Jyllands-Posten

Danmark har fået ét lod i kurven: »Der er mange ting, der kulminerer lige nu«

Tirsdag eftermidda­g var der en saerlig årsag til, at Lasse Lyskjaer Noer ville ringe til sin bedstefar.

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

Lasse Lyskjaer Noer er rundt på gulvet.

»Jeg er stadig en smule rørt over det lige nu, men jeg skal prøve at formulere mig så godt som muligt,« undskylder han.

Den 34-årige har netop set sit navn et sted, han aldrig havde forventet.

På skaermen under praesentat­ionen af de Oscar-nominerede i kategorien bedste kortfilm.

”Ridder Lykke” eller ”Knight of Fortune”, som den hedder på engelsk, kan således udløse den femte Oscar til en dansk kortfilm. Noget, som filminstru­ktøren ikke turde regne med, da han stod op tirsdag morgen.

»Vi er jo oppe imod nogle kaempe spillere, så jeg havde ikke set den komme. Det har vaeret hårdt arbejde med et stort crew bagved, som har kaempet for at gøre filmen til virkelighe­d. Det er en stor del af mit liv, som er blevet brugt på det, fordi den har vaeret så vigtig for mig, så der er mange ting, der kulminerer lige nu.«

Filmen fortaeller historien om Karl, der har mistet sin hustru pludseligt og nu står i kapellet og skal sige farvel. Børn fik han ikke, og vennerne stod konen for. Derfor er Karl alene, indtil han møder Torben.

Lasse Lyskjaer Noer havde selv vaeret igennem en periode i sit liv, hvor han havde mistet flere, da han skrev filmen. En tid, hvor han stiftede bekendtska­b med kapellets kolde og dystre vaegge.

»Og så taenkte jeg: Hvad hvis man skulle stå der alene og ikke havde nogen, der kunne hjaelpe en igennem sorgen? Jeg håber, at filmen vil få folk til at raekke ud og turde snakke med dem, der gennemgår sorg.«

Bedre til at fikse ting

Inspiratio­nen kom fra bedstefare­n, som mistede sin kone og Lasse Lyskjaer Noers bedstemor.

»Hovedkarak­teren er i høj grad baseret på min bedstefar. Jeg brugte en del tid med ham, da han var i sorg, og han er bestemt ikke en af dem, der er god til at raekke ud. Han er meget bedre til at vaere praktisk, fikse ting og taenke på andre først,« siger Lasse Lyskjaer Noer, som genkender reaktionsm­ønstret fra sig selv.

Derfor ville han lave en film, som viser, at der er mange måder at sørge på, bl.a. ved hjaelp af humor.

»Humor er en del af mig, men også en del af sorgen. At kunne grine, naermest som en forsvarsme­kanisme. Derfor var det vigtigt at få humoren med i filmen.«

Lasse Lyskjaer Noer mister tråden flere gange under interviewe­t pga. de mange opkald, som banker på, mens han taler. Saerligt én ser han frem til at dele nyheden. For bedstefare­n lever stadig.

»Han ved endnu ikke, at jeg er nomineret, for du ringede til mig, to minutter efter at det skete. Men jeg glaeder mig til at fortaelle om det.«

Christian Norlyk og Kim Magnusson er producerne bag filmen, som har fået produktion­sstøtte fra Den Vestdanske

Filmpulje og også er støttet af TV 2. Lasse Lyskjaer Noer har hidtil hovedsagel­igt lavet reklamefil­m, men valgte at tage skridtet ind i fiktionens verden, da Den Vestdanske Filmpulje afholdt en manuskript­konkurrenc­e for kortfilm.

De seneste måneder og uger har han rejst verden rundt for at vise sit vaerk frem. Senest i Los Angeles og New York, hvor mediet The New Yorker valgte at laegge filmen ud på hjemmeside­n.

»Generelt har folk taget ekstremt godt imod den alle steder. Jeg har mødt mange mennesker, som er blevet påvirket af den. En ung fyr fortalte mig f.eks., at det var første gang, han havde prøvet at grine og graede på samme tid i en film. Nu ville han gå ud at ringe til sin mormor for at høre, om hun var okay, for de havde lige mistet bedstefare­n. Og det er jo derfor, man laver film. For at det rykker noget,« siger aarhusiane­ren, der snart skal på en ny charmeoffe­nsiv til USA.

”Ridder Lykke” var den eneste danske film, som klarede sig igennem nåleøjet til en nominering. Hverken dokumentar­filmen ”Apolonia, Apolonia” eller spillefilm­en ”Bastarden” opnåede den nominering, som de ellers var shortliste­t til.

Oscar-showet foregår den 10. marts.

Vi er jo oppe imod nogle kaempe spillere, så jeg havde ikke set den komme. LASSE LYSKJAER NOER, FILMINSTRU­KTØR

 ?? ?? Lasse Lyskjaer Noer (tv.) har instrueret og skrevet manuskript, mens Christian Norlyk har produceret. Foto: Benny Kjølhede
Lasse Lyskjaer Noer (tv.) har instrueret og skrevet manuskript, mens Christian Norlyk har produceret. Foto: Benny Kjølhede

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark