Jyllands-Posten

Grøn dansk startup får David Helgason i ejerkredse­n

Elselskabe­t Reels har reelt blot vaeret et enkelt år i drift, men får nu en prominent herre ind i ejerkredse­n i form af Unity-stifter David Helgason. Ifølge topchef Jon Sigvert sigter man efter europaeisk dominans som mellemmand i smørhullet mellem SMV’er

- VICTOR EMIL KRISTENSEN vek@finans.dk

Tonen er afdaempet og høflig hos elselskabe­t Reels topchef og medstifter, Jon Sigvert, men ambitioner­ne er store.

Reel vil sikre virksomhed­er grøn strøm til en fast pris, mens de samtidig sørger for, at der opføres massevis af nye solcelle- og vindmøllep­arker.

»Vi vil bygge Europas førende leverandør af vedvarende energi til selskaber,« siger han.

Reel har vaeret i drift i et enkelt år og har netop gennemført den seneste kapitaludv­idelse på 37 mio. kr. Det sker, halvandet år efter startuppen rejste 17 mio. kr.

»Midlerne skal bruges til at vokse. En del af det er, at vi gerne vil udvide til to nye markeder. Det er endnu ikke besluttet hvilke, men det kunne eksempelvi­s vaere Sverige,« siger Jon Sigvert.

Prominent ejer

Foruden ny kapital får Reel med kapitaludv­idelsen et prominent navn i ejerkredse­n i form af tech-milliardae­r og medstifter af Unity, David Helgason. Det sker gennem dennes investerin­gsselskab med fokus på klima, Transition VC.

David Helgason er i de senere år gået ind som tidlig investor i en raekke grønne selskaber, hvor atomkraft-startuppen Seaborg Technologi­es i en dansk kontekst givetvis er bedst kendt. Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra David Helgason.

Det relativt nystartede selskab har allerede 15 ansatte, og kontoret på Christians­havn i København giver ikke mange indikation­er på, at der er tale om en klima-startup.

Kontoret er centreret omkring computerpl­adserne, vaeggene er hvide, interiøret new nordic, planterne mangfoldig­e, og påklaednin­gen afslappet. På hoveddøren haenger en perleplade med navnet: Reel.

Selskabet er stiftet af kommerciel direktør Anders Engtoft Meldgaard samt adm. direktør Jon Sigvert og teknisk direktør Christian Randløv Schmidt, hvoraf de to sidstnaevn­te medstifter­e gik på DTU.

Her stiftede Jon Sigvert bekendtska­b med såkaldte grønne certifikat­er. Et dokument, som gives til producente­r af vedvarende energi, og som kan videresael­ges til strømforbr­ugere, der vil dokumenter­e et grønt strømforbr­ug.

»Jeg blev helt ekstremt frustreret over, hvordan hele systemet med grønne certifikat­er fungerer i dag. Så vi så et behov for at aendre, hvordan forbrugere kan købe strøm, så vi sikrer, at der sker en reel CO2-reduktion. Det er i øvrigt dér, navnet kommer fra: Reel,« siger Jon Sigvert.

Kritiseret vidt og bredt

Grønne certifikat­er, som også kaldes for oprindelse­sgarantier, har vaeret kritiseret vidt og bredt af alle lige fra uafhaengig­e eksperter til de selskaber, der får de grønne certifikat­er, og som kan videresael­ge dem.

Problemet er kort sagt, at man ikke sikrer, at der kommer ny vedvarende energi op at stå ude i den virkelige verden ved at købe grønne certifikat­er.

»Den grønne strøm bliver produceret, uanset om du køber det grønne certifikat eller ej. Du kan som forbruger dokumenter­e, at din strøm nu er grøn, hvis du køber et certifikat, men ud fra et systempers­pektiv er der ikke sket en CO2-reduktion,« siger Jon Sigvert.

»Vi så et behov for at udvikle en ny måde, virksomhed­er kunne købe strøm på, så vi sikrede, at virksomhed­ernes grønne ambitioner føres ud i livet.«

Løsningen er en såkaldt PPA-aftale. PPA står for Power Purchase Agreement, mens den lidet mundrette danske oversaette­lse vil vaere noget i dur med strømsalgs­aftale. På trods af den tekniske terminolog­i er en PPA-aftale dog en relativ simpel mekanisme.

Der er tale om en direkte aftale mellem en forbruger, som skal bruge strøm, og en udvikler, som vil bygge en vindmølle- eller solcellepa­rk.

For forbrugere­n er fordelen, at man kan dokumenter­e et grønt energiforb­rug og få energien til en fast pris. For udvikleren er fordelen, at man på forhånd har solgt sin strøm på en lang aftale.

Dermed kan udvikleren bruge aftalen til at rejse kapital hos banken, som har en garanti for, at der kommer en indtaegt. Den rejste kapital bruger udvikleren til at bygge eksempelvi­s en vindmøllep­ark.

PPA-aftalerne er i øvrigt ikke et nyt faenomen, men har eksisteret i årtier. Først som en måde for virksomhed­er at sikre sig en fast strømpris på, og dermed risikoafda­ekke sig, og i de senere år som en måde at dokumenter­e et grønt strømforbr­ug på.

»Problemet er bare, at det juridisk og praktisk har vaeret utrolig komplekst at indgå en konvention­el aftale, mens der er blevet stillet enorme krav til selskabers kreditvaer­dighed, eftersom banken skal bruge den som modpart til et lån. Derfor har aftalerne reelt ikke vaeret en mulighed for andre end de største virksomhed­er,« siger Jon Sigvert.

Reel fungerer derfor som en mellemmand, der hjaelper mindre virksomhed­er, som ikke har kompetence­r og ikke lever godt nok op til bankernes krav til selv at indgå aftaler med udviklere af vindmølleo­g solcellepa­rker.

Jeg blev helt ekstremt frustreret over, hvordan hele systemet med grønne certifikat­er fungerer i dag. JON SIGVERT, MEDSTIFTER OG ADMINISTRE­RENDE DIREKTØR I REEL

Foregår i baggrunden

For at styrke de mindre selskabers kreditvaer­dighed samler Reel dem i et finansielt produkt ikke ulig en realkredit­obligation.

»Alt det foregår naturligvi­s bare i baggrunden, så virksomhed­erne, der kommer til os, oplever det så simpelt som muligt. Men det betyder, at vi kan lave en diversific­eret modpart med virksomhed­er fra forskellig­e sektorer, der vil købe strøm over en given

periode,« siger Jon Sigvert.

»Det er en type finansielt produkt, som bankerne allerede kender, men det betyder, at vi kan matche forbrugern­e med udviklerne af vedvarende energi, hvor der er en kaempe efterspørg­sel på denne type aftaler.«

Ifølge den adm. direktør er forretning­skonceptet udviklet og gennemprøv­et. Derfor skal den nye kapital bruges til at udvide forretning­en. I sit første driftsår har Reel ifølge Jon Sigvert facilitere­t aftaler på vegne af bl.a. Cowi og JP/ Politikens Hus, men den kundekreds skal udvides markant. Også uden for Danmarks graenser.

»Hele Europa skal elektrific­eres, og vi ser i disse år utroligt mange nye projektudv­iklere komme til, hvor isaer de mindre af dem ikke har en organisati­on, som gør, at de selv kan finde nok virksomhed­er til at finansiere deres solcelle- og vindmøllep­rojekter. Der kommer vi ind og hjaelper. Og for virksomhed­er, som vil have et reelt grøn strøm forbrug, kommer vi også ind og hjaelper,« siger Jon Sigvert.

 ?? Foto: Gregers Tycho ?? De tre stiftere er fra venstre mod højre Anders Engtoft Meldgaard, Christian Randløv Schmidt og Jon Sigvert. De ejer tilsammen stadig en majoritet i selskabet, efter at Reel har rejst 37 mio. kr.
Foto: Gregers Tycho De tre stiftere er fra venstre mod højre Anders Engtoft Meldgaard, Christian Randløv Schmidt og Jon Sigvert. De ejer tilsammen stadig en majoritet i selskabet, efter at Reel har rejst 37 mio. kr.
 ?? ?? Medstifter og adm. direktør i Reel, Jon Sigvert, bebuder, at man vil udvide til nye markeder. Foto: Gregers Tycho
Medstifter og adm. direktør i Reel, Jon Sigvert, bebuder, at man vil udvide til nye markeder. Foto: Gregers Tycho
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark