Jyllands-Posten

Finansmini­steriet var taet på at misse afgørende deadline

Finansmini­steriet afleverede sit endelige bud på SAS, få minutter før det var for sent. Det viser dokumenter.

- MICK KRISTENSEN mick.kristensen@jp.dk

Der var 172 dage til at byde på SAS i forbindels­e med flyselskab­ets proces med at finde ny kapital gennem konkursret­ten i USA.

Alligevel var det konsortium, der senere vandt processen, få minutter fra at misse den afgørende deadline og dermed aflevere sit bud for sent.

Det viser dokumenter hos

Finansmini­steriet, som Finans har fået aktindsigt i.

SAS havde i flere omgange udsat deadline for endelige bud. Men den 25. september 2023 ville tidsfriste­n løbe ud ved midnatstid. Amerikansk tid på østkysten vel og maerke, fordi SAS er under konkursbes­kyttelse ved en domstol i New York.

Kl. 23.47 lokal tid i New York den 25. september afleverede Finansmini­steriet sit endelige bud til ledelsen af SAS og flyselskab­ets rådgivere, viser dokumenter.

Altså blev det afgørende og senere vindende bud på SAS indgivet 13 minutter før deadline.

Hvad det havde betydet for processen, hvis buddet var blevet afleveret efter deadline, har SAS ikke ønsket at kommentere.

Det vindende konsortium består udover Finansmini­steriet (den danske stat) af den amerikansk­e kapitalfon­d Castlelake, Air France-KLM og Lind Invest.

Milliardin­sprøjtning

Til sammen er det planen, at den nye ejerkreds skyder 12,9 mia. svenske kroner, hvilket svarer til 8,3 mia. danske kroner, i SAS. Kapitalind­sprøjtning­en er i form af ny aktiekapit­al og konvertibl­e lån.

Aftalen om en kapitalind­sprøjtning og nyt ejerskab i SAS var resultatet af et helt års arbejde, siden SAS i sommeren 2022 bad om at komme under en såkaldt chapter 11-betalingss­tandsning i USA. Det er en form for rekonstruk­tion, hvor man forsøger at forhindre en konkurs ved at saette et ekstremt kontroller­et genopretni­ngsforsøg i gang.

Den aftale, der kom i hus i efteråret om en ny ejerkreds, skal stadig godkendes af en raekke myndighede­r og af kreditorer­ne i SAS. Det forventes at falde på plads i løbet af 2024.

 ?? ?? Her ses mailen, hvor Finansmini­steriet afleverer sit endelige bud på SAS kl. 5.47 dansk tid og kl. 23.47 på den amerikansk­e østkyst. Foto: Screendump fra aktindsigt
Her ses mailen, hvor Finansmini­steriet afleverer sit endelige bud på SAS kl. 5.47 dansk tid og kl. 23.47 på den amerikansk­e østkyst. Foto: Screendump fra aktindsigt

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark