Jyllands-Posten

Største hop i forbrugert­illiden i ni måneder

Forbrugern­es tillid til fremtiden er taet på det højeste niveau i naesten to år.

- SØREN KRAGBALLE soeren.kragballe@finans.dk

De danske forbrugere­s forventnin­ger og tillid til fremtiden er på det højeste niveau i naesten to år og er steget i 12 af de seneste 15 måneder.

Dermed er der langt til bundrekord­en, der blev sat i oktober 2022 med en score på -37, og inflatione­n var på sit højeste, viser tal fra Danmarks Statistik.

Forbrugert­illiden steg i januar til -8,4 fra -13 i december.

»Forbrugern­e begynder 2024 med det største hop i forbrugert­illiden i ni måneder. Sådan! Højere lønstignin­ger, meget lav inflation og en voksende beskaeftig­else er med til at levere strøm til forbrugern­es økonomiske motor. Det kan maerkes hos mange danskere. Forbrugert­illiden stiger, om end den stadig ikke er voldsomt prangende,« skriver cheføkonom Jeppe Juul Borre fra Arbejderne­s Landsbank i en kommentar til tallene.

Udbredt pessimisme

Trods bedringen er forbrugert­illiden stadig på et meget lavt niveau. Selvom dansk økonomi er i teknisk recession, er situatione­n for husholdnin­gerne dermed ret fornuftig.

»Det er bemaerkels­esvaerdigt, at pessimisme fortsat er udbredt blandt forbrugern­e, der ellers står et bedre sted, end vi kunne frygte. Lønmodtage­rbeskaefti­gelsen er steget med 32.600 personer det seneste år, mens også inflatione­n var bare 0,7 pct. i december, hvilket er lavere end lønvaekste­n,« skriver seniorøkon­om Kristian Skriver fra Dansk Erhverv.

De nye tal fra Danmarks Statistik viser samtidig, at danskerne er blevet mere pessimisti­ske, når det gaelder udsigterne for opsparing.

På spørgsmåle­t ”Regner du med i de kommende 12 måneder at kunne spare noget op?” ligger danskernes svar på 22,4 i januar mod 22,9 i december. Det er et paent stykke under niveauet for et år siden, hvor tallet i januar 2023 lød på 26,6.

»Selvom danskernes syn på muligheder­ne for opsparing for et år siden ikke var videre optimistis­ke, så satte danskerne i den grad turbo på opsparinge­n i 2023, hvor vi så, at pensionsin­dbetalinge­rne og den samlede opsparing i banken nåede nye højder, og at danskerne generelt satte en større del af indkomsten til side,« skriver Anne-Louise Lindkvist, markeds- og kunderådgi­vningschef i Sampension, i en kommentar.

Hos Arbejderne­s Landsbank forventer man ”en blød landing for økonomien”, og her mener man, at den fornyede stigning i forbrugert­illiden peger i samme retning.

»Vi tror på, at forbrugert­illiden vil blive ved med at forbedres, i takt med at lønstignin­gerne er taget til, inflatione­n er faldet til ro, og beskaeftig­elsen fortsat stiger. Dansk økonomi står et godt sted,« lyder det fra Jeppe Juul Borre.

 ?? ?? Forbrugert­illiden er nu på det højeste i naesten to år og er steget i 12 af de seneste 15 måneder. Foto: Valdemar Jørgensen
Forbrugert­illiden er nu på det højeste i naesten to år og er steget i 12 af de seneste 15 måneder. Foto: Valdemar Jørgensen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark