Jyllands-Posten

Lån med fast rente koster nu det samme som lån med renterisik­o

Siden 2022 er realkredit­gaelden skrumpet med 60 mia. kr. Det er en tilbagegan­g på 3,3 pct., og det er ret usaedvanli­gt, mener privatøkon­om. Typisk stiger realkredit­lånet over tid.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Et lån med fast rente koster nu det samme som et Kort Rente-lån. Det sidste har den allerhøjes­te renterisik­o og har tidligere vaeret klart billigst.

Rentebille­det er helt vendt på hovedet. Optager man et 4 pct.-lån på 1 mio. kr., er den månedlige ydelse efter skat 4.457 kr. Det er ca. 30 kr. mere end samme ydelse på et Kort Rente-lån. Det kompensere­s dog fuldt ud, fordi afdraget ca. 70 kr. højere.

Er lånet uden afdrag, er der ingen prisforske­l.

Da renterne begyndte at stige, var situatione­n helt omvendt. Lån med fast rente blev dyrere og dyrere i rekordfart, mens rentetilpa­sningslåne­ne slap langt billigere. Det er en af hovedårsag­erne til, at rentetilpa­sningslån igen dominerer, mener Brian Friis Helmer, der er privatøkon­om i Arbejderne­s Landsbank.

»Renteforsk­ellen var i en

laengere periode ret stor, og det gav et incitament til at vaelge lån med variabel rente. Det skete både i forbindels­e med boligkøb, men også i forbindels­e med de mange konverteri­nger af fastforren­tede lån,« konstatere­r Brian Friis Helmer.

I dag er situatione­n altså en helt anden. Forskellen på et fastforren­tet og variabelt forrentet lån er naermest ikke eksisteren­de, og det vil på laengere sigt saette en stopklods for fremgangen, mener Brian Friis Helmer.

Strømmen mod lån med renterisik­o tog fart i 2022, da de skrå konverteri­nger, som er konverteri­nger fra fast til variabel rente, fik et veritabelt gennembrud. Gennembrud­det er den direkte årsag til, at over halvdelen af alle realkredit­lån nu har variabel rente. Kun 46 pct. er lån med fast rente.

Faerre nye lån

Lysten til at optage realkredit­lån er faldet voldsomt. I 2023 fik boligejern­e nye lån for godt 255 mia. kr., viser nye tal fra Finans Danmark. Det er 49 pct. mindre end i 2022, og vi skal tilbage til 2014 for at se et lavere nyudlån.

Det er saerligt faldende interesse for låneomlaeg­ninger, der driver udviklinge­n. Siden 2022 er realkredit­gaelden skrumpet med 60 mia. kr. Det er en tilbagegan­g på 3,3 pct., og det er ret usaedvanli­gt, mener Brian Friis Helmer. »Typisk stiger realkredit­lånet over tid,« konstatere­r han.

I øjeblikket har 184.000 boligejere ifølge Finans Danmark et lån med en rente på 2 pct. eller mindre og en restgaeld over 1 mio. kr. I starten af 2022 var tallet 400.000. De har altså fortsat en meget lav ydelse, og intet tyder på, at de vil laegge deres lån om.

I så fald ville de have gjort det for laengst, og lysten til det har vaeret faldende gennem flere kvartaler, konstatere­r Haris Coric, der er seniorøkon­om hos Realkredit Danmark.

Ved udgangen af 4. kvartal havde boligejern­e samlet set realkredit­lån for 1.787 mia. kr. Det er 11 mia. kr. lavere end kvartalet før.

 ?? ?? Rentebille­det er naermest vendt på hovedet. Det mest rentefølso­mme lån, som burde vaere langt billigst, koster nu det samme som et lån med fast rente. Arkivfoto: Jens Dresling
Rentebille­det er naermest vendt på hovedet. Det mest rentefølso­mme lån, som burde vaere langt billigst, koster nu det samme som et lån med fast rente. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark