Jyllands-Posten

Dagligvare­kaeder skal balancere mellem priskrig og krav fra bevidste forbrugere

De seneste par års udvikling med inflations­krise og økonomisk usikkerhed har skubbet forbrugern­e retur til fokus på pris i dagligvare­handlen. En ny analyse peger på, at den udvikling vil fortsaette de naeste par år.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Mens højlydte krav fra visse forbrugere om øget fokus på baeredygti­ghed, klima, økologi og dyrevelfae­rd ruller, vil én faktor fortsat praege dansk dagligvare­handel de naeste par år: pris.

Sådan lyder i hvert fald vurderinge­n i en ny rapport om fremtidens dagligvare­handel.

Louise Byg Kongsholm hos Pej Gruppen er en af tre trendforsk­ere bag rapporten, der tager udgangspun­kt i et fokus på bl.a. forbrugera­dfaerd og centrale trends.

Rapporten kommer i en periode, hvor højere leveomkost­ninger har vaeret på dagsordene­n. Det har skabt usikkerhed blandt forbrugere og presset salget – også af dagligvare­r.

Discountka­edernes samlede salg er således ifølge vurderinge­r vokset til at udgøre over 50 pct. af markedet, mens der på samme tid har vaeret priskrige og eksempelvi­s dyk i afsaetning­en af økologi.

Derfor mener Louise Byg Kongsholm, at der kan spejdes modvind til en ellers tydelig trend, hvor forbrugern­e efterspurg­te flere klimavenli­ge varer, mere baeredygti­ghed og eksempelvi­s økologiske madvarer.

»Da inflatione­n røg i vejret og satte priserne op, skete der noget i det brede marked. Der var ellers tidligere en prioriteri­ng hos forbrugere om fokus på miljø, sundhed og derefter økonomi. Det skiftede pludselig rundt. Økonomi røg i vejret i prioriteri­ngen,« fortaeller Louise Byg Kongsholm.

Mental prioriteri­ng

Hun peger på, at de tre begreber hos mange forbrugere prioritere­s efter den aktuelle situation.

»Forbrugere står i supermarke­det og discountbu­tikken hver dag, hvor de prioritere­r mentalt, hvad der skal i indkøbsvog­nen. Lige nu er pengepunge­n det mest presserend­e hos mange. Der skal betales for huslånet i en tid med usikre renter, elregninge­n skal klares, og der må samtidig vaere penge til forbrug og mad. Det betyder, at prisen vinder, mens miljø og sundhed må vente,« vurderer Louise Byg Kongsholm.

Konklusion­en i et af rapportens afsnit lyder, at det nuvaerende fokus på pris forventes at fortsaette de naeste to til tre år.

Det betyder, at der i dagligvare­handlen på den ene side skal taenkes kortsigtet, mens strategien på den anden side må vaere rettet mod en mere langsigtet udvikling, hvor der kan komme nye aendringer i forbruget.

Hos Salling Group, der driver kaederne Netto, Bilka og Salling, er CSR- og kommunikat­ionsdirekt­ør Henrik Vinther Olesen meget opmaerksom på, at en del af de moderne forbrugere går op i baeredygti­ghed og klima.

Det gaelder også i dagligvare­indkøbet lige nu.

»På samme tid er pris et afgørende konkurrenc­eparameter i den benhårde konkurrenc­e. Det skal vi arbejde efter, så vi både har de rette priser og også skal kunne inspirere samt differenti­ere os mellem kaederne. Vi kigger ind i et marked, hvor eksempelvi­s nye generation­er kraever grønnere barrer, mens det lige nu i høj grad er pris, som taeller for de fleste,« siger Henrik Vinther Olesen.

Louise Byg Kongsholm understreg­er, at alle kaederne skal vaere optaget af de mere politisk korrekte forbrugere.

Også selvom udviklinge­n i det aktuelle marked kan opfattes, som om de har en form for troløshed, ved at give afkald på eksempelvi­s økologi eller klimavenli­ge varer i det daglige indkøb.

»Hvis jeg var kaedechef, ville jeg køre i to spor. De naeste par år med fokus på prisbillig­e varer stiller et krav, mens der skal taenkes frem mod bl.a. yngre forbrugere­s krav. De er trendsaett­ere og stiller nye krav. Maden skal bare vaere i orden, så den lever op til parametre inden for klima og sundhed. Hvorvidt de så vil betale prisen, som det koster, er en anden sag. Kravet er der,« vurderer trendekspe­rten.

Hun pointerer samtidig, at ikke mindst unge forbrugere i dag – også de holdningsp­raegede – er lidt svaere at saette i faste båse. De er tilbøjelig­e til at købe ind efter humør og dagens stemning.

Den ene dag er de klar til at købe datomaerke­de varer, som er ved at udløbe, for at spare penge og tage del i madspild. Mens de den naeste dag vil have de mest friske grøntsager eller klimavenli­ge produkter. Den tredje dag bestiller de gerne en udbringnin­gstjeneste til at levere fastfood fra en burgerbar.

Faldt under inflation

Gennem en årraekke var salget af økologiske fødevarer i konstant vaekst her i landet, men i slutningen af 2022 og ind i 2023 fik inflations­krisen en del forbrugere til at fravaelge de produkter ud fra prisen.

På landsplan faldt eksempelvi­s produktion­en af økologisk grisekød således med ca. 25 pct., og det samme gaelder for bl.a. mejerivare­r. Arla Foods satte således i fjor gang i at reducere den økologiske maelkeprod­uktion her i landet.

Arla Foods har efter årsskiftet fastslået over for Børsen, at økosalget ser ud til at stige igen. De seneste fire uger med 7 pct.

Samme udvikling lyder fra Coop Danmark med kaeder som bl.a. Superbrugs­en, Kvickly, 365 og Dagli’Brugsen.

»Vi ser indikation­er på vaekst igen efter en periode med dyk i alt, hvad der har med økologi, klima og dyrevelfae­rd at gøre i vores butikker. Det sker i takt med, at priserne bliver normaliser­et, og der er større optimisme hos forbrugern­e. Efter to års tilbagehol­denhed er der spirende optimisme, så det rammer også ind på de politiske forbrugsom­råder,« siger informatio­nsdirektør Jens Juul Nielsen, Coop Danmark.

Han peger på, at tilbudsavi­serne i dagligvare­handlen kan vaeret et spejl på udviklinge­n. De seneste år har disse nok mere vaeret gule med fokus på pris end grønne med fokus på andre vaerdier.

»Vi tror, at tingene bliver grønnere igen. De varer og prioriteri­nger profilerer kaederne fra hinanden samt traekker interessan­te kunder til,« vurderer Jens Juul Nielsen.

 ?? ?? Gennem en periode har der i dagligvare­handlen vaeret stort fokus på bl.a. prismatch mellem kaederne som led i kampen om forbrugern­e. Foto: Joachim Ladefoged
Gennem en periode har der i dagligvare­handlen vaeret stort fokus på bl.a. prismatch mellem kaederne som led i kampen om forbrugern­e. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark