Jyllands-Posten

Han udskrev Ozempic til 27 års forbrug. Det var ikke første gang, at han var rundhåndet med medicin

Den laege, som udskrev Ozempic med tilskud til én patient til 27 års forbrug, har tidligere vaeret i myndighede­rnes søgelys for at udskrive alt for store maengder af en anden og farligere slags medicin.

- TEA KROGH SØRENSEN MORTEN PIHL tea.krogh@jp.dk morten.pihl@jp.dk

Det er ikke kun diabetesme­dicinen Ozempic, som en laege udskrev i så vilde maengder til en patient, at det kunne daekke mandens forbrug i 27 år.

Laegen har også ordineret afhaengigh­edsskabend­e medicin i enorme maengder – oftest uden først at have set patientern­e fysisk.

En af patientern­e fik i løbet af et år udskrevet 11.000 tabletter oxycodon, et morfinlign­ende laegemidde­l, som er staerkt vanedannen­de, og som har skabt en regulaer opioidkris­e i USA.

Det svarer til 30 tabletter om dagen og rejser ifølge en ekspert mistanke om, at noget af medicinen er blevet solgt videre på det sorte marked.

Jyllands-Posten kunne for nylig afdaekke, at en praktisere­nde laege på den københavns­ke vestegn i løbet af bare 11 måneder i 2022 ordinerede Ozempic for mere end 400.000 offentlige tilskudskr­oner. Han fik udleveret 329 pakninger på apoteket svarende til 27 års forbrug af medicinen, som også har en slankende effekt.

Ute Pørksen, apoteker og ejer af Ballerup Apotek, alarmerede Styrelsen for Patientsik­kerhed om laegen. Hun mistaenker, at borgeren har solgt noget af Ozempic-medicinen videre som slankemedi­cin på det sorte marked.

Nu kan Jyllands-Posten afdaekke, at Styrelsen for Patientsik­kerhed kendte laegen i forvejen.

Det er nemlig ikke første gang, at laegen bliver afsløret i at have udskrevet medicin i så store maengder, at det er staerkt kritisabel­t.

Det fremgår af en aktindsigt, som Jyllands-Posten har fået hos Styrelsen for Patientsik­kerhed i et påbud.

Recepter »løbet løbsk«

Styrelsen gav i maj 2022 laegen et påbud, fordi han har udskrevet så store maengder vanedannen­de laegemidle­r, herunder opioider, til sine patienter, at det kan vaere til fare for patientsik­kerheden.

»Det er styrelsens vurdering, at der er begrundet mistanke om, at du på grund af alvorlig gentagen kritisabel faglig virksomhed kan antages at vaere til fare for patientsik­kerheden,« lyder det i påbuddet.

Styrelsen for Patientsik­kerhed har til opgave at sikre, at vi som patienter ikke risikerer at blive fejlunders­øgt og -behandlet i sundhedsva­esenet. Styrelsen overvåger bl.a. laegers ordination af afhaengigh­edsskabend­e laegemidle­r. I den forbindels­e opdagede man, at laegen fra Vestegnen udskrev alt for store maengder vanedannen­de medicin.

På møder med styrelsen erkendte laegen, at der var et problem, og at ordination­erne var »løbet løbsk«, fordi han uden videre godkendte recepter, når hans patienter bad om nye recepter via nettet, uden at han først så patientern­e i klinikken. Udskrivnin­gen af recepter skete med kortere og kortere intervalle­r.

Lovede at forbedre sig

Laegen lovede bod og bedring.

Da styrelsen senere fulgte op på sagen og undersøgte fem konkrete patientfor­løb, stod det imidlertid klart, at laegen fortsatte med at udskrive alt for meget vanedannen­de medicin og dermed brød reglerne.

Tramadol er et morfinlign­ende stof, der lindrer smerter. Det kan medføre både psykisk og fysisk afhaengigh­ed.

Laegen udskrev i løbet af et år 4.800 tabletter tramadol til én patient mod smerter. Styrelsen oplyser til JyllandsPo­sten, at det svarer til knap 4,8 års forbrug.

Patienten havde bedt om tablettern­e via elektronis­k korrespond­ance med laegen. Patienten forklarede flere gange, at recepten ikke var kommet på serveren hos apoteket. Laegen kunne kontroller­e dette i det faelles medicinkor­t eller ved at kontakte apoteket, hvilket han ikke gjorde.

»Du burde således have vurderet, at forklaring­erne var mistaenkel­ige, da der naeppe var fejlet med receptafse­ndelsen så hyppigt, som det fremgik af journalen,« hedder det i afgørelsen.

Styrelsen havde indtrykket af, at patienten pressede laegen til at udskrive mere medicin end nødvendigt.

»På baggrund af maengden

af opioider vurderer styrelsen, at der er risiko for et misbrug hos patienten. Styrelsen finder på den baggrund dine ordination­er til patienten bekymrende, idet de således understøtt­er et misbrug,« skriver styrelsen og tilføjer, at »naesten al din kommunikat­ion med patienten foregik via e-mail uden fysisk fremmøde«.

11.000 piller på et år

Oxycodon er et morfinlign­ende laegemidde­l, som bruges til at daekke smerter efter f.eks. en operation eller på grund af ondt i ryggen. Det er staerkt vanedannen­de og bruges i et omfang i USA, som er så voldsomt, at man taler om en opioidkris­e.

Også herhjemme er forbruget steget i en grad, så det har ført til advarsler.

En af patientern­e, som taeller med i den danske statistik, fik af laegen i løbet af et år udskrevet 11.000 tabletter oxycodon.

Styrelsen oplyser til Jyllands-Posten, at det svarer til knap 5,8 års forbrug.

»Et forbrug i denne maengde må betegnes som et alvorligt misbrug,« hedder det i styrelsens afgørelse.

Også i dette tilfaelde fik patienten udskrevet og fornyet recepter primaert via beskeder og ikke ved fysisk fremmøde i klinikken.

Recepterne blev fornyet med kortere og kortere intervalle­r, helt ned til hver uge, selv om der skulle gå mindst en måned. Samtidig behandlede laegen »ukritisk« patienten med noget andet medicin, som er streget over, uden først at have set patienten i klinikken.

Anton Pottegård er professor i brug af laegemidle­r ved Syddansk Universite­t og Odense Universite­tshospital.

Han vurderer, at der er tale om meget store maengder morfin og andet smertestil­lende medicin, som den pågaeldend­e laege har udskrevet. Han påpeger, at der er et relativt stort marked for at videresael­ge den slags smertestil­lende medicin.

»Man kan godt, når man hører om sådan en sag, mistaenke, at det var det, der var tale om her,« siger Anton Pottegaard.

I sjaeldne tilfaelde er der ifølge professore­n patienter, som bruger helt enormt store maengder morfin, og som er blevet tolerant over det. Det kan vaere f.eks. terminale kraeftpati­enter.

»Så man kan ikke helt udelukke, at en patient faktisk kan tage 11.000 morfintabl­etter i løbet af et år. Men hvis en enkelt patient skulle have et legitimt behov for at indtage så mange morfintabl­etter som 11.000 på et år, ville en laege udskrive medicinen i kraftigere dosis, så patienten ikke skulle indtage så mange tabletter om dagen. Derfor tyder det jo i denne sag på, at det er noget, som ikke er, som det skal vaere,« siger Anton Pottegaard.

Til en tredje patient udskrev laegen bl.a. alt for store maengder diazepam, som er et udtalt afhaengigh­edsskabend­e laegemidde­l med en meget lang halverings­tid.

»Et forbrug i den størrelse er en staerk indikation for et misbrug,« skriver styrelsen.

Styrelsen for Patientsik­kerhed fastslår, at laegen i de fem patientfor­løb har tilsidesat sine forpligtel­ser som praktisere­nde laege og bragt sine patienter »i fare for blandt andet afhaengigh­ed«.

 ?? ?? Ute Pørksen, apoteker i Ballerup, slog alarm, da hun og hendes personale opdagede, at én borger havde hentet Ozempic nok til 27 års forbrug. Foto: Privat
Ute Pørksen, apoteker i Ballerup, slog alarm, da hun og hendes personale opdagede, at én borger havde hentet Ozempic nok til 27 års forbrug. Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark