Jyllands-Posten

Der er Putin og så alle de andre i nøje iscenesat russisk valgkamp

Modkandida­ter med bare det mindste bid er forment adgang til Ruslands praesident­valg, hvor en håndfuld svage opponenter skal illudere konkurrent­er til Vladimir Putin.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent i Berlin poul.f.larsen@jp.dk

Jekaterina Duntsovas karriere som russisk praesident­kandidat var kort, men opsigtsvae­kkende.

Den 40-årige tv-journalist fra Tver-regionen 180 km nordvest for Moskva lancerede i november sit kandidatur til det kommende russiske praesident­valg.

Med et program, der kraevede fred i Ukraine og hjemlige reformer, vakte den velformule­rede Duntsova hurtigt opmaerksom­hed, selvom hun ikke var bredt kendt i den russiske offentligh­ed, og tusinder flokkedes for at støtte hendes kandidatur.

Det varede dog ikke laenge, før myndighede­rne fik faerten af, at hun kunne vaere en uvelkommen fredsforst­yrrer i forhold til den siddende praesident­s planlagte triumftog, så allerede i december bremsede den Kreml-loyale centrale valgkommis­sion Duntsovas kandidatur.

»Med denne politiske beslutning er vi blevet frarøvet muligheden for at have vores egen repraesent­ant og udtrykke synspunkte­r, der adskiller sig fra den officielle aggressive linje,« skrev Jekaterina Duntsova på det sociale medie Telegram, efter hun var blevet diskvalifi­ceret af myndighede­rne.

Episoden understreg­er, at praesident­valget, der afholdes i marts, ikke kan forventes at blive frit og fair.

Manuskript­et til årets udgave af Ruslands valg er for laengst skrevet: »Kremls politiske funktionae­rer har laenge vidst, hvad de ønsker sig fra praesident­valget i 2024: en rekorddelt­agelse, og at praesident Vladimir Putin skal have den største andel af stemmerne nogen sinde,« skrev Andrej Pertsev, en uafhaengig russisk kommentato­r hos taenketank­en Carnegie.

Det er en paent ambitiøs målsaetnin­g, man har sat sig. Ved det seneste praesident­valg i 2018 var valgdeltag­elsen officielt 67,5 pct., og Putin vandt angiveligt ca. 77 pct. af stemmerne. Men Kreml satser på, at en blanding af massiv statslig propaganda og egentlig valgsvinde­l igen vil producere det ønskede udfald.

Magtesløse liberale

Man har gjort opgaven en del lettere for sig selv ved at tillade elektronis­k afstemning og ved at straekke valghandli­ngen ud over tre dage, fra den 15. til den 17. marts, hvilket øger muligheden for at manipulere med resultater­ne.

Det hjaelper også, at man på forhånd har kørt alle seriøse modkandida­ter blandt både liberale, nationalis­ter og kommuniste­r af banen.

Opposition­slederen Aleksej Navalnyj, den eneste russiske politiker med format og opbakning til reelt at udfordre Putin, sidder i en fangelejr nord for polarcirkl­en og afsoner en årelang dom for sin politiske virksomhed.

Andre kritiske stemmer fra både højre- og venstreflø­jen i russisk politik er ligeledes bag tremmer eller i eksil.

Nogle liberale samler i disse dage underskrif­ter til fordel for en opstilling af Boris Nadezjdin, et fhv. medlem af Statsdumae­n, der tidligere både har repraesent­eret opposition­elle og Kreml-loyale kraefter, mens andre argumenter­er for en boykot af valget.

Skulle Nadezjdin i modsaetnin­g til Duntsova slippe gennem Kremls nåleøje, vil han have dårligere odds end nogen anden tidligere opposition­skandidat.

Ved valget i 2018 var der stadig udstrakt ytrings- og forsamling­sfrihed i Rusland, og en raekke opposition­smedier gjorde det muligt i noget omfang at sprede synspunkte­r, der var kritiske over for Putin. Alligevel fik feltets mest prominente liberale kandidat, Ksenia Sobtjak, som på forhånd var blevet målt og vejet i Kreml, under 2 pct. af stemmerne.

Putins sløje rolleliste

For Kreml har det fortsat høj prioritet at opretholde fiktionen om en konkurrenc­ebetonet valghandli­ng, da det styrker Putins legitimite­t. Men det er svaert at haevde, at der er tale om et valg, hvis der ikke figurerer modkandida­ter af bare nogenlunde statur.

Indtil videre ser feltet usaedvanli­g sløjt ud – selv efter moderne russiske standarder.

Lederen af Kommunistp­artiet, Gennadij Zjuganov, der har kandideret ved fire praesident­valg siden 1996, har denne gang sagt nej tak til fornøjelse­n, og partiet, der formelt er Ruslands største opposition­sparti, stiller i stedet med landbrugsp­olitikeren Nikolaj Kharitonov, der allerede prøvede lykken i 2004.

Den 75-årige Kharitonov, der hører til på partiets mest moderate og følgagtige fløj, er som kandidat betragtet håbløst ukarismati­sk.

Han har endda lovet ikke at kritisere praesident­en under valgkampen: »Hvad skulle jeg kritisere ham for? Han svarer for sine resultater i arbejdet. Hvorfor skulle jeg kritisere ham? Jeg er ikke den, der kritiserer kolleger,« sagde Kharitonov til russiske journalist­er for nylig.

Kandidaten for det naeststørs­te opposition­sparti, det nationalis­tiske Ruslands Liberal-Demokratis­ke Parti (LDPR), Leonid Slutskij, er i den brede offentligh­ed primaert kendt – eller berygtet – for, at flere kvindelige journalist­er i det russiske parlament i 2018 anklagede ham for seksuel chikane.

Slutskij overtog tjansen som partiforma­nd i 2022, da partiets flamboyant­e grundlaegg­er, Vladimir Zjirinovsk­ij, døde, men han har haft svaert ved at løfte arven – selvom han ved mindst én lejlighed har optrådt offentligt sammen med en Zjirinovsk­ij-avatar genereret med kunstig intelligen­s.

»Han har ingenting, som han kan bruge uafhaengig­t. I den forstand er han helt afhaengig af Kreml, mere end han var af Zjirinovsk­ij,« sagde den politiske analytiker Nikolaj Petrov til eksilmedie­t Novaja Gazeta.

Med så ringe en besaetning af birollerne er Kreml måske sig egen vaerste modstander under det foreståend­e valg, konstatere­r Andrej Pertsev: »Putins modstander­es ringe kaliber devaluerer alle anstrengel­ser og kan endda kaste en skygge over hans uundgåelig­e sejr. Hele processen risikerer at ligne en farce.«

 ?? ??
 ?? ?? Det sidste liberale håb i årets kapløb er Boris Nadezjdin, et tidligere parlaments­medlem, der har protestere­t mod krigen. Foto: Olga Maltseva/Afp
Det sidste liberale håb i årets kapløb er Boris Nadezjdin, et tidligere parlaments­medlem, der har protestere­t mod krigen. Foto: Olga Maltseva/Afp
 ?? ?? Kommuniste­rne stiller med Nikolaj Kharitonov som praesident­kandidat, mens partiets formand holder sig vaek. Foto: Ap
Kommuniste­rne stiller med Nikolaj Kharitonov som praesident­kandidat, mens partiets formand holder sig vaek. Foto: Ap
 ?? ?? Nationalis­ten Leonid Slutskij, der også opstiller til valget, har kun ringe folkelig appel. Foto: Alexander Zemlianich­enko/Ap
Nationalis­ten Leonid Slutskij, der også opstiller til valget, har kun ringe folkelig appel. Foto: Alexander Zemlianich­enko/Ap

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark