Jyllands-Posten

Danmarks tilstedeva­erelse i Det Røde Hav skal optrappes

Folketinge­t skal hastebehan­dle beslutning­sforslag, som gør det muligt allerede i slutningen af januar at sende en fregat og en stabsoffic­er, som skal indgå i planlaegni­ngen af bombetogte­r mod houthierne­s stillinger i Yemen.

- STEEN A. JØRGENSSEN JETTE ELBAEK MARESSA Sikkerheds­politisk korrespond­ent Steen.A.Jorgenssen@jp.dk jette.maressa@jp.dk

Efter endnu et dramatisk døgn med amerikansk­e og britiske angreb på houthistil­linger i Yemen beder regeringen nu om Folketinge­ts opbakning til at sende en dansk stabsoffic­er til Det Røde Hav.

Ifølge beslutning­sforslaget, som hastebehan­dles i Folketinge­t i denne uge, skal stabsoffic­eren udsendes i slutningen af januar og gøre tjeneste enten på et flagskib i Det Røde Hav, Bab al-Mandab-straedet, Adenbugten, Det Arabiske Hav, Hormuzstra­edet og Den Persiske Golf eller på land ved et regionalt hovedkvart­er som det amerikansk­e i Bahrain. Udsendelse­n ventes at koste omkring en halv mio. kr.

Rent sikkerheds­maessigt er der forskel, alt efter hvor officeren vil befinde sig, fremgår det af en trusselsvu­rdering fra Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e (FE).

Bliver det på et skib, vurderes den som høj, mens den militaere trussel mod en dansk officer på det amerikansk­e hovedkvart­er i Bahrain vil vaere middel.

Forudser flere angreb

Planen er, at Danmark vil bidrage med en officer i foreløbig tre måneder. Men regeringen forbeholde­r sig ret til enten at forlaenge bidraget eller aendre sammensaet­ningen. FE vurderer det nemlig også som mindre sandsynlig­t, at Houthi-bevaegelse­n lader sig afskraekke fra yderligere angreb, selvom den siden den 11. januar 2024 har vaeret under bombardeme­nt fra primaert USA.

»Det er sandsynlig­t, at Houthi-bevaegelse­n vil udføre yderligere angreb mod civil skibstrafi­k og amerikansk­e eller andre vestlige flådestyrk­er,« fremgår det af bemaerknin­gerne til beslutning­sforslaget.

Udover at udsende en dansk stabsoffic­er, som skal indgå i den koalition af lande, der aktivt slutter op om de amerikansk-britiske angreb, skal Folketinge­t i denne uge også tage stilling til udsendelse­n af en dansk fregat, som skal indgå i anden koalition: Operation Prosperity Guardian, som skal forsvare civile skibe mod houthierne­s angreb.

DF stiller krav

Dansk Folkeparti har betinget sig, at der, før fregatten sendes af sted, er styr på behandling­en

af eventuelle tilfangeta­gne, evt. ved på forhånd at lave en aftale med USA. Partiet henviser til, at da ”Esbern Snare” var på piratjagt i Guineabugt­en i 2021, endte en aktion mod formodede pirater med, at skibet sejlede rundt med døde og levende maend, som var taget til fange. En af dem fik amputeret sit ben og endte i Danmark, hvor han netop har fået opholdstil­ladelse.

Mette Thiesen, som er ordfører for DF, erklaerer over for Ritzau, at det ikke kan vaere Danmarks ansvar, om manden risikerer forfølgels­e eller tortur, hvis han udleveres:

»Jeg er fløjtende ligeglad, om han går planken ud eller bliver sat på en tømmerflåd­e,« siger hun til Ritzau.

Da statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) tirsdag i Folketinge­ts spørgetime blev spurgt til sagen om piraten, der har fået opholdstil­ladelse i Danmark, rystede hun på hovedet og erklaerede, at det kunne hun »ved Gud ikke forklare – og sådan set knap forsvare«.

»Jeg synes ikke, han hører hjemme i Danmark. Den eneste grund til, at han er her, er på grund af internatio­nale forpligtel­ser,« tilføjede hun, men kunne ikke garantere, at en lignende sag ikke kan gentage sig:

»Den garanti vil ingen

kunne give, fordi de internatio­nale forpligtel­ser, som Danmark og de fleste andre lande skal leve op til, er der.«

Forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen (V) har tidligere erklaeret, at »det i yderste konsekvens er et dansk anliggende, hvis man tager fanger.«

USA og Storbritan­nien indledte angreb på houthierne­s stillinger i Yemen den 11. januar. Natten til tirsdag oplyste de to lande, at de havde ramt flere lokationer, herunder et undergrund­slager og steder med radarsyste­mer og missiler. Målene var flyveplads­er omkring hovedstade­n, Sanaa. I udtalelsen fra britiske forsvarsmi­nisterium understreg­es det, at man takket vaere analyser og god planlaegni­ng gør alt for at undgå civile tab.

Og det er netop planlaegni­ng og forberedel­se af beslutning­sgrundlag for de offensive operatione­r, som den danske stabsoffic­er skal bidrage med, fremgår det af beslutning­sforslaget. Allerede op til første angreb den 11. januar havde Holland, Australien, Bahrain og Canada mandskab på plads til at bakke op om bombemissi­oner. Danmark nøjedes på det tidspunkt med at udtale sin støtte, men giver nu efter for en amerikansk anmodning om at bidrage med støttefunk­tioner til den offensive koalition.

Jeg er fløjtende ligeglad, om han går planken ud eller bliver sat på en tømmerflåd­e. METTE THIESEN (DF)

 ?? ?? En houthi-kriger baerer en maksinpist­ol på en militaerpa­rade, som skal tiltraekke nye krigere til bevaegelse­n, som står bag angreb på civile skibe i Det Røde Hav. Foto Khaled Abdullah/Reuters
En houthi-kriger baerer en maksinpist­ol på en militaerpa­rade, som skal tiltraekke nye krigere til bevaegelse­n, som står bag angreb på civile skibe i Det Røde Hav. Foto Khaled Abdullah/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark