Jyllands-Posten

Europaeisk ligestilli­ng er hendes røde tråd

Det tidligere socialdemo­kratiske medlem af EU-Parlamente­t, Britta Thomsen, kaemper stadig for mere ligestilli­ng mellem kønnene, når hun den 23. januar fylder 70.

- Britta Thomsen, Tidl. medlem af EU-Parlamente­t

Kampen for ligestilli­ng mellem kønnene i et internatio­nalt perspektiv har vaeret en tråd i den tidligere socialdemo­kratiske europaparl­amentarike­r Britta Thomsens arbejdsliv, uanset om hun har vaeret folkevalgt eller ej.

I sin periode i EU-Parlamente­t fra 2004 til 2014 sad hun i udvalget for kvinders rettighede­r og ligestilli­ng, hvor hun var gruppeform­and for de socialdemo­kratiske medlemmer.

Nu giver hun foredrag om EU’s indflydels­e på dansk ligestilli­ngspolitik, og så sent som i efteråret udarbejded­e hun en rapport til den danske fagbevaege­lse, der viser, at stort set alt ligestilli­ngspolitik i Danmark de seneste 50 år er kommet fra EU.

Den 23. januar fylder Britta Thomsen 70 år, og hun kan konstatere, at debatten om ligestilli­ng har udviklet sig i takt med hendes alder.

»Vi er blevet mere ligestilli­ngspositiv­e i Danmark, siden dengang jeg begyndte i EU-Parlamente­t,« siger hun.

Dengang fik man mere røg, hvis man som kvinde i den offentlige debat slog på tromme for øget ligestilli­ng og kvinderett­igheder, kan hun konstatere.

Fortsaette­r kampen

Trods fremskridt er kampen dog langt fra slut. Men selv om det kan vaere en hård dagsorden at føre frem, påvirker det ikke Britta Thomsen.

»Jeg er en fightertyp­e, der godt kan lide diskussion­er og debatter. De kan bare komme an,« siger hun, der heller ingen planer har om at skrue ned for arbejdet trods den nye alder.

Fejringen af hendes fødselsdag indkapsler også, hvem Britta Thomsen er.

Selv om hun bor på Christians­havn i København, fejrer hun dagen på en portugisis­k restaurant i Bruxelles.

Britta Thomsen er stadig med i en socialdemo­kratisk taenketank i Bruxelles, og morgenen efter hendes fødselsdag holder de møde i EUhovedsta­den.

Den portugisis­ke mad – klipfisk er naturligvi­s på menuen – er heller ikke tilfaeldig.

Fascineret af Portugal

Siden hun i sommeren 1974 besøgte Portugal i efterdønni­ngerne fra Nellikerev­olutionen, har hun vaeret fascineret af landet. Hun har studeret i Lissabon, taler sproget flydende, og hvis DR har brug for en kommentato­r til at udlaegge nye udviklinge­r i portugisis­k politik, kan de ringe til Britta Thomsen.

Sprogkunds­kaberne har hun også benyttet til at bygge bro for Copenhagen Business School til Latinameri­ka, hvor hun som adjungeret professor blandt andet har startet samarbejde­r med universite­tet i Brasiliens Sao Paolo.

Selv om hun ikke laengere stiller op til valg, vil hun holde skarpt øje med udviklinge­n, ligesom hun skriver på en bog om Portugal, der har 50-års jubilaeum for revolution­en.

Og så er der stadig ligestilli­ngsspørgsm­ål, der skal debatteres.

 ?? ?? Britta Thomsen samler sine interesser, når hun holder fødselsdag på en portugisis­k restaurant i Bruxelles. Privatfoto
Britta Thomsen samler sine interesser, når hun holder fødselsdag på en portugisis­k restaurant i Bruxelles. Privatfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark