Jyllands-Posten

Partiernes ønsker til fremtidens vaerneplig­t stikker i alle retninger

En stribe spørgsmål om vaerneplig­ten kan give politikern­e hovedbrud i de kommende forsvarsfo­rhandlinge­r.

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen (V) får sit hyr med at bringe alle parterne rundt om bordet til enighed, når han den kommende tid skal styre forhandlin­gerne om fremtidens vaerneplig­t.

Der er nemlig vidt forskellig­e individuel­le krav og ønsker til vaerneplig­ten hos partierne bag forsvarsfo­rliget – dvs. alle undtagen Enhedslist­en og Alternativ­et – viser Jyllands-Postens gennemgang.

Uenigheden blandt partierne handler om alt fra, hvor mange vaerneplig­tige der skal vaere, til, hvad de vaerneplig­tige skal bruges til, og om vaerneplig­ten overhovede­t skal bevares.

Og så er der spørgsmåle­t om ligestilli­ng.

1 Skal kvinder i trøjen?

I dag er det kun maend, der bliver indkaldt til Forsvarets Dag (tidligere kaldet session), når de fylder 18 år. Kvinder bliver inviteret, men for dem er det frivilligt. Derfor kaldes det vaerneret og ikke vaerneplig­t for kvinder.

Venstres davaerende formand og forsvarsmi­nister Jakob Ellemann-Jensen var laenge tilhaenger af vaerneplig­t til kvinder, og for et år siden opstod der flertal for aendringen, da Socialdemo­kratiet erklaerede sig enig med både Venstre og Moderatern­e.

I dag vil Troels Lund Poulsen dog ikke svare på, om vaerneplig­t for kvinder kommer til at indgå i regeringen­s kommende udspil, som ventes inden for de kommende måneder.

»Det er der stor politisk uenighed om internt i den kreds af partier, der står bag forsvarsfo­rliget,« siger han til DR Nyheder.

Statsminis­ter Mette Frederikse­n tilføjede tirsdag, at regeringen endnu ikke klar til at laegge dens forslag frem.

Danmarksde­mokraterne med Inger Støjberg i spidsen mener ikke, der er behov for kvindelige vaerneplig­tige. Mange af dem falder fra undervejs, og der er »fysiologis­ke forskelle« på maend og kvinder, pointerer Støjberg over for Ritzau.

2 Hvad har partierne skrevet under på?

Ifølge forsvarsfo­rliget fra i sommer, som partierne er enige om, skal vaerneplig­ten »styrkes« gennem flere vaerneplig­tige, mere ligestilli­ng og en laengere vaerneplig­tsperiode. Vaerneplig­t for kvinder naevnes ikke specifikt i forliget.

Til gengaeld skal vaerneplig­ten fungere som et »centralt rekrutteri­ngsgrundla­g« for Forsvaret og reserven.

Partierne er også enige om, at lektien fra blandt andet covid-19-pandemien er, at Forsvaret i større omfang skal kunne bidrage til samfundssi­kkerheden og civile myndighede­r. Fremover skal vaerneplig­tige derfor i stigende grad kunne stå til rådighed for civilsamfu­ndet og »frigøre soldater til operative opgaver«.

Men kan partierne blive enige om hvordan?

3 Kampsoldat­er eller hjaelpere?

På den ene side står De Konservati­ve og Dansk Folkeparti, der begge har talt for at forlaenge vaerneplig­ten til op mod 12 måneder.

Den konservati­ve forsvarsor­dfører, Rasmus Jarlov, har tidligere kaldt den nuvaerende basisvaern­epligt på fire måneder for »spild af tid.« Han vil i stedet uddanne soldater, der kan forsvare Danmark.

»Hvis Danmark blev angrebet i morgen, ville alle, der har aftjent vaerneplig­t, ikke indgå i Forsvaret. Det vigtigste er, at de vaerneplig­tige uddannes, så de kan bruges som soldater, hvis der bliver brug for dem bagefter,« sagde han sidste år til JyllandsPo­sten.

På den anden side står De Radikale og SF, som hellere vil bruge pengene på at fastholde de soldater, som allerede er i Forsvaret, fremfor at øge optaget af nye vaerneplig­tige.

»Vi risikerer at spilde en masse af Forsvarets ressourcer på folk, der ikke ønsker at vaere der,« sagde den radikale leder, Martin Lidegaard, sidste år til Jyllands-Posten.

4 Skal vaerneplig­ten helt afskaffes?

Og så er der Liberal Alliance.

Partiet vil principiel­t helt afskaffe vaerneplig­ten og erstatte den med en frivillig ordning. Ifølge partiets hjemmeside er den nuvaerende vaerneplig­t »foraeldet« og »diskrimine­rende«, fordi den udelukkend­e gaelder for maend. Desuden er ordningen »baseret på tvang«, mener LA.

Tvungen vaerneplig­t kommer dog kun i spil, hvis for få melder sig frivilligt til tjenesten. De seneste to år har alle vaerneplig­tige i Danmark – både maend og kvinder – vaeret frivillige, viser Forsvarets opgørelse.

5 Hvor mange kan Forsvaret rumme?

Endelig er det et udestående spørgsmål, hvor man skal gøre af de nye vaerneplig­tige, hvis der fremover skal indkaldes markant flere end i dag.

Jens Wenzel Kristoffer­sen, orlogskapt­ajn og militaeran­alytiker ved Center for Militaere Studier på Københavns Universite­t, har tidligere vurderet, at omkring 6.000 vaerneplig­tige er den øvre graense for, hvor mange Forsvaret kan håndtere lige nu. Simpelthen fordi der ikke er plads til at indlogere flere på kasernerne.

I øjeblikket optages omkring 4.700 vaerneplig­tige om året på tvaers af Forsvarets tre vaern.

 ?? ?? Sidste år var hver fjerde vaerneplig­tige, der begyndte i Forsvaret, en kvinde. Foto: Aleksander Klug
Sidste år var hver fjerde vaerneplig­tige, der begyndte i Forsvaret, en kvinde. Foto: Aleksander Klug

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark