Jyllands-Posten

Skaerpet konkurslov kan skraemme alle fra at investere

Hvis politikern­e gør det muligt at tvinge aktionaere­r til at daekke konkursers store finansiell­e kratere med nye skaerpede regler, kan det skade erhvervsli­vet, advarer eksperter og aktører.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

Hvis politikern­e ender med at stramme konkursreg­lerne for i fremtiden at kunne få fingre i f.eks. Nordic Wasteejer Torben Østergaard-Nielsens formue, kan det koste hele erhvervsli­vet dyrt.

Det vil i vaerste fald skraemme investorer vaek, når de skal beslutte, om de vil skyde penge i virksomhed­er, vurderer både eksperter og erhvervsfo­lk.

»Hvis lovgiver fjernede den begraensed­e haeftelse, ville det gøre det vaesentlig­t mere risikofyld­t at drive virksomhed, og faerre ville turde gøre det. Det ville give mindre vaekst, faerre arbejdspla­dser og lavere skatteindt­aegter,« siger juraprofes­sor Troels Michael Lilja fra Syddansk Universite­t.

»Jeg gaetter derfor på, at vores politikere – trods alt – er for kloge til at gå ned ad den sti,« siger han.

Troels Michael Lilja peger på, at man i over 200 år har haft reglen i konkurs- og selskabslo­ven om, at de, der investerer i et selskab, alene risikerer at miste de penge, de har skudt ind.

Flere ministre har i de seneste dage erklaeret sig forarget over, at milliardae­ren Torben Østergaard-Nielsen og hans familie ser ud til at gå fri af ansvar rent juridisk, fordi de ikke i udgangspun­ktet kan gøres ansvarlig i konkursboe­t Nordic Waste.

Familien sidder på majoritete­n af aktierne i selskabet, der blev erklaeret konkurs mandag formiddag.

Cowi har i en rapport vurderet, at oprydninge­n ved landsbyen Ølst ved Alling Å i Randers i vaerste fald kan koste over 2 mia. kr.

Det var bl.a. disse udsigter og et påbud fra Miljøstyre­lsen om at stille en garanti på 205 mio. kr., der fredag fik Nordic Waste til at begaere sin egen konkurs.

Ikke ned i alle hjørner

Ved et pressemøde fredag sagde justitsmin­ister Peter Hummelgaar­d (S) bl.a.:

»Vi kommer til at dykke ned i alle hjørner af konkurslov­en, aktieselsk­absloven og selskabslo­ven for at se, om vi kan få regningen til at ende de rigtige steder,« sagde justitsmin­isteren.

Troels Michael Lilja er ikke alene om sin advarsel mod at gå den vej.

»Hvis man øger ansvaret, ud over hvad vi har bygget ind i lovgivning­en, ikke mindst i konkurslov­en, tror jeg, det vil daempe privates lyst til at saette nye initiative­r i gang,« siger Niels BangHansen, som er erhvervsku­ndechef i Danske Bank.

Det samme vil ske blandt de store profession­elle investorer.

»Det rejser ikke kun spørgsmåle­t om, hvad man har som ansvar, hvis man er privatpers­on eller et selskab, men hvad med pensionsse­lskaber, der er aktionaere­r i virksomhed­er, der går konkurs?« spørger Niels BangHansen.

Han advarer mod at reagere »på et øjebliks ophidselse, hvor alle sind er i kog.«

I en kronik i Børsen skrev den tidligere topchef i revisionsk­oncernen EY Jesper Koefoed mandag, at også han er meget betaenkeli­g ved at skaerpe det økonomiske ansvar.

Han ønsker ikke at uddybe sine pointer over for Finans, og han vil ikke kloge sig på den konkrete situation i Nordic Waste.

»Mit aerinde er heller ikke at vurdere familiens kommunikat­ionsstrate­gi. Mit aerinde er at vaerne om den begraensed­e haeftelse, der foreligger for bl.a. aktieselsk­aber,« skriver Jesper Koefoed.

Den begraensed­e haeftelse er som hovedregel den kapital, en investor har besluttet at skyde ind i virksomhed­en.

»Det betyder, at risikovill­ige investorer kan opstarte virksomhed­er og dermed skabe vaekst, arbejdspla­dser og opnå mulighed for et afkast,« raesonnere­r Jesper Koefoed.

Erhvervsmi­nisteren og justitsmin­isteren har inviteret Folketinge­ts partier til en videre analyse.

»Udgangspun­ktet har vaeret og er stadig, at forurenere­n betaler. Myndighede­rne vil bringe alle juridiske vaerktøjer i spil for at sikre, at de ansvarlige bliver stillet til ansvar. Vi skal se på, om de eksisteren­de regler er tilstraekk­elige. Derfor har jeg, miljøminis­teren og justitsmin­isteren også allerede nu inviteret

Folketinge­ts partier til en gennemgang af de gaeldende relevante regler i denne uge,« lyder det i en udtalelse til Finans fra erhvervsmi­nister Morten Bødskov (S).

Staten får regningen

Juraprofes­sor Troels Michael Lilja er ret sikker på, at staten kommer til at sidde med regningen for oprydninge­r af den kaliber, som ser ud til at tårne sig op i Randers. Isaer hvis man skaerper kravet for investorer.

»Det er klart, at risikofyld­t virksomhed som arbejde med farligt affald i hvert fald aldrig ville blive udført af private virksomhed­er, fordi risikoen ville vaere alt for stor. Hvis man fjernede den begraensed­e haeftelse, ville der ikke vaere nogen private, der ville håndtere farligt affald, og dermed ville det blive en offentlig opgave,« siger Troels Michael Lilja.

»Hvis det offentlige havde håndteret det farlige affald fra starten af, ville det offentlige have vaeret den skadevolde­nde part, og det var vores alles faelles kasse, der skulle betale. Det bliver det

nu højst sandsynlig­t alligevel, og så kan man spørge sig selv, om det ikke er en naturlig følge af arbejdets karakter, som ingen private personer nogensinde ville påtage sig et personligt ansvar for,« siger juraprofes­soren.

I landets største erhvervsor­ganisation, DI, har underdirek­tør Karin Klitgaard tidligere opfordret familien Østergaard-Nielsen til »at gå på banen og deltage i oprydninge­n både i praksis og finansielt«.

Det mener hun stadig. Hun mener dog, at man i forhold til lovgivning­en skal fare forsigtigt.

»Man skal vaere opmaerksom på, at det kan have vidtraekke­nde konsekvens­er, hvis man aendrer loven, så investorer generelt risikerer at haefte for meget store økonomiske tab, fordi de har købt et par aktier eller har købt en større ejerandel af en virksomhed. Det skal man have med i sine overvejels­er, inden man aendrer de gaeldende regler,« siger Karin Klitgaard, der understreg­er, at hun er miljøekspe­rt og ikke ekspert i konkurslov­en.

 ?? Foto: Casper Dalhoff ?? Flere ministre, bl.a. miljøminis­ter Magnus Heunicke og statsminis­ter Mette Frederikse­n, har luftet kritik og forargelse over, at Nordic Waste-ejerne går fri. Men lovstramni­nger kan blive en hundedyr løsning.
Foto: Casper Dalhoff Flere ministre, bl.a. miljøminis­ter Magnus Heunicke og statsminis­ter Mette Frederikse­n, har luftet kritik og forargelse over, at Nordic Waste-ejerne går fri. Men lovstramni­nger kan blive en hundedyr løsning.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark