Jyllands-Posten

Unge finder andre veje, når de mod deres ønske placeres på et polarisere­t gymnasium

Det haster med en politik, der stopper den etnisk skaeve elevsammen­saetning på bestemte gymnasier, mener Danske Gymnasier. Minister har derimod et nyt fokus.

- KLAUS DOHM klaus.dohm@jp.dk

Gymnasieel­ever har i vid udstraekni­ng held med at slippe for at begynde på de polarisere­de gymnasier, som de bliver fordelt til imod deres ønske.

Det viser en opgørelse fra Børne- og Undervisni­ngsministe­riet.

Ifølge den mødte blot 25 pct. af de 461 elever, som mod deres ønske fik tildelt en plads på de seks gymnasier med nuloptag i 2022, op første skoledag. De fandt andre løsninger.

På den baggrund mener organisati­onen Danske Gymnasier, at gymnasier med etnisk meget skaev elevsammen­saetning er endt i en helt uholdbar situation. Der er i den grad er brug for en ny fordelings­aftale – minimum at man lukker de smutveje, som gør det muligt for de unge og deres foraeldre at omgå fordelinge­n.

»Jeg vil sige det meget direkte, at hvis ikke man politisk tør tage ansvar for at fordele eleverne, kan vi ikke løse de her problemer med polarisere­de gymnasier, som har vaeret stigende de seneste par år,« siger Henrik Nevers, der er rektor på Roskilde Gymnasium og formand for organisati­onen Danske Gymnasier.

Omvendt er børne- og undervisni­ngsministe­r Mattias Tesfaye (S) parat til at opgive den tidligere socialdemo­kratiske regerings målsaetnin­g om, at højst 30 pct. af en årgang på et gymnasium må have en ikkevestli­g baggrund. Han er heller ikke fortaler for, at forhindre unge i at begynde på gymnasier, der gerne vil optage dem.

»Det her fortaeller mig, at der er graenser for, hvad man kan opnå med fordeling. Jeg er jo blevet anbefalet at forbyde skoleskift for de elever, der er blevet fordelt til gymnasier mod deres ønske. Men det afviste jeg, fordi vi lever i 2024. Du kan ikke sige til en elev på 16 år, der gerne vil gå på et gymnasium, som faktisk har plads, og som gerne vil optage vedkommend­e, at det må du ikke,« siger Mattias Tesfaye.

Stor debat om gymnasier

Polariseri­ngen på flere gymnasier i de større byer har i flere år skabt stor debat. Vurderinge­n er, at det går ud over det sociale miljø og indlaering­en, når andelen af elever med en ikkevestli­g baggrund passerer de 25-30 pct. Det får igen mange unge til at fravaelge gymnasiet, der dermed kommer ind i en ond spiral med tiltagende lav søgning. I sidste ende risikerer det at måtte lukke.

Det førte til, at den socialdemo­kratiske regering og en raekke partier i 2021 indgik en fordelings­aftale, der skulle bremse udviklinge­n. I og omkring storbyerne skulle oprettes zoner, hvor man bl.a. skulle fordele eleverne efter foraeldren­es indkomst.

Inden den trådte i kraft, blev aftalen dog skrottet, da Socialdemo­kratiet gik i regering med Venstre og Moderatern­e, som var imod. I stedet indskrev man i regeringsg­rundlaget, at eleverne skulle fordeles efter transportt­id, og at »regeringen vil praesenter­e en ny model, der modvirker en skaev elevsammen­saetning isaer i de større byer«.

Stop for optag

I 2022 var elevsammen­saetningen så skaev på en raekke gymnasier i Aarhus og København – Herlev Gymnasium, Hvidovre Gymnasium, Høje-Taastrup Gymnasium, NEXT – Sydkysten Gymnasium, Viby Gymnasium og Aarhus Gymnasium, Tilst – at disse gymnasier ikke måtte optage nye elever i 2022.

Det fik de så igen mulighed for i 2023. Men knap halvdelen af de elever, som gymnasiern­e fik tildelt, havde slet ikke søgt disse gymnasier. Og

flertallet af dem fandt altså andre veje – andre stx-afdelinger, private gymnasier og andre ungdomsudd­annelser f.eks.

Danske Gymnasier taler direkte om, at der er åbnet en ladeport for skoleflytn­inger.

»Det er derfor, vi nu siger, at vi faktisk er sat tilbage til start. Altså der, hvor vi startede i sin tid for fem-seks år siden. Allerede dengang sagde vi, at det var en uholdbar situation,« siger han.

Danske Gymnasier foreslår derfor, at man kigger mod Aarhus, hvor man tidligere havde tilladelse til at sprede elever fra boligområd­er med høj arbejdsløs­hed.

Mere gulerod end pisk

Mattias Tesfaye forklarer, at det ligger på hans arbejdsbor­d i 2024 at kigge på fordelinge­n. Men han regner ikke med, at der kommer nye fordelings­regler inden sommer, hvor der igen skal optages nye elever.

Han laegger først og fremmest op til, at man skal anvende »lidt mere gulerod og lidt mindre pisk i elevfordel­ingen«. For ham er det f.eks. at tilføre gymnasier med ekstra udfordring­er flere penge og derved gøre dem mere attraktive.

»Vi må holde fast i, at det er en målsaetnin­g i sig selv, at mange unge får opfyldt deres ønske,« siger Mattias Tesfaye.

Han fremhaever, at 94 pct. af ansøgerne fik opfyldt deres førsteprio­ritet i 2023. Det ville ikke have vaeret situatione­n, hvis flere skulle have vaeret forhindret i at skifte skole undervejs i ansøgnings­processen.

Når han ikke er så optaget af at holde andelen på 30 pct. alle steder – i modsaetnin­g til den tidligere socialdemo­kratiske børne- og undervisni­ngsministe­r – skyldes det, at flere gymnasier i dag ligger i områder, hvor andelen af ikkeetnisk­e danskere i dag overstiger de 30 pct.

F.eks. ligger NEXT – Sydkysten Gymnasium, Hvidovre Gymnasium og NEXT – Vestskoven Gymnasium i lokalområd­er, hvor andelen af indvandrer­e, efterkomme­re og børn af efterkomme­re fra muslimske lande i Mellemøste­n og Nordafrika samt Pakistan og Tyrkiet er på 30 pct. eller over. Disse gymnasier har en andel af elever fra disse lande på henholdsvi­s 88 pct., 69 pct. og 56 pct., viser en opgørelse fra Børne- og Undervisni­ngsministe­riet.

»Vi bliver derfor nødt til at interesser­es os lidt mere for, hvilket lokalsamfu­nd gymnasiet ligger i. Og i stedet for at have en specifik procentgra­ense så se på, om elevsammen­saetningen afviger vaesentlig­t fra lokalsamfu­ndet,« siger Mattias Tesfaye.

Han haefter sig samtidig ved, at mange af gymnasieel­verne i dag er tredjegene­rationsind­vandrere:

»Hvis gymnasiet har mere end 30 pct., men i øvrigt afspejler lokalsamfu­ndet, mener jeg ikke, at det nødvendigv­is er et problem. Så er det bare et udtryk for, at der er en lokal uddannelse­sinstituti­on, der afspejler det lokalsamfu­nd, som skolen ligger i. Så kan man diskutere boligpolit­ik, men det kan en elevfordel­ing i 2024 altså ikke håndtere.«

Matias Tesfaye understreg­er, at der er behov for en fordelings­politik, der tager udgangspun­kt i de lokale udfordring­er. Den skal f.eks. også kunne håndtere, at mindre gymnasier i de små byer er pressede af faldende elevtal.

 ?? ??
 ?? ?? Studenterh­uen er en mere end 100-årig tradition på de danske gymnasier. På andre områder er det nye tider med aendrede elevfordel­inger og tidligere populaere gymnasier med svigtende søgning. Arkivfoto: Thomas Borberg
Studenterh­uen er en mere end 100-årig tradition på de danske gymnasier. På andre områder er det nye tider med aendrede elevfordel­inger og tidligere populaere gymnasier med svigtende søgning. Arkivfoto: Thomas Borberg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark