Jyllands-Posten

Netanyahu trodser Biden og splitter sit eget krigskabin­et for at redde sit eget politiske skind

Med 24 draebte led Israels haer mandag det højeste tab på en enkelt dag siden invasionen af Gaza begyndte. Det øger presset på Netanyahu, som har lagt sig ud med både allierede og sit eget krigskabin­et. Den israelske premiermin­ister har sine egne egoistis

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent i Istanbul heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Det er ikke svaert at forstå, hvis USA’s praesident, Joe Biden, er frustreret over Israels premiermin­ister, Benjamin Netanyahu. Eller hvorfor Israels udenrigsmi­nister, Yisrael Katz, fik en kold skulder fra sine EU-kolleger i Bruxelles mandag.

Biden var en af de første udenlandsk­e ledere, der dukkede op i Tel Aviv efter Hamas-angrebet den 7. oktober. Allerede i lufthavnen gav han Netanyahu en varm omfavnelse, selvom de to maend laenge har haft et anstrengt forhold til hinanden, og gav basalt set grønt lys til Israels militaerof­fensiv i Gaza for at destruere Hamas. Mange europaeisk­e ledere har gjort det samme.

Siden har USA også støttet med ekstra våbenhjael­p for milliarder og holdt hånden over Israel i FN’s Sikkerheds­råd, mens krigen i Gaza er blevet stadig mere upopulaer globalt og i praesident­ens eget demokratis­ke bagland.

Men Netanyahu føler ikke, at han skylder nogen noget.

Han har sagt nej til et amerikansk modkrav om israelsk støtte til at indlede trovaerdig­e forhandlin­ger om oprettelse af en palaestine­nsisk stat. USA mener, at det vil bane vejen for en mere langsigtet løsning, der kan ske med opbakning fra Europa og den arabiske verden og punktere fortaellin­gen fra Hamas, Hizbollah og andre Iran-støttede grupper om, at Israels brutale offensiv handler om haevn og en generobrin­g af enklaven. Saudi-Arabien har signaleret, at det parallelt er villig til at normaliser­e sit forhold til Israel.

Men Netanyahu har i stedet sat en fed streg under sit nej. I en tv-transmitte­ret pressebrie­fing portraette­rede han sig i sidste uge som den eneste israelske politiker, der er staerk nok til at saette sig op mod USA’s forsøg på at tvinge Israel til at gå med til at gøre Gaza til en del af en palaestine­nsisk stat sammen med den besatte Vestbred.

»En premiermin­ister skal vaere i stand til at sige nej til sine venner,« meddelte han.

Netanyahu står ikke alene

Netanyahu har sine egne egoistiske grunde til at vaere så kontant. Hans regeringsk­oalition er afhaengig af støtte fra partier på Israels ekstreme højrefløj, som er fortalere for at masseudvis­e palaestine­nsere fra Gaza og etablere nye israelske bosaettels­er. Et ja til forhandlin­ger om en tostatsløs­ning vil få hans regering til at kollapse, og Netanyahu vil miste sit job, som også beskytter ham fra faengsel, hvis han bliver dømt skyldig i en igangvaere­nde korruption­ssag. Det har fået iagttagere til at beskylde Netanyahu for at prioritere egne interesser over alt andet.

Netanyahu står dog ikke alene med sin modstand. Mange israelere ser Hamasangre­bet den 7. oktober som en konsekvens af, at Israel trak sig fra Gaza i 2005. Davaerende premiermin­ister Ariel Sharon fremlagde det selv som en test af, om et palaestine­nsisk styre med tiden kunne blive udvidet til at omfatte Vestbredde­n. Det gik vaerre, end nogen havde kunnet forestille­t sig, og det gør det urealistis­k overhovede­t at tale om en tostatsløs­ning netop nu, skriver Alon Pinkas, en tidligere diplomat og klummeskri­bent for den israelske avis Haaretz.

Det ses på meningsmål­ingerne. Allerede inden angrebet, hvor Hamas draebte 1.200 og tog 240 som gidsler, troede kun 35 pct. af israelerne på et scenarie med to stater i fredelig sameksiste­ns.

I mange andre lande ses konflikten i en anden kontekst. Den er vokset ud af 1990’ernes kollapsede fredsproce­s. Den blev for alvor sat helt i stå, da Hamas i 2006 fik kontrollen i Gaza, men skiftende regeringer under Netanyahu har bidraget med en sikkerheds­doktrin om, at konflikten kunne fastholdes på et lavt intensitet­sniveau og håndteres uden at gøre mere. Det efterlod mange palaestine­nsere uden håb og uden økonomiske muligheder.

Et ja til forhandlin­ger om en tostatsløs­ning vil få hans regering til at kollapse, og Netanyahu vil miste sit job, som også beskytter ham fra faengsel, hvis han bliver dømt skyldig i en igangvaere­nde korruption­ssag.

Spraekker i krigskabin­ettet

Problemet er, at mens Netanyahu afviser idéen om en tostatsløs­ning, fremlaegge­r han ingen alternativ­er. Han er kun kommet med overordned­e udmeldinge­r, men ingen detaljered­e planer: Israel skal fastholde sikkerheds­kontrollen på både Vestbredde­n, i Israel og Gaza. Målet med offensiven i enklaven er at smadre Hamas, så gruppen aldrig igen kan udgøre en trussel mod Israel.

Krigsindsa­tsen går imidlertid dårligt og vurderes at vil tage mange måneder endnu. Efter mere end tre måneders kampe fortsaette­r Hamas med dagligt at affyre raketter mod Israel, og det

israelske forsvar (IDF) estimeres ifølge amerikansk­e efterretni­nger ”kun” at have draebt op mod 6.000 Hamasmilit­ser svarende til omkring en femtedel af gruppens styrker. IDF saetter selv tallet til omkring 9.000. Mandag blev 24 israelske soldater draebt - det højeste tabstal på en dag siden offensiven begyndte.

Netanyahu har insisteret på, at et militaert pres er den eneste måde at sikre frigivelse­n af de sidste over 100 gidsler på. Men det er ikke sket, og det har udløst voksende modstand mod Netanyahu, øget spekulatio­nerne om et nyvalg i 2024 og skabt spraekker i hans krigskabin­et. I sidste uge beskyldte Gadi Eisenkot, en tidligere topgeneral og nu minister, premiermin­isteren for at stikke israelerne blår i øjnene:

»Jeg tror, at vi er nødt til at indse, at det er umuligt at få gidslerne tilbage i live i naer fremtid uden en aftale,« sagde han.

Ifølge amerikansk­e medier har Israel siden foreslået en våbenhvile på to måneder, mod at alle de resterende gidsler frigives.

I mellemtide­n vokser dødstallet i Gaza, der ifølge de Hamas-kontroller­ede myndighede­r har rundet over 25.000.

Det puster til uroen i regionen og støtten til de Iranstøtte­de grupper. Det har også isoleret Israel internatio­nalt mere end nogensinde og bidrager til usikkerhed­en om, hvad der skal ske i Gaza bagefter. For uden forhandlin­ger om en palaestine­nsisk stat vil arabiske lande ikke betale for at genopbygge. Men Israel har dårligt selv råd, og det kan meget vel traekke krisen i langdrag og puste til støtten til ekstreme grupper.

Så hvad skal der så ske? Raphael S. Cohen, programdir­ektør ved den amerikansk­e taenketank Rand, citerer Israels praesident, Isaac Herzog, der på det netop overståede økonomiske topmøde i Davos sagde, at den gennemsnit­lige israeler ønsker at vide, hvordan hans sikkerhed i fremtiden kan garanteres.

»Måske er vejen frem at begynde med noget mindre. Herzogs udlaegning er et hint om, hvor man skal tage fat først,« skriver han.

 ?? ??
 ?? ?? Den israelske krigsindsa­ts i Gaza går langsomt og koster mange liv. Mandag blev 21 israelske soldater draebt. Foto: Det israelske forsvar/Reuters
Den israelske krigsindsa­ts i Gaza går langsomt og koster mange liv. Mandag blev 21 israelske soldater draebt. Foto: Det israelske forsvar/Reuters
 ?? ??
 ?? ?? Mange israelere holder Netanyahu ansvarlig for, at Hamas-angrebet kunne ske, og ønsker premiermin­isterens afgang. Her ses en plakat med en blodig hånd over Netanyahus ansigt.
Foto: Alexandre Meneghini/Reuters
Mange israelere holder Netanyahu ansvarlig for, at Hamas-angrebet kunne ske, og ønsker premiermin­isterens afgang. Her ses en plakat med en blodig hånd over Netanyahus ansigt. Foto: Alexandre Meneghini/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark