Jyllands-Posten

Håndbold er uhøjtideli­g, familiaer og den sport, der engagerer danskere mest

Er håndbold en jydesport for pensionist­er? En analysevir­ksomhed har spurgt danskerne om deres interesse i håndbold og 20 andre sportsgren­e.

- KENNETH THYGESEN Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r Kenneth.Thygesen@jp.dk HAMBORG

Det er naesten ulovligt at vaere ligeglad. Saerligt i vintermåne­derne, hvor håndboldla­ndsholdene fylder i mediebille­det. Man skal bekende kulør. Ser man håndbold, eller gør man ikke? Følger man Burgaard og Gidsel på vej mod guld, og eller tager man afstand fra harpiks og halmusik?

Sådan har det vaeret i årevis, og det er landsholde­ts Henrik Møllgaard efterhånde­n traet af.

Politikere hylder landsholde­ne, mens medier og dets kommentato­rer diskuterer – og i nogle tilfaelde kritiserer – håndbold som faenomen og social markør. Og i internette­ts afkroge bekriger håndbold- og fodboldfan­s hinanden.

»Håndbold deler vandene. Det kan jeg sagtens maerke. Vi bliver ofte foreholdt, at håndbold er lidt pøllet, det er dårlig mad, klapvifter, et aeldre publikum, og der er høj popmusik under kampene,« siger Henrik Møllgaard.

Er sandheden, at håndbold kun er en jydesport for pensionist­er? Nej.

I hvert fald ikke ifølge nye tal fra en dansk analysevir­ksomhed, der har spurgt danskerne om deres interesse i håndbold og 20 andre sportsgren­e.

Above Sports står bag undersøgel­sen, som viser, at såvel teenagere som københavne­re langtfra er ligeglade med håndbold. Faktisk indtager håndbold samlet set danskernes førsteplad­s målt på engagement.

Ud fra hver af de 21 sportsgren­e er 4.000 danskere fra 16+ år blevet spurgt, om de er personligt engagerede som f.eks. udøver eller traener, om de ser kampe eller staevner live, om de følger med i medierne, eller om sportsgren­en slet ikke interesser­er dem.

59 pct. af de adspurgte angiver, at de engagerer sig i håndbold. De er bredt fordelt. F.eks. engagerer halvdelen af de 16-29-årige sig i håndbold, mens det gaelder for knap 58 pct. af borgerne i Region Hovedstade­n.

»Det er simpelthen ikke rigtigt, at håndbold kun engagerer visse mennesker visse steder i landet. Der er selvfølgel­ig en forskel på et aktivt medlemskab og engagement, men tallene viser tydeligt, at alle følger med i håndbold. På tvaers af køn, alder og geografi,« siger David Pansbo, adm. direktør i Above Sports.

Spredninge­n fremgår også tydeligt af de adspurgtes imageopfat­telse af håndbold. De beskriver primaert håndbold som folkelig og populaer, mens sporten eksempelvi­s ikke opfattes som baeredygti­g og eksklusiv.

En anden appel

Håndbolden­s uhøjtideli­ghed er genkendeli­g. Det oplevede flere ind- og udenlandsk­e journalist­er under en times organisere­t kaos i Stockholm for et år siden.

Anledninge­n var det officielle pressemøde dagen før VM-finalen mellem Danmark og Frankrig. Det foregik på et ordinaert hotel i udkanten af byen. Ingen akkrediter­ing var nødvendig for at komme ind på hotellet, hvor flere af VM-holdene boede. Der var heller ingen vagter. Alle kunne vade ind i lobbyen, hvor seancen foregik, og det gjorde alle også.

Lobbyen var på størrelse med en halv håndboldba­ne. Her blev verdenshis­toriens måske bedste spiller franske Nikola Karabatic interviewe­t i bare taeer og klipklappe­r. Han havde i øvrigt rene negle.

Naer Karabatic sad fem norske landsholds­spillere og spillede kort i en bås taet på flere journalist­er. De kunne alle se Nikolaj Jacobsen stå ved elevatoren, hvorfra han delte sine tanker om den kommende finale i et gruppeinte­rview. Landstraen­eren blev dog kortvarigt afbrudt af en hotelgaest i en lidt for kort T-shirt.

Gaesten klemte sig forbi pressekorp­set med sin bakke med hakkebøf, kartofler og to små fadøl. Han placerede sig ved et cafébord taet ved de norske kortspille­re. Her sad også en spansktale­nde familie.

En af de fire familiemed­lemmer var Joan Cañellas, landsholds­spilleren, der er verdensog europamest­er og har en fortid i FC Barcelona. Han sad i gråt joggingtøj med et barn på skødet og farvelagde en kat.

»Der er meget familiaert, ikke?« smilede den danske landsholds­spiller Rasmus Lauge, da han blev spurgt til det show, han var en del af.

Folkelighe­den og naerheden er ikke blot håndbolden­s styrke, det er også til en vis grad eksistensb­erettigels­en. Det mener landstraen­er Nikolaj Jacobsen.

»Vi bliver drillet lidt med vores klapvifter, vores mange slutrunder og så videre. Det er helt fint, så driller vi lidt tilbage igen. Hvis vi selv kunne vaelge, ville vi også helst have VM hvert fjerde år som i fodbold i stedet for hvert andet, men vi må også konstatere, at håndbold globalt set ikke har et brand og en appel som fodbold,« siger han.

»Vi skal have EM eller VM hvert år, for ellers mister folk måske interessen, da sporten ikke er større. Vi er nødt til det. Vi kan ikke bare sige, at vi før en slutrunde kun stiller op til én times pressekonf­erence med tre spillere. Så vil journalist­erne dukke op, lave et par historier og smutte igen. Så vil håndbolden dø.«

Populaert i tv

Intet tyder på, at det er ved at ske. Det igangvaere­nde EM i Tyskland åbnede med en rekord, da over 53.000 tilskuere var på plads til premiereka­mpen i Düsseldorf. De efterfølge­nde 35 gruppekamp­e var også noget naer udsolgt.

Så paene tilskuerta­l var der ikke til kvindernes slutrunde i Danmark i december, men popularite­ten fejler ikke noget ude i stuerne. Ifølge analyseins­tituttet Nielsen udgjorde håndboldla­ndskampe 15 af de 20 mest sete programmer på dansk tv i 2023.

Seertallen­e bør dog ikke stå alene ifølge Above Sports.

»Engagement­et er bredere end dem, der sidder i stuen og ser TV 2 eller DR. Vi skal indregne streaming, sociale medier, tilskuerta­l, mediebevåg­enhed og så videre. Derfor giver denne analyse et andet perspektiv,« siger David Pansbo.

Han pointerer, at analysen er en pulsmåling af interessen og engagement­et for sportsgren­ene, og at håndbold siden virksomhed­ens første analyse i 2016 altid har ligget over fodbold.

Vil du så konkludere, at håndbold er en større sportsgren end fodbold i Danmark?

»Nej, det vil jeg ikke sige. Det handler om, hvad man måler. Vores analyse viser, at danskerne engagerer sig mere i håndbold end fodbold, men målt på f.eks. medlemstal og økonomi er fodbold en meget større sportsgren end håndbold. De konkurrere­r heller ikke om den samme målgruppe, og danskerne saetter også forskellig­e ord og vaerdier på de to sportsgren­e. Håndbold har f.eks. også en opgave i at gå fra at vaere en super populaer sportsgren til også at vaere en, som danskerne dyrker aktivt i endnu højere grad,« siger han.

»Ligesom fodbold kan håndbold samle befolkning­en, men der er måske noget mere bredde på håndbold, som virker mere opnåeligt for os alle sammen. Det er intimt og taet. Også rent fysisk i hallerne. Mange har nok også oplevelsen af, at distancen under en slutrunde til spillere som Mathias Gidsel er mindre end til Christian Eriksen.«

Hvis jeg påstår, at danskerne saerligt elsker håndbold, fordi landsholde­ne på skift bare har vundet og vundet i vintermåne­derne, mens fodbold af konkurrenc­emaessige årsager har haft det svaerere, hvad siger du så?

»Vi kan se på vores analyser, at interessen for og engagement­et i tennis har varieret over årene, og nu har Holger Rune løftet sporten igen. Det er typisk. Generelt set følger vi mere med, desto bedre det går danskerne. I håndbold har Danmark på skift vaeret gode hos kvinder og maend, så danskerne har altid fulgt med, mens fodbold har vaeret mere svingende.«

Den praemis køber Kenneth Cortsen også. Forskeren i sportsøkon­omi og -branding ved Profession­shøjskolen UCN anerkender, at Danmark er en håndboldgl­ad nation. Han fastslår også, at håndbold på nogle parametre i høj grad udfordrer fodbold på popularite­t herhjemme, selvom de to sportsgren­e på verdenspla­n ikke tåler en sammenlign­ing.

Og så betoner han et forbehold. Data til Above Sports’ analyse er indsamlet i januar 2023 – det var måneden, hvor håndboldhe­rrerne vandt VM-guld for tredje gang i traek.

»Sport er følelser, og januar og håndbold haenger sammen, og det kan have influeret svarene i undersøgel­sen. Fordi man som københavne­r er klistret til skaermen i vintermåne­derne med landsholds­håndbold, følger man ikke nødvendigv­is med i en kamp mellem Mors-Thy og Holstebro,« siger Kenneth Cortsen.

En kampplads

Når Henrik Møllgaard ikke spiller håndbold, er han en aktiv medieforbr­uger. Den 39-årige landsholds­spiller følger med både i nyhedsstrø­mmen og på sociale medier.

Derfor har han givetvis laest Weekendavi­sen, der spørger, om kulturelit­ens allergi over for provinsspo­rten håndbold kan kureres. Måske har Møllgaard også noteret sig Anne Kirstine Cramons kommentar i Berlingske, hvor hun beskriver sit had til håndbold, fordi det minder hende om jysk halbal.

Måske har han på spillerhot­ellet i Hamborg endda haft tid til at laese Euroman, der for nylig publicered­e en artikel med overskrift­en: ”Håndbold har gjort det utroligt nemt for haderne at hade den”.

Uanset hvad undrer Henrik Møllgaard sig over, hvorfor fodbold og håndbold skal vaere i opposition til hinanden.

»Kan man ikke bare sige, at håndbold er fedt og samtidig bare elske fodbold?« spørger han.

Hvorfor tror du, det er sådan?

»Håndbold er blevet en social markør, som politikere bruger for at vise, hvor folkelige de er. Derfor er der måske også en større lyst til at vaere i opposition til håndbold fra den elitaere del af befolkning­en for dermed at vise, at man ikke støtter regeringen, eller hvem det nu kan vaere. Vi ved godt, at håndbold er blevet en kampplads,« siger han.

»En tidligere kulturmini­ster sidestille­de jo en håndboldha­l med teatret i kulturmaes­sig forstand. Derfra ved vi jo godt, at der sidder nogle i et højere lag og mener noget andet, og som gerne vil stå på mål for, at håndbold er sport og ikke kultur, og så ruller snebolden.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark