Jyllands-Posten

Snart skal der laves en plan for Danmarks mest utrygge område

I Herredsvan­g rummer det centrale torv både supermarke­d, bibliotek, en kirke og en moské. Men det rummer også nøglen til at forstå områdets problemer.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Tøm bilen, før tyven gør det.« Budskabet omringer den halvfyldte p-plads. Herfra er ikke mange meter til mørket, som i en tunnel løber på tvaers af den firespored­e Herredsvej. Under et halvtag ved siden af det lokale supermarke­d sidder en god håndfuld mennesker med indkøbspos­er og dåseøl på bordet. Det er tidlig eftermidda­g og koldt. Alle i gruppen har pakket sig godt ind i tykke jakker, huer og vanter. De vil gerne snart have nogle varmelampe­r, siger en. Og gulvarme griner en anden.

»I har da fået et nyt tag om ikke andet«, pingponger Susanne Bøgelund og praesenter­er gruppen som områdets friluftsfo­lk. Hun er boligsocia­l leder i Herredsvan­g, der har papir på at vaere landets mest utrygge boligområd­e. Halvtaget, supermarke­det og ppladsen er lokalområd­ets centrale hjerte. Her ligger også kulturhuse­t. Biblioteke­t. Den store kirke. Den lille moské. Og herfra er der frit udsyn til Herredsvan­gs berygtede Trillegård­en.

»Det er her, at utrygheden har sit afsaet. Igennem 20-25 år, helt tilbage fra Trillegård­sbandens tid, har stedet vaeret samlingspu­nkt for de unge. De samler sig i grupper og havde tidligere en meget kriminalis­eret bandeadfae­rd. For tre år siden skete her et et drab. Det saetter sig,« siger Susanne Bøgelund.

De unge opfører sig ikke så voldsomt laengere, forklarer hun. Men de har stadig en tendens til at haenge ud i grupper og klaede sig i mørkt tøj. Fra sit kontor i kulturhuse­t kan Susanne Bøgelund skue over det centrale torv og genkender tydeligt utrygheden:

»Stort set alle beboere har i løbet af en uge et aerinde her. Rigtig mange holder øje med de unge, når de går ind og handler eller går på biblioteke­t. De unge opfører sig faktisk ordentligt, men bare en lille ting, som at nogle råber højt, baerer folk med sig, og det er rigtig svaert at komme af med den utryghed.«

Et edderkoppe­spind

I dag er Susanne Bøgelund rundviser. Med sig har hun bl.a. borgmester Jacob Bundsgaard (S) og Morten Homann, direktør for byens og Herredsvan­gs største boligforen­ing, AAB. De spiller begge hovedrolle­r i en kommende og omfattende forvandlin­g af stedet. Den skal forhandles på plads tirsdag, når politikern­e i Aarhus Byråd mødes for at strikke en plan sammen for byens udsatte boligområd­er.

Herredsvan­g er højt på dagsordene­n, forklarer Jacob Bundsgaard. Her bor lidt over 3.700 mennesker i ca. 1.600 almene boliger forbundet i et edderkoppe­spind af små veje og stier. Med fire vejbaner skaerer Herredsvej sig igennem området og deler det i to. Men selvom tusindvis af biler dagligt suser igennem, har det lokale supermarke­d ifølge Susanne Bøgelund ingen kunder udefra.

Det skal aendres, hvis man spørger Jacob Bundsgaard. Han forestille­r sig en fremtid, hvor Herredsvan­g er forvandlet fra et lukket boligområd­e til en mere integreret del af byen. I første omgang skal der tiltraekke­s flere forskellig­e slags beboere ved at bygge ejerbolige­r. Borgmester­en afviser ikke, at almene boliger må rives ned for at give plads.

»Der vil blive sat mål op for den blandede sammensaet­ning af boliger, og nogle af lejlighede­rne i Herredsvan­g er helt utidssvare­nde. Det kan godt vaere, at det giver mere mening økonomisk og for CO2-aftrykket at rive dem ned end at gå i gang med de omfattende renovering­er, som ville vaere nødvendige,« siger han.

Vaerdierne skrider

I Danmark bliver der holdt godt øje med de mest udsatte boligområd­er. Der findes bl.a. tryghedsmå­linger foretaget af Rigspoliti­et. Den seneste, foretaget i 2022, viste at blot 64,1 pct. af beboerne i Herredsvan­g følte sig trygge i lokalområd­et. Det er den laveste score i hele landet. Samtidig viser Aarhus Kommunes monitoreri­ng af udsatte boligområd­er, at blot halvdelen borgerne i skoledistr­iktet sender deres barn i den lokale folkeskole. Mere end hver fjerde er uden for arbejdsmar­kedet. Hver femte er på overførsel­sindkomst på grund af helbredet og har mere end fire kroniske sygdomme. Samme andel har svaert ved at laese og ved at kommuniker­e med sundhedspe­rsonale.

Jacob Bundsgaard peger også på et andet ømt emne:

»Der er tendenser til parallelsa­mfund, hvor vaerdierne skrider. Det skal vi adressere og tale åbent om. Folk her skal se, at vi går konkret til vaerks og ikke putter tingene vaek,« siger han.

De unge opfører sig faktisk ordentligt, men bare en lille ting, som at nogle råber højt, baerer folk med sig, og det er rigtig svaert at komme af med den utryghed. SUSANNE BØGELUND, BOLIGSOCIA­L LEDER I HERREDSVAN­G

Susanne Bøgelunds rundvisnin­g levner ikke tid til at snakke med lokale. Den boligsocia­le leder finder i stedet telefonnum­meret frem på 35-årige Sara Hamze. Hun bor i Trillegård­en, arbejder som tandplejer og er ifølge Susanne Bøgelund en af de gode lokale kraefter.

Sara Hamze er dybt overrasket, da den lave tryghed i Herredsvan­g bliver naevnt:

»Det oplever jeg overhovede­t ikke. Det her er et område, hvor alle kender alle. Vi har en facebookgr­uppe, hvor man skriver, hvis der sker noget, og under snestormen har naboerne hjulpet hinanden. Sammenhold­et gør virkelig meget for mig.«

Men hun kan alligevel godt udpege problemern­e.

»Hvis jeg skal se det udefra, så er der en gruppe unge, der altid står i tykke dunjakker ved supermarke­det og biblioteke­t. De parkerer skaevt, ryger, taler og griner højt,« siger hun og forklarer, at de gjorde hende utryg, da hun selv flyttede til for omkring seks år siden.

»Indtil jeg en dag cyklede forbi med min pige bag på, og en af dem var ved at ramme mig. Der gik jeg hen og sagde, at de gør folk utrygge. De blev faktisk kede af det og flyttede sig for mig. Jeg tror ikke selv, de ser det. De oplever ikke deres adfaerd som uhøflig,« siger Sara Hamze

En dobbeltgev­inst

Aarhus Kommune har for flere år siden sat gang i store helhedspla­ner for Gelleruppa­rken og Bispehaven, hvor flere hundrede almene boliger bliver revet ned for at gøre plads til nye ejerbolige­r.

Områderne ligger på statens liste over parallelsa­mfund – tidligere kaldet ghettolist­en – og det har kastet milliarder af sig fra bl.a. staten og Landsbygge­fonden. Herredsvan­g har langt fra så massive problemer og har derfor slet ikke har adgang til så mange penge.

Planen er i stedet at udstikke en faelles kurs for hele området og finansiere forvandlin­gen via de midler, lejerne sparer op til renovering­er af boligblokk­ene.

Jacob Bundsgaard forventer også, at kommunen kommer med en pose penge, mens et andet vigtigt bidrag kommer fra salg af Aarhus Kommunes grunde i området. Det giver en form for dobbeltgev­inst. Køberne – private bygherrer – bidrager med de efterspurg­te ejerbolige­r, og indkomsten fra grundsalge­t kan samtidig indgå i den fysiske omdannelse af Herredsvan­g.

»Forudsaetn­ingen for at have overskud som familie og mulighed for at indgå i faellesska­ber er tryghed. Derfor er vi forpligtet til at handle, når vi ser så massiv utryghed. Tidligere var Gelleruppa­rken og Bispehaven de mest utrygge områder. Det er de ikke laengere, og det betyder, at vi har afprøvet nogle vaerktøjer. Det er fysiske forandring­er, flere forskellig­e boligtyper, sociale indsatser, tryghedsva­ndringer og kriminalfo­rebyggende indsatser. Men det er et langt sejt traek,« påpeger borgmester Jacob Bundsgaard.

Både han og Morten Homann vurderer, at forvandlin­gen af boligområd­et over tid vil have en økonomi på et »stort trecifret« millionbel­øb.

»Det er planer, som nok vil tage 25 år at gennemføre. Men vi skal i gang nu for at få bugt med problemern­e. Området er delt op i lukkede boliggrupp­er. Vi har en mørk tunnel, som fører til det centrale torv. Det er ikke alle stier, der er lige smarte og trygge.

Her er steder med dårlige udsigtsfor­hold, og vi udnytter ikke, at naturen er taet på,« siger Morten Homann.

 ?? ??
 ?? ?? Herredsvan­g er delt af den firespored­e Herredsvej. Man kan fra Trillegård­ens bebyggelse­r gå via en tunnel til det lokale supermarke­d, biblioteke­t, kirken og den lille moské.
Herredsvan­g er delt af den firespored­e Herredsvej. Man kan fra Trillegård­ens bebyggelse­r gå via en tunnel til det lokale supermarke­d, biblioteke­t, kirken og den lille moské.
 ?? ?? Sara Hamze føler sig tryg i Trillegård­en, men kan godt se problemern­e i Herredsvan­g. Fotos: Benny Kjølhede
Sara Hamze føler sig tryg i Trillegård­en, men kan godt se problemern­e i Herredsvan­g. Fotos: Benny Kjølhede

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark