Jyllands-Posten

Europa har sovet i timen og kan ikke egenhaendi­gt redde Ukraine

- ANDERS PRIMDAHL VISTISEN MEP, Dansk Folkeparti

Siden Ruslands invasion af Ukraine i februar 2022 har Danmark bakket fuldt og ubetinget op om ukrainerne­s frihedskam­p, og vi har leveret et stort og vigtigt militaert bidrag, der udgør en vaesentlig del af Ukraines forsvar. Sammenlign­et med andre europaeisk­e lande er det imidlertid skaevt, at danskerne bruger så store milliardbe­løb, mens de store lande slaekker på støtten.

Fra januar til november 2023 sendte Danmark hele 26 mia. kr. i militaerst­øtte på bilateralt plan, mens Frankrig, Italien og Spanien tilsammen sendte kun 11,5 mia. kr.

Danmark sendte altså mere end dobbelt så meget militaerst­øtte ved bilaterale donationer end tre lande, der tilsammen har en befolkning­sstørrelse på ca. 175 mio. indbyggere. Per indbygger betaler danskerne således omkring 65 gange så meget i bilateral militaerst­øtte til Ukraine, som borgerne i førnaevnte lande betaler. Vi er dermed det land i EU, der betaler klart mest pr. indbygger til Ukraines forsvarska­mp.

fuldkommen skaevt og uholdbart, at danskerne

Det er åbenlyst

traekker så stort et laes, mens andre europaeisk­e lande slaekker på støtten. Men det er også et vidnesbyrd om, at Europa objektivt set ikke har den nødvendige militaere kapacitet til at støtte Ukraine i en grad, der kan skabe positive resultater for ukrainerne. Det skyldes, at europaeisk­e lande i årtier har slaekket militaeret, og at andre lande tilsynelad­ende ikke prioritere­r at donere militaert isenkram i samme omfang, som Danmark har gjort.

for Ukraine, der desvaerre ikke har formået at gøre vaesentlig­e fremskridt på slagmarken i lang tid, haenger derfor i en tynd

Fremtiden

tråd, saerligt med udsigt til en potentiel republikan­sk praesident, der ikke ønsker at fortsaette USA’s militaere støtte – som aktuelt udgør 43 pct. af den samlede militaere støtte til Ukraine.

Hvis USA traekker eller vaesentlig­t reducerer den militaere støtte til Ukraine, hvilket der øjensynlig­t er markant opbakning til blandt amerikaner­ne, vil Europa ingenlunde kunne matche dette tab i militaer støtte. Det ved alle politikern­e i de europaeisk­e hovedstaed­er, hvor politikern­e bag lukkede døre taler om, hvor lang tid støtten til Ukraine realistisk set vil fortsaette, saerligt støtten fra USA.

Det til trods har Mette Frederikse­n ikke formået at overtale sine europaeisk­e kolleger til at investere mere i Ukraines militaer, og der er ikke sket nogen vaesentlig­e forandring­er i Europas kapacitet til at producere mere og bedre militaert isenkram. EU-landene formår samlet set end ikke at levere lige så mange artillerig­ranater til Ukraine, som ulandet Nordkorea kan forsyne Rusland med.

Krige vindes ikke af noble intentione­r og fine taler – men derimod af, hvor mange ressourcer man formår at få frem til slagmarken, og her er EU blevet Ukraines største svaghed.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark