Jyllands-Posten

Fastfoodka­ede udskiftede økovarer med konvention­elle for at spare penge

Kunderne kunne laese i menukortet, at de købte økologi, men det gjorde de ikke.

- MORTEN ZAHLE THOMAS VIBJERG morten.zahle@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk

»Vi vil skabe en sund fastfoodka­ede, der aldrig går ned på kvalitet.«

Sådan står der på fastfoodka­eden Palaeos hjemmeside.

Her bliver kunderne forsikret om, at kaeden bruger »rene og friske råvarer«, at det er et mål at »bidrage til en sundere og grønne verden«, og med store bogstaver kan man laese: »Palaeo – produkter du kan stole på.«

Da Fødevareko­ntrollen kom forbi, var der dog ikke harmoni mellem det, som kontrollan­terne fandt i køkkenet, og det, som kunderne blev lovet i menukortet.

»På menukort og hjemmeside står der, at der benyttes økologisk spinat i juice, smoothies og proteinsha­kes. Emballeret spinat på lager er konvention­el, og ved stikprøvek­ontrol af fakturaer fra november 2022 til marts 2023 fremgår det, at den benyttede spinat er konvention­el,« konstatere­de Fødevareko­ntrollen en dag i marts 2023, da den besøgte Palaeo i Torvehalle­rne i København.

I har på jeres menukort og hjemmeside skrevet, at I benytter økologisk spinat i jeres juice, smoothies og proteinsha­kes, men den spinat, som Fødevareko­ntrollen fandt i jeres køkken, var konvention­elt. Hvordan haenger det sammen?

»Vi skiftede fra økologisk til konvention­el spinat i marts sidste år,« siger Ninette Jensen, chief operating officer hos Palaeo.

Hun forklarer, at der i Palaeos menukort har vaeret en stjerne ved de ingrediens­er, der har vaeret økologiske, og »den fik vi ikke fjernet fra spinaten i drinkssekt­ionen i en enkelt af vores restaurant­er«.

Men Fødevareko­ntrollen fandt fakturaer fra november 2022 til marts 2023, der viste, at I benyttede konvention­el spinat?

»Det skal jeg følge op på.« Ninette Jensen fortaeller, som hun også gjorde forud for interviewe­t, at hun var på orlov, da Fødevarest­yrelsen var på besøg. Efter nogle timer vender hun tilbage og meddeler, at »som Fødevarest­yrelsen også korrekt skriver, kan jeg se, at der er faktura fra konvention­el spinat i november 2022«.

Har kunderne i din optik nogen chance for at opdage, at den spinat, som de tror er økologisk, rent faktisk er konvention­el?

»Nej, selvfølgel­ig ikke. Men det er jo en helt reel, aerlig fejl. Det er ikke, fordi vi bevidst falsk markedsfør­er os på at vaere økologiske. Det har aldrig vaeret vores hensigt at vaere uaerlige om det. Vi brander os heller ikke på økologi så at sige. Efter at alt det her er sket, har vi lavet helt nye menukort og fjernet alle former for økologisk branding, også selv om vi har økologi, så den samme fejl ikke opstår.«

Hvorfor skiftede I fra økologisk til konvention­el spinat?

»Det er prispunkt. Der har vaeret inflation, og priserne er steget helt uhyrligt meget.«

Så I går over til konvention­el, fordi økologi er for dyrt?

»Vi kører stadig en masse økologi – vi brander os bare ikke på det. Men vi bliver også nødt til at få en forretning til at haenge sammen.«

På jeres hjemmeside står der med store bogstaver: »Palaeo – produkter du kan stole på.« Hvor godt harmonerer det slogan med virkelighe­den?

»Det har vaeret en helt aerlig fejl. Vi har heller ikke lavet den fejl tidligere, og vi rettede ind med det samme.«

På hjemmeside­n skriver I også, at I tager et grønt ansvar, og at det er jeres mål at »bidrage til en sundere og grønne verden«. Hvis det er det, hvorfor skifter I så nogle økologiske varer ud med konvention­elle?

»Med al respekt har der lige vaeret inflation og corona-krise, og vi skal også have en forretning til at haenge sammen.«

I skriver også, at sprøjtemid­ler har store konsekvens­er for fugle og andre dyr. Hvis I mener det, burde I så ikke køre ren økologi?

»Jo, men så havde vi ikke nogen forretning.«

Hvorfor gør I jer til talsmaend for det grønne og fuglene og dyrene, hvis det er vigtigere

at have en forretning end at vaere økologisk?

»Vi har rigtig mange økologiske produkter, men vi brander os ikke på at vaere økologiske. Jeg synes, at du er meget grov i måden, du spørger mig på.«

Lige nu har vi ikke nogen forretning, hvis vi kun kører økologi, og det er der ikke nogen, der har. NINETTE JENSEN, CHIEF OPERATING OFFICER HOS PALAEO

Det er jer, der har lavet en tekst om, at I gerne vil vaere grønne, og at sprøjtemid­ler har store konsekvens­er. Hvorfor vaelger I så produkter, hvor der er brugt sprøjtemid­ler?

»Jeg tvivler på, at du selv kun spiser økologisk, selv om du også taenker på fuglene og dyrene.«

Er der ikke den forskel, at I brander jer på, at I taenker på fuglene og dyrene. Burde økologi så ikke vaere naerliggen­de?

»Det kunne da godt vaere, men lige nu har vi ikke nogen forretning, hvis vi kun kører økologi, og det er der ikke nogen, der har. Vi kører ikke kun økologi, men det er groft at sige, at vi ikke også taenker på miljøet med de produkter, vi vaelger.«

 ?? ?? Palaeo i Torvehalle­rne serverer stenalderm­ad for kunderne. Arkivfoto: Jens Dresling
Palaeo i Torvehalle­rne serverer stenalderm­ad for kunderne. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark