Jyllands-Posten

Sådan får du sorte 1.000-kronesedle­r i banken

Hav en forklaring klar, inden du står i banken, og hold fast i den. Det er opskriften på at parkere 1.000-kronesedle­r.

-

Fagforenin­gen 3F har givet sine medlemmer råd om, hvad man IKKE skal sige, når man står ved skranken i banken med et bundt 1.000kronese­dler, der gerne skulle ind på kontoen.

For eksempel skal man IKKE hakke sig gennem et langt eventyr om, hvor pengene kommer fra.

Sig i stedet med klar røst og fast blik: ”De er fra dengang, jeg solgte mine havemøbler på Den Blå Avis”. Eller: ”De er fra madrassen. Der trak de nemlig ikke negative renter”. Eller noget andet kort og klart. Jeg kunne for eksempel sige: ”Det er nogen, jeg har fået af min faetter Vagn i Bjerringbr­o.

For en snescooter”.

Princippet er: Hav en forklaring klar og hold fast i den.

3F bringer rådet videre fra en økonom fra Forbrugerr­ådet, der så elegant som en schweizisk investerin­gsrådgiver understreg­er, at man naturligvi­s ikke skal lyve nede i banken. Uhada, nej. Herefter er det, at han oplister havemøbel-forklaring­en og madras-forklaring­en, og man kan også sige, at seddelbund­tet er en arv, og der er meget.

den tanke, at 3F i virkelighe­den spørger økonomen fra Forbrugerr­ådet om, hvad man stiller op med et bundt 1.000-kronesedle­r, der er tjent på sort arbejde.

Nogen kunne få den tanke, at det også er, hvad økonomen svarer på. Hvorfor ellers de detaljered­e oplysninge­r om, hvor stort et beløb der kan indsaettes via en pengeautom­at, uden at der kan forventes spørgsmål fra banken?

Noget henad samme tanke har de fået i Finansforb­undet, de bankansatt­es faglige organisati­on. Det får forbundsfo­rmandens ”pis i kog”, at 3F og Forbrugerr­ådet har lavet en opskrift på, hvad man skal sige ved skranken, hvis man vil indsaette et bundt af den pengesedde­l, der bliver ugyldig 31. maj 2025. 3F og Forbrugerr­ådet burde i stedet have oplyst, at der kan komme spørgsmål. Mener Finansforb­undet.

Men er det virkelige problem ikke et andet?

Nemlig at den jaevne mands vej til at tjene noget ekstra til ferien eller få råd til et kroophold går over at

Nogen kunne få

gøre med. Han laver nogle sorte penge. Og er pengene blevet udbetalt i tusindkron­esedler, er der nu et problem.

Set fra sidelinjen er 3F’s vejledning i, hvordan dét problem kan løses, finansiel rådgivning i jordhøjde. Man skal naturligvi­s ikke lyve nede i banken, men man skal have løst sit problem – det er hovedsagen.

Her giver økonomen fra Forbrugerr­ådet nogle kontante råd om, hvordan seddelbund­tet bør italesaett­es ved skranken, hvor store beløb der udløser spørgsmål, og hvordan en kontantaut­omat kan bruges til at parkere 1.000-kronesedle­r.

Nej, der er ikke meget hvid skjorte og slips over rådgivning­en. Der indgår ingen skuffesels­kaber i Luxembourg eller på Samoa i løsningen. Det er hverken avanceret eller kønt. Men det er opskriften.

De bankansatt­es organisati­on er naturligvi­s ikke begejstret for, at landets største fagforenin­g giver råd om, hvordan store seddelbund­ter kan trylles ind på en konto. Uden spørgsmål. De bankansatt­e fremstår jo som kontrollør­er, der lader den ene gratist efter den anden slippe ind i biografen – gratister, der har indøvet trovaerdig­e forklaring­er om bortkomne billetter og børn, der er gået i forvejen.

Men bankansatt­e, I retter jeres forargelse mod de forkerte.

Sort arbejde er ikke kriminalit­et, det er kultur i Danmark. Af nogen omfattet med foragt, af andre med fuld accept. Teknisk set skal enhver transaktio­n over skattevaes­enet, absolut, sådan er loven, men over loven står altså kultur. Nogen kan udskifte tagrender eller montere lamper på en lørdag, andre vil gerne bytte med penge i hånden eller et kroophold med alt betalt. Vaelg selv. Den form for byttehande­l er i visse egne af Danmark så formaliser­et, at der ligefrem findes listeprise­r på, hvad en lørdagsfli­ttig elektriker, mekaniker eller vvs-mand honoreres med i timen.

Set fra sidelinjen er 3F’s vejledning i, hvordan dét problem kan løses, finansiel rådgivning i jordhøjde. ANDERS HEIDE MORTENSEN

Kultur er i andre lande noget andet. Min frisør, der har rødder i Tyrkiet, har fortalt mig om traetheden ved at vaere i en kultur, hvor man snyder. Butiksdriv­ende snyder med byttepenge, biludlejer­e snyder med depositum, der snydes til højre og venstre. Snydekultu­ren traetter ham i den måned om året, hvor han er i Tyrkiet og besøge familie.

Med en kultur som den danske følger sort arbejde, og med sort arbejde følger sorte penge. 3F har med eller mod sin vilje nu givet opskriften på, hvordan de kommer i banken.

 ?? ?? bruge lørdagen på at udskifte en anden mands tagrender, montere hans lamper eller ordne hans have – mod nogle penge i hånden. Den jaevne mand m/k benytter hverken avanceret skatteopti­mering eller udbyttebet­aling til sig selv for at få mere at
bruge lørdagen på at udskifte en anden mands tagrender, montere hans lamper eller ordne hans have – mod nogle penge i hånden. Den jaevne mand m/k benytter hverken avanceret skatteopti­mering eller udbyttebet­aling til sig selv for at få mere at

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark