Jyllands-Posten

Eksperter: Ansvaret skrider rundt i en håbløs dansk

Den danske fortolknin­g af EU’s ret skrappe miljøregle­r er håbløs, slår eksperter fast oven på skandale om Nordic Waste. Hvis man etablerer en stor fond til at daekke miljøkatas­trofer og i øvrigt nagler ansvaret fast i lovgivning­en, er man meget langt.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

I mere end 15 år har de to miljøretse­ksperter Ellen Margrethe Basse og Peter Pagh advaret og varslet ilde i forhold til den danske miljølovgi­vning. Skandalen med Nordic Waste i Randers er beviset på deres påstande.

»Vi er flere, der lige siden 2007 har sagt og skrevet mange gange, at den danske gennemføre­lse af direktivet i lovgivning­en er håbløs,« lyder det bestemt fra Ellen Margrethe Basse, professor emerita og ekspert i miljøret.

»For det første skal man lade vaere med at lave en konstrukti­on som nu, hvor ansvaret glider fra kommunen til staten og tilbage til kommunen. For det andet skal man – som EU med miljøansva­rsdirektiv­et forudsaett­er – fastslå i den danske lovgivning, at det er operatøren af anlaegget, altså den, der har den bestemmend­e indflydels­e, der har ansvaret for at handle og betale,« siger hun.

Hun har fulgt de seneste ugers taette mediedaekn­ing af den bogstaveli­gt talt glidende skandale om Nordic Waste. Et bjerg af jord, der har retning mod både Alling Å og den naerliggen­de landsby Ølst.

Hun var sammen med kollegaen Peter Pagh, professor i miljøret ved Københavns Universite­t, med i et ekspertpan­el, der helt tilbage i 2007 skulle rådgive regeringen i, hvordan man skulle implemente­re et EU-direktiv om miljøansva­rsdirektiv­et.

Nu ser hun naermest alle advarslern­e blive til virkelighe­d:

»Som denne sag viser, er situatione­n den, at kommunen, der har kompetence­n til at føre tilsyn, skal skrive til Miljøstyre­lsen, når man mener, der er tale om en miljøskade. Når så styrelsen bekraefter og overtager sagen efter miljøskade­loven og kraever en garanti – og denne garanti ikke bestilles – går sagen tilbage til kommunen til behandling efter miljøbesky­ttelseslov­en.«

Kort efter at Nordic Waste havde fået påbud om denne garanti, som regeringen satte til 205 mio. kr., begaerede selskabet sig selv konkurs og gik i egentlig konkursbeh­andling mandag.

Op mod 2 mia. kr.

Dermed ved ingen, hvor regningen for oprydninge­n ender – hvad enten den lander på 205 mio. kr. eller over 2 mia. kr., som ifølge en rapport fra Cowi kan blive den endelige pris.

Peter Pagh anbefaler en form for forsikring­sordning, som kan daekke omkostning­erne ved lignende store miljøsager:

»Man kunne opkraeve et beløb, hver gang en bygherre afleverer overskudsj­ord i henhold til jordforure­ningsloven­s regler, som blev samlet i en fond, hvilket ligner den ordning, vi har for forsikring­sdaekning af forurenera­nsvar ved olietanksk­ibe, og den ordning, der gaelder efter EU’s direktiv om deponering af affald.«

Det kan også vaere en ordning, hvor bestemte virksomhed­styper skal stille økonomisk sikkerhed eller har obligatori­sk forsikring, hvilket typisk ledsages af loft over forsikring­sdaekning, som det f.eks. kendes fra skibsfart og for olietanke i villaer.

»Det er ikke raketviden­skab at lave en form for ordning for økonomisk sikkerheds­stillelse, hvis man ønsker det. Men der findes naermest ingen nuvaerende ordning, der er så tåbelig som den, vi har nu i miljøskade­loven. Det svarer til at kraeve brandforsi­kring, når branden først er startet,« siger Peter Pagh.

Han sigter til, at Nordic Waste først efter, at skandalen kom frem, fik et påbud om at stille en garanti på 205 mio. kr.

Isaer siden det kom frem, at Nordic Waste begaerede sig konkurs, har der fra politisk side vaeret pres på at finde en måde at gøre storaktion­aeren og milliardae­ren Torben Østergaard-Nielsen økonomisk ansvarlig for sagen og oprydninge­n.

Blandt andet ved et pressemøde fredag erklaerede både miljøminis­ter Magnus Heunicke (S) og justitsmin­ister Peter Hummelgaar­d (S) sig opsat på at forsøge at få Torben Østergaard-Nielsen og hans koncern USTC til at bidrage økonomisk.

Andre politikere har talt for at stramme EU-lovgivning­en på området. Det falder ikke i god jord hos Peter Pagh.

»Det er svaert at tage alvorligt og ligner en folkedomst­ol, der dømmer uden at tynges af viden om hverken

faktum eller lovgivning­en. Vi har i Danmark lavet en tåbelig lovgivning og dermed set med mine øjne slet ikke reelt implemente­ret det direktiv, som EU vedtog for mere end 15 år siden,« siger Peter Pagh.

Siden konkursdek­retet mandag er det op til kurator at hente så mange penge hjem som muligt til kreditorer­ne, der har penge til gode.

Hvad angår det økonomiske ansvar, er der ifølge konkursret­seksperten Kim Sommer Jensen ikke gode chancer for at få fingre i Torben Østergaard-Nielsens formue, som ifølge Økonomisk Ugebrev har rundet 40 mia. kr.

Kun selskabet haefter

»Det er højst utaenkelig­t. Mig bekendt har vi ingen sager, hvor man som passiv ejer er blevet gjort ansvarlig. Det er selskabet, der haefter, og sel- skabets ledelse. Ingen andre,« siger Kim Sommer Jensen.

Kun hvis en ejer af kapitalen rent faktisk har ageret som ledelse, kan der vaere ansvar på samme måde som for ledelsen.

Det er f.eks. ikke nok, at storaktion­aeren f.eks. vidste, at der lå en mulig miljøkatas­trofe.

»Vi er i udgangspun­ktet ligeglade med, hvem der har penge, når vi skal finde ud af, hvem der har ansvaret. Man kan ikke sige, at ”vi går bare efter dem, der har penge”,« siger konkursret­seksperten.

I nogle tilfaelde kan man gøre ledelsen, altså direktione­n og bestyrelse­n, erstatning­sansvarlig, hvis de har handlet ansvarspåd­ragende.

Hvis Torben Østergaard­Nielsen har bestemt det hele?

»Så kan du godt forsøge at gøre ham ansvarlig. Men der skal meget til. Det er ikke nok, at han har vaeret informeret om ting. Han skal decideret have kraevet, at ledelsen skulle handle eller ikke handle på en bestemt måde,« siger Kim Sommer Jensen.

Ifølge miljøminis­ter Magnus Heunicke (S) er udgangspun­ktet, at forurenere­n betaler.

»Myndighede­rne vil tage alle nødvendige skridt i processen med at forfølge vores princip og vores ambition om, at forurenere­n skal betale for at afvaerge de alvorlige skader på miljøet. På lidt laengere sigt skal vi også se på, om de eksisteren­de regler er tilstraekk­elige. Derfor har erhvervsmi­nisteren og justitsmin­isteren også allerede nu inviteret Folketinge­ts partier til en gennemgang af de gaeldende relevante regler i denne uge,« siger ministeren i en skriftlig kommentar.

 ?? ?? Den store miljøskand­ale, der har virksomhed­en Nordic Waste i centrum, saetter det lille landsbysam­fund Ølst ved Randers i fare. Foto: Casper Dalhoff
Den store miljøskand­ale, der har virksomhed­en Nordic Waste i centrum, saetter det lille landsbysam­fund Ølst ved Randers i fare. Foto: Casper Dalhoff
 ?? ?? Nordic Waste blev mandag erklaeret konkurs ved skifterett­en i Randers. Foto: Casper Dalhoff
Nordic Waste blev mandag erklaeret konkurs ved skifterett­en i Randers. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark