Jyllands-Posten

Saerlige gruppe i risiko for senfølger

Ny forskning fra forskere på Statens Serum Institut har fundet, hvem der er saerligt udsatte for senfølger efter infektion med covid-19.

- ESBEN CRONBACHCH­RISTENSEN esben.cronbach@jp.dk

Åndenød, smerter i brystet og tab af smags- og lugtesans.

Det er nogle af de mest hyppige senfølger efter infektion med covid-19.

Men hvem er det, der bliver ramt af senfølger? Og hvor meget mere udsatte er de? Forskning fra Statens Serum Institut (SSI) kaster nyt lys over netop de spørgsmål.

»Det er nogle ret markante tal, vi ser,« siger professor ved SSI Anders Peter Hviid, der står bag undersøgel­sen.

»Det giver helt konkrete bud på den risikobyrd­e, du får, og så kigger det på kombinatio­ner af mange af de her faktorer,« siger han.

Tidligere studier har fundet, at mellem 5 og 10 pct. af alle, der har haft covid-19, får langvarige symptomer.

Men er man kvinde over 35 år med astma, overvaegt eller depression, er risikoen markant forøget. Op mod hver tiende kvinde i den gruppe får senfølger af corona, fastslår studiet. Det er den gruppe, der er ifølge studiet har størst risiko for at udvikle senfølger efter infektion med covid-19.

Unge maend mindst udsat

Det var i forvejen kendt, at kvinder er mere udsatte for senfølger end maend. Et studie på Aarhus Universite­tshospital viste sidste år, at kvinder med laengere uddannelse­r og i 40’erne er blandt de mest udsatte.

Men ved hjaelp af kunstig intelligen­s har det nye studie formået af finde nye mønstre i datamaengd­en. Normalt ville man som forsker på forhånd definere undergrupp­er, der skulle undersøges. Men det er ikke hensigtsma­essigt, når man ikke på forhånd ved, hvem der er i saerlig risiko for at udvikle senfølger, skriver SSI i en pressemedd­elelse om det nye studie.

»Det er en måde at kigge på data, uden at have så mange hypoteser på forhånd. Man lader data tale og finder nogle mønstre,« siger Anders Peter Hviid.

I studiet fandt forskerne også, at den gruppe, der er mindst udsat for senfølger er 15-25 årige drenge og maend.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark