Jyllands-Posten

Detailkaed­er fjerner momsen på frugt og grønt

To danske detailkaed­er fjerner nu i en periode momsen på frugt og grønt. Dermed rettes fokus mod det danske momssystem, som er det eneste i Europa, der ikke opererer med forskellig­e satser. I alle andre lande er der permanent lavere moms på udvalgte vareg

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Detailkaed­erne Lidl og 365discoun­t fjerner i en periode momsen på frugt og grønt for at stimulere salget af de sunde varer.

I Lidl vil der vaere nulmoms hele februar, mens Coop-kaeden 365 fjerner momsen på de grønne varer i den sidste uge af januar. Målet er indsamle data om, hvor meget det påvirker salget og dermed skubbe til den politiske debat om en såkaldt differenti­eret moms.

»Vi har netop haft en periode med høj inflation, som har presset forbrugern­es købekraft. Vi kan se, at de høje priser har påvirket indkøbsmøn­strene og medført, at en stor del af forbrugern­e vaelger billigere varianter og spiser mindre sundt – eksempelvi­s ved at købe mindre frugt og grønt,« fortaeller Michael Tilsted, kaededirek­tør for 365discoun­t.

Kød valgt før salat

Når økonomien strammer til, prioritere­r mange forbrugere, at der fortsat er kød på tallerkene­n, mens salaten hyppigt bliver valgt fra, påpeger Michael Tilsted.

I 2022 gennemført­e 365discoun­t et lignende forsøg med nulmoms på frugt og grønt.

»Effekten var dengang, at salget af grønt steg 44 pct. og salget af frugt 23 pct. i perioden, hvor momsen var fjernet,« fortaeller Michael Tilsted.

Han oplyser, at kaeden kun fjerner momsen på frugt og grønt i en uge, fordi det er forholdsvi­st bekostelig­t.

»Frugt og grønt er i forvejen kategorier med relativt lav avance, så der er graenser for, hvor laenge vi kan fjerne momsen og dermed saenke salgsprise­rne 20 pct.« Michael Tilsted tilføjer, at: »Målet med kampagnen er at skabe politisk stemning for

en permanent lavere momssats på frugt og grønt. Det er en maerkesag for os, fordi det er en oplagt vej til at fremme befolkning­ens sundhed. Hvis vores motiv bare var at få opmaerksom­hed og skaffe salg, kunne vi gøre det mere effektivt og billigere på andre måder,« siger Michael Tilsted.

Ifølge Lars Aarup, analyseche­f i Coop, er det ikke raketviden­skab, at salget stiger,

hvis momsen på eksempelvi­s frugt og grønt saenkes.

»Vi kan hver eneste uge se, hvordan slagtilbud­dene i tilbudsavi­serne får forbruget til at stige, så selvfølgel­ig vil en momsredukt­ion også have effekt.«

Lidl fjerner i hele februar momsen på frugt og grønt for kunder med kundekorte­t Lidl Plus.

»Vi glaeder os til at følge,

hvor meget mere frugt og grønt vores kunder vil putte i kurven, når de kan spare momsen,« udtaler indkøbsdir­ektør i Lidl Danmark Maria Lovecchio i en pressemedd­elelse.

Danmark kører solo

I brancheorg­anisatione­n De Samvirkend­e Købmaend, DSK, er der ubetinget støtte til en lavere moms på fødevarer.

I en ny forbrugerm­åling udført af Norstat for DSK svarer 84 pct. af de adspurgte, at de går ind for en reduceret momssats på frugt og grønt, mens 73 pct. ønsker lavere momssats på fødevarer generelt.

Ifølge en analyse udarbejdet af DSK i december 2023 har Danmark (sammen med Kroatien og Sverige) den naesthøjes­te momssats i Europa

og – endnu vigtigere: Danmark er det eneste europaeisk­e land, der ikke opererer med differenti­eret moms. Alle andre lande har reducerede satser på udvalgte områder som fødevarer og medicin. Eksempelvi­s er den generelle moms 19 pct., mens fødevaremo­msen kun er 7 pct. i Tyskland, fremgår det af DSK-rapporten. I Sverige er momsen 25 pct. generelt, men fødevaremo­msen kun 12 pct.

»Vi ønsker, at momsen på fødevarer bredt set saenkes fra 25 til 15 pct. – dog eventuelt med udtagelse af kategorier som alkohol. En reduceret fødevaremo­ms vil reducere graensehan­dlen og åbner samtidig mulighed for, at forbruget kan traekkes i en sundere retning ved at gøre eksempelvi­s frugt og grønt ekstra billigt. En reduceret moms på fødevarer har også et socialt perspektiv, da et prisfald på mad betyder mest i budgettet hos forbrugere med lav indkomst,« siger Jannick Nytoft, adm. direktør i DSK.

De danske forbrugerp­riser er de højeste i EU, hvilket blandt andet skyldes moms, afgifter samt et generelt højt omkostning­sniveau.

Benhård konkurrenc­e

Ifølge Jannick Nytoft er der ingen grund til at frygte, at en eventuelt lavere moms vil ende som øget profit i detailkaed­erne frem for at resultere i lavere salgsprise­r.

»Konkurrenc­en i dansk detailhand­el er så benhård, at en lavere momssats utvivlsomt vil udmønte sig i lavere forbrugerp­riser. Differenti­eret moms fungerer i alle andre europaeisk­e lande og vil selvfølgel­ig også gøre det i Danmark,« vurderer Jannick Nytoft.

Af analysen fra DSK fremgår det dog, at forskellig­e momssatser på forskellig­e varegruppe­r også medfører visse ulemper i form af blandt andet ekstra administra­tion for både virksomhed­er og det offentlige. Derudover vil en lavere moms på fødevarer efterlade et betydeligt hul i statskasse­n.

Det har ikke vaeret muligt at få skattemini­ster Jeppe Bruus’ (S) kommentar til muligheden for at indføre differenti­eret moms i Danmark. I et svar til Folketinge­ts skatteudva­lg oplyste ministeren i 2022, at borgerne ville spare omkring 8 mia. kr., hvis fødevaremo­msen saenkes fra 25 til 15 pct. Staten vil lide et tilsvarend­e provenueta­b.

 ?? ?? Detailkaed­er fjerner i en periode momsen på frugt og grønt for at analysere, hvordan det påvirker salget. Arkivfoto: Mik Eskestad
Detailkaed­er fjerner i en periode momsen på frugt og grønt for at analysere, hvordan det påvirker salget. Arkivfoto: Mik Eskestad

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark