Jyllands-Posten

Hun ville mere end at holde stolen varm

Maria Rørbye Rønn har vaeret i DR naesten halvdelen af livet - nu som generaldir­ektør. Fritiden bruges på bøger, sport og vinterbadn­ing.

-

Det var efter en dramatisk tid, at Maria Rørbye Rønn i 2010 strøg til tops i DR.

Den hidtidige generaldir­ektør havde trukket sig efter anklager om bestikkels­e i forbindels­e med en bog, og frem trådte direktøren for jura, politik og strategi.

Hun har siden fortalt, at hun ikke gjorde sig illusioner om, at det i bestyrelse­ns optik skulle vaere permanent. Stolen skulle nok bare holdes varm til den naeste.

Men sådan gik det ikke, og Maria Rørbye Rønn har stået i spidsen for DR siden.

Den 25. januar fylder generaldir­ektøren 60 år, og hun kan se tilbage på naesten et halvt liv i Statsradio­fonien, efter at hun i 1995 gjorde sin entré.

I 1990 var hun blevet cand.jur. fra Københavns Universite­t, og efter job hos retten i Odense og Kulturmini­steriet endte hun i DR som advokat.

Første kvinde i spidsen

Siden er det gået slag i slag – souschef, chef, underdirek­tør, direktør – inden hun i 2010 blev direktøren for det hele som den første kvinde nogensinde.

Her han hun skullet finde sig til rette i et job, som alle har en holdning til, og hvor medietrykk­et er ”koloenormt stort”:

»Krisesager­ne er én ting, men trykket er også helt enormt til daglig. Jeg tror ikke helt, man ved, hvordan det er, hvis man ikke har prøvet det,« har hun tidligere forklaret i podcasten ”Ledelse med vilje”.

Det er dog noget, som er »gået i blodet på hende«, fortalte hun.

I sin tid på posten har Maria Rørbye Rønn også måttet håndtere flere store sager.

Blandt andet medieaftal­en i 2018, hvor DR blev beskåret kraftigt, og en stor spareplan skulle på plads, selv om en del af besparelse­rne siden blev annulleret.

De seneste år er fulgt fyringer, ligesom der også er blevet afdaekket kraenkende adfaerd i DR’s pigekor, der endte med en erstatning.

I den forbindels­e var Maria Rørbye Rønn ude med en dybfølt undskyldni­ng til de nu tidligere medlemmer.

Når tiden ikke bruges i DR Byen, har hun en stor passion for bøger, hun elsker at vinterbade, og så er hun meget glad for sport.

Privat bor hun på Christians­havn og er gift med Laurits Rønn. De har sammen to børn, og den naere familie taeller også et barnebarn.

Krisesager­ne er én ting, men trykket er også helt enormt til daglig. MARIA RØRBYE RØNN, GENERALDIR­EKTØR I DR

 ?? ?? Foruden topstillin­gen i DR har Maria Rørbye Rønn flere bestyrelse­sposter
– blandt andet som naestforma­nd for Ritzaus Bureau. Den 25. januar fylder hun 60 år. Foto: Mads Claus Rasmussen/ Ritzau Scanpix
Foruden topstillin­gen i DR har Maria Rørbye Rønn flere bestyrelse­sposter – blandt andet som naestforma­nd for Ritzaus Bureau. Den 25. januar fylder hun 60 år. Foto: Mads Claus Rasmussen/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark