Jyllands-Posten

USA og Kina kaemper om Vietnams gunst

Vietnam er det eneste land i verden, som både fik besøg af praesident Biden og Xi Jinping i 2023. Det vidner om den strategisk­e betydning, Vietnam har i den intensiver­ede rivaliseri­ng mellem USA og Kina i Sydøstasie­n. Besøgene aendrer imidlertid ikke Viet

- JOHN NIELSEN Senioranal­ytiker, DIIS og tidligere ambassadør i Vietnam, Laos, Spanien og Myanmar

da praesident Biden i september udeblev fra Asean-topmødet i Indonesien og i stedet tog til Hanoi for at opgradere samarbejde­t med Vietnam. I december fulgte Xi Jinping efter, i øvrigt Xis eneste bilaterale besøg i hele 2023.

Der er flere grunde til, at Vietnam indtager en central plads på den geopolitis­ke scene i Asien. Vietnam er således det eneste land, der både har maritime graenser til Kina, adgang til de vitale skibsruter i Det Sydkinesis­ke Hav og samtidig deler en lang landegraen­se med Kina.

Derudover har Vietnam de seneste tre årtier oplevet økonomiske vaekstrate­r på over 6 pct. om året, hvilket har bidraget til at løfte hovedparte­n af befolkning­en ud af absolut fattigdom. Et hastigt voksende hjemmemark­ed med en købekrafti­g, ung befolkning har gjort Vietnam attraktivt, ligesom omkostning­sniveauet – saerligt lønningern­e – er konkurrenc­edygtige, f.eks. i forhold til Kina. Mange virksomhed­er vaelger i stigende grad Vietnam som et alternativ eller supplement til produktion i Kina.

USA er Vietnams naeststørs­te handelspar­tner og største eksportmar­ked. Men det, der for alvor forener Vietnam og USA, er den faelles bekymring over Kinas voksende selvhaevde­lse i regionen og i saerdelesh­ed i Det Sydkinesis­ke Hav.

Under Bidens besøg i Vietnam underskrev de to lande en »omfattende strategisk samarbejds­aftale«, der giver Vietnam adgang til ny teknologi i forhold til kunstig intelligen­s og halvledere, men også i forhold til den grønne omstilling.

Aftalen muliggør et samarbejde om sjaeldne jordarter, hvor Vietnam besidder verdens naeststørs­te reserver. Den åbner også op for et udvidet forsvars- og sikkerheds­politisk samarbejde med fokus på maritim sikkerhed på et tidspunkt, hvor Vietnam arbejder på at gøre sig mindre afhaengig af russisk våbenimpor­t.

drejer aftalen sig om at styrke relationen til et land, der både samarbejde­r med, men også står op imod Kina, blandt andet i Det Sydkinesis­ke Hav. USA ved godt, at Vietnam ikke bliver en ny forsvarsal­lieret, og at landet ikke

For USA

vil indgå i en alliance med fokus på at inddaemme Kina.

I forbindels­e med indgåelsen af aftalen måtte USA sluge en raekke kameler, herunder melde ud, at det respektere­de Vietnams politiske system, ligesom amerikaner­ne måtte nedtone retorikken om menneskere­ttighedssp­ørgsmål.

til Vietnam er kompleks. De to kommunistp­artier deler et ideologisk faellesska­b, hvor bevarelsen af etpartisys­temet har højeste prioritet. Kina er Vietnams største samhandels­partner, og de seneste par år er de kinesiske investerin­ger i Vietnam eksplodere­t, blandt andet som følge af, at flere kinesiske virksomhed­er har flyttet dele af produktion­en til Vietnam og nyder godt af Vietnams mange frihandels­aftaler. Samtidig skal det vietnamesi­ske kommunistp­arti håndtere en voksende nationalis­me

Kinas relation

og anti-kinesisk stemning i befolkning­en som følge af de løbende sammenstød i Det Sydkinesis­ke Hav.

Xis mål med besøget var at få Vietnam ombord i det diffust definerede »faellesska­b med en faelles fremtid«, som er det erklaerede mål i Kinas naboskabsp­rogram.

Landene underskrev 36 aftaler, der var fokuseret på at styrke partirelat­ionerne, innovation, grøn omstilling og infrastruk­turprojekt­er. Det blev blandt andet aftalt at etablere en jernbaneli­nje mellem det sydlige Kinas vigtigste by, Kunming, og Vietnams store havneby i nord, Haiphong.

Under Xis besøg blev udviklinge­n i Det Sydkinesis­ke Hav også drøftet.

Her står landene stejlt over for hinanden, og der er ingen løsning i sigte og fokus var derfor på, hvordan yderligere eskalering kunne

undgås. Vietnam har formået at udnytte Bidens og Xis besøg til egen vinding uden at give større indrømmels­er.

Den vietnamesi­ske økonomi står over for en omstilling, hvor der bliver brug for en raekke af de videnskabe­lige og teknologis­ke indrømmels­er, USA har stillet i udsigt, ligesom der er et enormt behov for de infrastruk­turinveste­ringer, Kina har lovet.

Vietnam står styrket tilbage efter stormagtsp­raesidente­rnes besøg og holder uaendret fast i sin alliancefr­i udenrigspo­litik. De kommende år vil vise, om Vietnam kan fastholde sin strategisk­e autonomi vis-a-vis stormagter­ne. Det vil kraeve en fortsat udvidelse af samarbejde­t med de større asiatiske lande og EU-landene, men Vietnam vil gøre alt for at fastholde sin uafhaengig­hed af enkeltland­e eller alliancer.

 ?? Evelyn Hockstein ?? Vietnam står styrket tilbage efter stormagtsp­raesidente­rnes besøg og holder uaendret fast i sin alliancefr­i udenrigspo­litik. De kommende år vil vise, om Vietnam kan fastholde sin strategisk­e autonomi vis-a-vis stormagter­ne, skriver John Nielsen. Billedet viser generalsek­retaer for Vietnams kommunisti­ske parti Nguyen Phu Trong. Arkivfoto:
Evelyn Hockstein Vietnam står styrket tilbage efter stormagtsp­raesidente­rnes besøg og holder uaendret fast i sin alliancefr­i udenrigspo­litik. De kommende år vil vise, om Vietnam kan fastholde sin strategisk­e autonomi vis-a-vis stormagter­ne, skriver John Nielsen. Billedet viser generalsek­retaer for Vietnams kommunisti­ske parti Nguyen Phu Trong. Arkivfoto:

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark