Jyllands-Posten

Tech-ivaerksaet­tere vil hjaelpe de 800.000 danskere med hovedpine og migraene

Behandling­en af migraene og voldsomme hovedpiner kan gøres bedre og mere effektiv, mener startuppen Hemi. Konceptet bygger på erfaringer fra svenske Kry, som fik stor succes med videokonsu­ltationer.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

Det er en af de mest invalidere­nde sygdomme i Danmark. Men er du ramt af migraene eller voldsomme hovedpiner, kan det vaere svaert at få behandling i det offentlige system, hvor der er lange ventetider og mangel på specialist­er.

Nu er der kommet et nyt, privat tilbud, nemlig startuppen Hemi Hovedpinek­linik.

»Vi tror virkelig på, at vi kan tilføje noget på dette område ved at lave effektive behandling­sforløb ved hjaelp af teknologi,« siger Benedicte Dahl, direktør for Hemi Hovedpinek­linik.

Hun er norsk og har før Hemi-satsningen vaeret fire år hos svenske Kry, der fik succes med et koncept med videokonsu­ltationer. I dag er selskabet omkring 13 mia. kr. vaerd og har 10 mio. konsultati­oner om året i fire lande.

Nu skal den erfaring bruges på ét specialise­ret område i Danmark.

»Vi har vaerktøjer, der frigiver mere tid til behandling for personalet. De får hjaelp til de administra­tive opgaver, men også hjaelp til at laegge diagnoser og finde den rigtige behandling,« siger Benedicte Dahl.

App til patienter

Selve behandling­en vil grundlaegg­ende vaere den samme, som man kan få i det offentlige system. Her kan man bare komme til hurtigere som patient ved selv at betale for det, og så får patienten også hjaelpemid­ler.

»Vi har en app til patientern­e, hvor de kan holde styr på hovedpine-dagene – hvor laenge de varede, om man havde sovet dårligt op til og alt det andet, der har indvirknin­g. Så kommer de også i førersaede­t og får kontrol over deres behandling,« siger Benedicte Dahl.

Behovet for løbende at evaluere og justere på medicinen gør behandling­en svaer. Der er ingen standardlø­sninger, der virker for alle.

»Den store udfordring i dag er, at alle hovedpinep­atienter er unikke. Derfor har man behov for at følge hver patient taet, så man hurtigt kan finde frem til, hvad der virker bedst,« siger Sune Nielsen, direktør for forretning­sudvikling hos Hemi Hovedpinek­linik, hvor der i dag er 10 ansatte i alt.

Han har også en fortid hos Kry, hvor han var i seks år, og videokonsu­ltation kommer også til at vaere en central del af konceptet hos Hemi.

Ved at samle alle patientens oplevelser med hovedpine og migraene digitalt, kan laeger og sygeplejer­sker hurtigt få et overblik over udviklinge­n, allerede inden konsultati­onen. Dermed sparer man også tid.

»Så kan klinikerne også koncentrer­e sig om at vaere naervaeren­de og skal ikke prøve at tyde nogle krusedulle­r på papir. Og så kan vi med tiden laegge en masse viden og intelligen­s ind over de data. Så klinikerne kan få superkraef­ter,« siger Sune Nielsen.

Siden oktober har Hemi Hovedpinek­linik haft patienter, selvom selskabet først går ud af stealth mode nu, altså fortaeller offentligt, hvad konceptet er. Og indtil videre kan man vaere selvbetale­r eller få en privat sundhedsfo­rsikring til at betale.

På laengere sigt er planen at blive en del af regionerne­s tilbud til patientern­e i det offentlige sundhedssy­stem, ligesom enhver anden speciallae­ge, der kan henvises til.

»Vi tror på, at vi kan tage flere konsultati­oner pr. hovedpines­pecialist med de samme mandetimer. Men det tager lige noget tid at bevise det og få en aftale med regionerne,« siger Sune Nielsen.

Planer om ekspansion

De specialist­er i hovedpine og migraene, som findes, er altså en efterspurg­t ressource. Men det har ikke vaeret noget problem at tiltraekke dem til et nystartet selskab, lyder meldingen. Hemi kan bl.a. lokke med arbejdstid­er, man selv kan styre, og mulighed for hjemmearbe­jde, fordi det meste kører via video.

»Klinikkern­e er også godt tilfredse med vores platform, for eksempel at de ikke skal bruge så mange klik. I det offentlige er der ét system, som skal daekke alt, mens vi har den luksus, at vi kun skal daekke denne ene type patienter,« siger Benedicte Dahl.

I første omgang skal Hemi Health etablere sig godt i Danmark, men planen er allerede nu at ekspandere til andre lande.

»Vi forventer allerede i år at tage første spadestik i England,« siger Sune Nielsen.

Potentiale­t er nemlig stort. Ifølge tal fra Nationalt Videnscent­er for Hovedpine lider 800.000 danskere af hyppige hovedpiner. Over 50.000 danskere lider af invalidere­nde migraene med mere end otte migraenean­fald om måneden, først og fremmest kvinder.

At lancere et selskab, der kun fokuserer på migraene og hovedpine, skal også hjaelpe med at få sygdommen frem i lyset, siger Sune Nielsen.

»Der er så mange, der lider af det, og det er heldigvis blevet mere socialt acceptabel­t at tale om det. Der har vaeret lidt et Maude-syndrom – at man skal op og laegge sig. For typisk skal man laegge sig i et mørkt rum for at få det bedre,« siger han med en reference til tv-serien Matador.

Hemi Hovedpinek­linik har rejst 16 mio. kr., bl.a. fra Founders, som udvikler nye startups på stribe. Mest kendt er Pleo, som samlet har modtaget naesten tre milliarder kroner fra investorer. Men de seneste år har Founders isaer satset på sundhedsom­rådet, selvom det offentlige sundhedssy­stem fylder meget i Danmark.

 ?? ?? Flere af stifterne af Hemi Hovedpinek­linik kommer fra den svenske succes Kry, som satte strøm på laegebesøg­et. Fra venstre: Sune Nielsen, Anna Løfqvist, som selv lider af migraene, og Benedicte Dahl. Foto: PR
Flere af stifterne af Hemi Hovedpinek­linik kommer fra den svenske succes Kry, som satte strøm på laegebesøg­et. Fra venstre: Sune Nielsen, Anna Løfqvist, som selv lider af migraene, og Benedicte Dahl. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark