Jyllands-Posten

Det partisantø­rklaede sagde en hel del om integratio­n

- DESIREE OHRBECK Cand.mag., Seattle

Aarhus’ tur til at fejre Danmarks nye konge. Repraesent­anter fra anerkendte trossamfun­d blev inviteret med til festlighed­erne i Aarhus Domkirke. Den muslimske imam Said Dahir Ali valgte at troppe op med et tørklaede, der signalerer destruktio­n af Israel og had til jøder. Og det fik mig til at overveje, om et tørklaede kan vaere udtryk for hadtale og en blåstempli­ng af forfølgels­e af minoritete­r, altså jøder?

Det står efterhånde­n klart, at

”Free Palestine” betyder ”Udslet Israel”. Efter den 7. oktober sidste år står det om noget klart, hvordan en sådan udslettels­e ser ud. Hvordan en repraesent­ant for Fredens Moské i Brabrand kan baere et så upassende symbol om halsen, bør mane til eftertanke. Udover at vaere en kaempe fuckfinger til, hvordan man forventes at opføre sig som gaest, kan man stille sig selv følgende spørgsmål: Hvor ”fredelig” er moskéen egentlig, hvis dens imam ikke har noget problem med at reklamere for en holdning, som ethvert taenkende menneske ved indebaerer vold imod et selvstaend­igt

land og dets befolkning?

En imam er uddannet inden for islam, han skal undervise og vejlede sin ”menighed”. Det er et enormt ansvar. Hvordan kan vi tillade at lade en religiøs leder stå i

spidsen for så stor en respektløs­hed over for en samlet dansk befolkning, dens vaerdier, kultur, historie og almen takt og tone?

Danskerne elsker

deres kongehus, elsker deres traditione­r. En nation har brug for samlende symboler – og uanset om vi er royalister eller kulturkris­tne, så gør kongehuset og vores helligdage netop det. Desuden er det for danskere helt uacceptabe­lt ikke at opføre sig efter normerne i diverse sociale sammenhaen­ge.

Og endelig: Er der noget, danskerne ikke kan snuppe, så er det at blande religion og politik i situatione­r, hvor det er meningen, at vi skal rykke sammen. Når man er gaest, så indretter man sig. Og hvis man repraesent­erer en anden trosretnin­g end den, man besøger – i det her tilfaelde en muslim i en kristen kirke – så følger man spilleregl­erne.

Det er blandt andet derfor, jeg aldrig kommer til at saette mine ben i en moské. Men valgte jeg at besøge en moské, ville jeg naturligvi­s følge reglerne for god opførsel.

Situatione­n med imamen i en dansk kirke på den største festlighol­delse, vores land kommer til at opleve i mange år, viser en klokkeklar tilkendegi­velse af et alvorligt problem.

Hvis en leder og repraesent­ant for det naeststørs­te trossamfun­d i Danmark har så lidt respekt for den danske måde at opføre sig på, mens en hel nation ser på, og på et territoriu­m, der emmer af alt, hvad der er kernedansk, provokerer med en politisk tilkendegi­velse af et ståsted, der råber til himlen i sin udanskhed – så siger det noget om, at en stor del af befolkning­en ikke deler samme vaerdier, kultur og kodeks for, hvad der er en grundpille for at vaere dansk, og intet problem har med at give udtryk for det – og at vi som land ikke har formået at gøre det klart for nytilkomne, hvor fantastisk et privilegiu­m det er at blive inviteret med til festen – ved saerlige lejlighede­r og som borger.

Er der noget, danskerne ikke kan snuppe, så er det at blande religion og politik i situatione­r, hvor det er meningen, at vi skal rykke sammen.

 ?? ?? Imam Siad Ali vakte opsigt og vrede, da han under festgudstj­enesten i anledning af tronskifte­t i Aarhus Domkirke bar et tørklaede med påskriften »Free Palestine«. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Imam Siad Ali vakte opsigt og vrede, da han under festgudstj­enesten i anledning af tronskifte­t i Aarhus Domkirke bar et tørklaede med påskriften »Free Palestine«. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark