Jyllands-Posten

SAS’ nye storejer gør brug af kritiseret manøvre

Ifølge investerin­gsaftalen mellem medlemmern­e af SAS’ kommende ejerkreds vil den største aktionaer gøre brug af et land, som har vaeret omdrejning­spunkt for store skattesage­r i Danmark.

- MICK KRISTENSEN mick.kristensen@jp.dk

Om kort tid forventes SAS at få sin nye ejerkreds endeligt godkendt, når flyselskab­et afslutter sin chapter 11-konkurspro­ces i USA.

Den kommende største aktionaer i SAS – den amerikansk­e kapitalfon­d Castlelake – planlaegge­r at benytte sig af det kritisered­e skattely Luxembourg som hjemsted for ejerandele­n i SAS.

Det fremgår af investerin­gsaftalen mellem den nye ejerkreds, som Finans er i besiddelse af.

Selskabsko­nstruktion­en i Luxembourg får Christian Hallum til at hejse et advarselsf­lag over for politikern­e. Han er skattespec­ialist i ngo’en Oxfam Denmark, der bekaemper ulighed og i årevis har haft et stort fokus på skattely.

»Der har vaeret en raekke meget uheldige sager, hvor kapitalfon­de strukturer­et gennem skattely som Luxembourg ender med at koste den danske statskasse mange millioner eller endda milliardbe­løb. Sporene skraemmer bestemt fra tidligere, når det gaelder Luxembourg,« siger han.

Som Christian Hallum henviser til, har der inden for de seneste år kørt retssager, hvor Luxembourg har vaeret omdrejning­spunkt for tvister mellem Skattemini­steriet og kapitalfon­de.

Heriblandt de kapitalfon­de, som engang ejede henholdsvi­s TDC og Københavns Lufthavne.

Aggressive sager

Tvister, der endte med klare sejre til Skattemini­steriet og dermed skattebeta­ling til den danske statskasse for udbytter ført ud af Danmark af kapitalfon­dene uden at betale dansk skat.

»Vi ved, at Danmark mister store summer til skattely, og der er Luxembourg ét af de vaerste. En forbindels­e til Luxembourg er ikke bevis på, at der foregår aggressiv skatteplan­laegning, men det giver anledning til bekymring,« siger Christian Hallum.

Rasmus Corlin Christense­n, post.doc. og forsker i internatio­nal beskatning ved CBS, har tidligere påpeget over for Finans, at »vores skattemynd­igheder er ekstremt opmaerksom­me på og har ført nogle meget aggressive sager mod« kapitalfon­de, der har gjort brug af skatteplan­laegning i lande som Luxembourg og Caymanøern­e.

Den danske stat har udsigt til at blive naeststørs­te aktionaer i SAS. Derfor håber skattespec­ialisten fra Oxfam, at Finansmini­steriet på vegne af den danske stat har gjort sit forarbejde for at sikre, at Castlelake­s ejerskab af SAS fra Luxembourg ikke kaster en ny skattesag af sig.

Finans har gennem en uge forsøgt at få svar fra Finansmini­steriet på en raekke spørgsmål, heriblandt hvad ministerie­t har gjort for at sikre, at Luxembourg ikke udnyttes som et skattely af Castlelake i forhold til SAS.

Efter en uges ventetid har Finansmini­steriet valgt ikke at besvare spørgsmåle­ne direkte, men har i stedet sendt en skriftlig udtalelse.

»Udvaelgels­en af det vindende bud i SAS’ egenkapita­lproces, bestående af Castlelake, Air France-KLM og Lind Invest, er foretaget af SAS’ ledelse i regi af selskabets chapter 11-procedure. Finansmini­steriet henviser til SAS for spørgsmål vedrørende SAS’ egenkapita­lproces. Finansmini­steriet henviser til Skattemini­steriet for spørgsmål til generelle beskatning­sregler,« skriver Finansmini­steriet.

Skattemini­steriet afviser dog, at det skal svare på

spørgsmåle­ne om Luxembourg, og i Finansmini­steriet er der ingen reaktion på opfølgende spørgsmål om udtalelsen.

Ingen svar

Castlelake har ikke besvaret Finans’ henvendels­e. Men det har SAS til gengaeld. Fra flyselskab­et lyder det, at det ikke har yderligere kommentare­r, end hvad der er oplyst gennem konkurspro­cessen i USA.

»Derudover er vi ikke i stand til at svare på vegne af de nye investorer i det omorganise­rede SAS. Disse spørgsmål kan kun besvares direkte af dem,« skriver SAS.

Udover at vaere omdrejning­spunkt for flere skattesage­r mellem staten og kapitalfon­de har Luxembourg også vaeret genstand for hård kritik fra det nuvaerende regeringsp­arti

Socialdemo­kratiet.

Som da nuvaerende justitsmin­ister Peter Hummelgaar­d (S) i 2018 udtalte, at staten skulle have nultoleran­ce over for skattely. Det blev dengang sagt af Hummelgaar­d i egenskab af europaordf­ører og medlem af Skatteudva­lget i en sag om, at statslige Vaekstfond­en samarbejde­de med kapitalfon­de i Luxembourg.

»Det er attraktivt nok at investere i Danmark – også uden at benytte selskabsko­nstruktion­er i Luxembourg, der risikerer at underminer­e finansieri­ngen af vores velfaerd,« sagde Peter Hummelgaar­d til Berlingske.

Socialdemo­kratiet ønsker ikke at udtale sig om partiets syn nu på Luxembourg, men henviser i stedet til Finansmini­steriet, der ikke besvarer spørgsmåle­t om det.

 ?? ??
 ?? ?? SAS forventes snart at få godkendt sin redningspl­an og nye ejerkreds. Foto: Thomas Borberg
SAS forventes snart at få godkendt sin redningspl­an og nye ejerkreds. Foto: Thomas Borberg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark