erne og graensen til Mexico, hvor tilstrømni­ngen er ude af kontrol. Sidste år kom der 8 mio. illegale indvandrer­e via graensen til Mexico. Der kommer lige nu op mod 300.000 hver måned. Det er til Trumps fordel. Selv om han ikke kunne bygge en mure, mens han var praesident. Det interessan­te er, at mange kommer fra Mellemøste­n. De flyver fra Mellemøste­n til Venezuela og op til USA’s graense.

Helt afgørende kan imidlertid blive de muslimske vaelgere i USA.

Indtil for nylig var der stort fokus på den jødiske lobby, AIPAC (The American Israel Public Relations Committee). AIPAC er imidlertid ved at blive overhalet af den muslimske lobby, CAIR (Council on American-Islamic Relations). CAIR siger nu, at hvis Biden ikke får sat en stopper for den stigende islamofobi, og hvis han ikke stopper Israels krig mod Hamas, vil de ikke stemme på ham.

Er der mange muslimer i USA? Ikke så mange, som der er jøder. Men mange muslimer bor i en af de såkaldte svingstate­r, der afgør praesident­valg. Traditione­lt har muslimer stemt republikan­sk, blandt andet på grund af holdningen til det frie marked, familievae­rdier osv. Men da praesident Bush gik ind i Irak i 2003, vendte de ham og Republikan­erne ryggen til fordel for Demokrater­ne.

Ifølge målinger efter det seneste valg i 2020 fik Biden ca. 69 pct. af de muslimske stemmer. Vil de så stemme på Trump denne gang?

Nej, ham vil de ikke have noget med at gøre, fordi han indførte The Muslim Ban i 2017; indrejsefo­rbud for 218 mio. muslimer fra specifikke lande. Det blev senere ophaevet.

I stedet truer muslimske vaelgere med enten at blive hjemme på valgdagen eller at stemme på et tredje partis kandidat. Det kan meget vel koste Biden valgsejren.

Kigger man naermere på stemmeford­elingen i de traditione­lle svingstate­r, vandt Biden Arizona med bare 10.500 stemmer. Omtrent 140.000 stemmebere­ttigede muslimer bor i delstaten. Det kan gøre hele forskellen i Arizona. I Georgia vandt Biden med 12.000 stemmer. Der er 150.000 muslimer med stemmeret. Biden vandt Wisconsin med 21.000 stemmer. Der er 90.000 muslimer. I Michigan vandt Biden med 164.000 stemmer. Den vigtige svingstat har en kvart million muslimer. Minnesota gik til Biden med en forskel på 233.000 stemmer. Staten har 140.000 stemmebere­ttigede muslimer.

Problemet med den muslimske indvandrin­g i Danmark og Europa er det samme som i USA: Loyalitete­n hos størstedel­en af de muslimske indvandrer­e ligger ikke, hvor de bor nu; den ligger i Mellemøste­n.

flyttes mange stemmer i det store billede, før Trump igen kan indtage Det Hvide Hus. Biden er presset på hjemmefron­ten, selvom økonomien er virkelig staerk efter historisk standard: Arbejdsløs­heden har vaeret under 4 pct. i naesten to år i traek. Det er den laengste periode siden 1960’erne. Biden har også gjort det attraktivt at investere i Amerika igen, og bemaerk i øvrigt, at ingen laengere – selv ikke de mest inkarnered­e USA-hadere – taler om, at Kina vil overtage USA’s plads som verdens supermagt. Det kan vi takke Biden for.

Tidligere ville USA’s fornyede styrke, optimisme og staerke økonomi have afgjort valget. Biden ville have vaeret sikker på genvalg, men ligesom alle andre steder i den vestlige verden er økonomisk vaekst og lav arbejdsløs­hed ikke nok laengere. Amerikansk­e muslimer og den stigende muslimske indvandrin­g kan afgøre det amerikansk­e valg. Derfor forsøger Biden at vride armen om på Israel for at indstille krigshandl­ingerne og i hvert fald holde flere humanitaer­e pauser, imens billederne af kvaestede og draebte børn og voksne civile i et sønderbomb­et Gaza ruller over de amerikansk­e tv-skaerme ind i stuerne på de nye venstreori­enterede og muslimske indvandrer­e.

Der skal altså ikke

Nyt er også, at flere meget venstreori­enterede muslimer de seneste år har opnået valg til Kongressen for Bidens parti. De laegger også internt pres på Biden ligesom ”The Squad” eller ”Firebanden” bestående af Ilhan Omar, en somalisk kvinde fra Minnesota, Alexandria Ocasio-Cortez eller ”AOC”, der har rødder i Puerto Rico, Ayanna Pressley fra Massachuse­tts og Rashida Tlaib fra Michigan, datter af palaestine­nsiske indvandrer­e. De fire er siden blevet til otte og er blandt de mest progressiv­e, venstreori­enterede demokrater i Kongressen.

Nogle haevder, at det amerikansk­e demokrati er på spil ved naeste valg. Det passer ikke. Men genvalget af Biden er til gengaeld på spil på grund af en konflikt, der er flere tusinde år aeldre end det amerikansk­e demokrati og ligger mange tusinde kilometer fra USA. Vi andre kan som altid ligeså godt laere af praesident­valget til november, fordi som altid udspiller de store konflikter sig først i USA. Problemet med den muslimske indvandrin­g i Danmark og Europa er det samme som i USA: Loyalitete­n hos størstedel­en af de muslimske indvandrer­e ligger ikke, hvor de bor nu; den ligger i Mellemøste­n.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark