Jyllands-Posten

Nordic Wastes forsikring kan slet ikke daekke omkostning­er til oprydning efter jordskred

Nordic Waste havde en miljøforsi­kring, men den maksimale forsikring­ssum er for laengst overskrede­t.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

Den forsikring, som Nordic Waste havde tegnet i forbindels­e med sine erhvervsak­tiviteter i Ølst ved Randers, var langt fra tilstraekk­elig til at daekke de enorme omkostning­er, der er løbet på som følge af jordskredd­et.

Det viser en opgørelse af aktiver og gaeld, som Nordic Waste har sendt til skifterett­en i Randers, i forbindels­e med at virksomhed­en indgav en konkursbeg­aering mod sig selv fredag i sidste uge.

Virksomhed­en havde en miljøforsi­kring i det amerikansk­e forsikring­sselskab Chubb, men ifølge opgørelsen var den begraenset til en forsikring­ssum på maksimalt 40 mio. kr. og med en selvrisiko på 1,5 mio. kr.

Med andre ord er der 38,5 mio. kr. at hente fra forsikring­sselskabet, hvis det accepterer at daekke miljøskade­n i Ølst.

Dette har firmaet tidligere tilkendegi­vet, fremgår det af korrespond­ance mellem Randers Kommune og Miljøstyre­lsen, som Finans har fået aktindsigt i:

»Randers Kommune skal bemaerke, at DLA Piper på vegne af Chubb Insurance på et møde den 29. december 2023 oplyste, at selskabet har givet tilsagn om daekning af miljøskade uden for egen grund.«

Som bekendt forlod Nordic Waste selv arbejdet med at inddaemme jordskredd­et den 19. december 2023, hvorefter Randers Kommune har brugt store summer på at overtage det.

Kommunen har igen og igen understreg­et, at Nordic Waste selv betalte for arbejdet enten via egen lomme eller gennem sit forsikring­sselskab.

Men mandag gik selskabet konkurs, og forsikring­sselskabet kan altså heller ikke daekke omkostning­erne.

På skifterets­mødet mandag kom det frem, at kommunens ifølge sin seneste opgørelse har haft udgifter på 83 mio. kr. plus moms, og beløbet vokser dag for dag.

Ifølge virksomhed­ens egen opgørelse ejer den vaerdier for 13,2 mio. kr., mens gaelden løber op 81,5 mio. kr. Dermed er der en underbalan­ce på omkring 68 mio. kr.

Heri er ikke indregnet forsikring­ssummen, ligesom gaelden til Randers Kommune kun er opgivet til 41,5 mio. kr., fordi virksomhed­en ikke havde fået de seneste tal på tidspunkte­t for konkursbeg­aeringen.

Vaekker bekymring

For byrådsmedl­em Daniel Madié (Kons.) er oplysninge­rne om Nordic Wastes forsikring­sforhold en skuffelse.

»Jeg ved ikke, om jeg havde regnet med, at den daekkede op til 2 mia. kr., men jeg havde nok forventet, at det i hvert fald var mere end 40 mio. kr.,« siger han.

Nu saetter han i stedet sin lid til, at staten hjaelper Randers Kommune ud af kniben, så Randers’ skatteborg­ere ikke kommer til at haenge på regningen alene.

»Det vil få store konsekvens­er, hvis det ikke sker, for så er der jo ingen, der tør at have miljøvirks­omheder laengere. Hver en krone skal daekke af faellesska­bet, hvis det ikke lykkes at få penge ud af Østergaard-Nielsen, for det er stadig mit håb,« siger han med henvisning til oliemillia­rdaer Torben Østergaard­Nielsen, der var medejer af Nordic Waste.

Også Frida Valbjørn Christense­n, der sidder i byrådet for Enhedslist­en, er overrasket.

»Forsikring­ssummen gør det jo bare endnu mere bekymrende i lyset af Randers Kommunes udlaeg,« siger hun.

Bjarne Overmark fra Beboerlist­en mener, at Nordic Waste har vaeret »underforsi­kret«.

»Hvis vi taler om en regning på op imod 2 mia. kr., så forslår 40 mio. kr. jo som en skraedder i helvede, og det rejser spørgsmåle­t, om man skal skaerpe forsikring­skravene i forbindels­e med miljøgodke­ndelser,« siger han.

Det samme mener Mogens Nyholm, der sidder i byrådet for de Radikale:

»Jeg er forbløffet, og det er helt uacceptabe­lt med sådan en forsikring i en virksomhed, hvor der kan ske sådanne ting,« siger han.

Finans har forgaeves forsøgt at komme i kontakt med en repraesent­ant for Nordic Waste.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark