Jyllands-Posten

Østergaard-Nielsen betaler skandalera­mt virksomhed­s regninger – undtagen dem fra kommunen

Olierigman­d vil indfri gaeld for 32 mio. kr. i Nordic Waste.

- JESPER HØBERG LONE ANDERSEN jesper.hoberg@finans.dk lone.andersen@finans.dk

Mangemilli­ardaeren Torben Østergaard-Nielsen, der sammen med sine døtre ejer hovedparte­n af Nordic Waste, vil betale regninger for et betydeligt tocifret millionbel­øb for den skandalera­mte virksomhed.

Finans kunne mandag fortaelle, hvordan hans stenrige USTC-koncern har stiftet et nyt selskab med navnet ”Selskabet af 12. januar 2024 ApS”. Det selskab skal bruges til at betale nogle af de virksomhed­er, der har hjulpet Nordic Waste med at inddaemme jordskredd­et.

Senere mandag blev Nordic Waste erklaeret konkurs, og her blev datoselska­bet igen bragt på banen, da advokat John Sommer Schmidt oplyste, at det var i faerd med at købe fordringer for 32 mio. kr.

Beløbet daekker over de regninger, som entreprenø­rselskaber og andre har faktureret til Nordic Waste, indtil virksomhed­en opgav at gøre mere ved jordskredd­et og overlod arbejdet til kommunen.

Rent teknisk foregår det på den måde, at Selskabet af 12. januar 2024 ApS køber kravene mod Nordic Waste af leverandør­erne, som dermed får deres penge – i modsaetnin­g til Randers Kommune, der indtil videre har brugt 83 mio. kr. plus moms på oprydninge­n.

USTC har ingen kommentare­r til, at der dermed bliver gjort forskel på kreditorer­ne i Nordic Waste.

Ifølge professor i konkursret på Aarhus Universite­t Kim

Sommer Jensen er der ikke noget ulovligt i manøvren:

»I juridisk forstand er det en udenforstå­ende tredjemand, der løfter en økonomisk byrde af konkursboe­t,« siger han.

Datoselska­bet ville principiel­t selv kunne rette krav mod konkursboe­t for de tilgodehav­ender, som det køber af leverandør­erne, men det vil selskabet ikke gøre, oplyser USTC.

Kim Sommer Jensen ved

I juridisk forstand er det en udenforstå­ende tredjemand, der løfter en økonomisk byrde af konkursboe­t. KIM SOMMER JENSEN, PROFESSOR

ikke, hvorfor Østergaard­Nielsen familien har valgt at betale regninger, som den rent juridisk faktisk ikke er forpligtet til:

»Et gaet kan vaere en følelse af ikke retlig forpligtel­se over for denne gruppe af kreditorer. Hvis de er blevet bedt om at gøre en ekstra indsats i den sidste tid før konkursen, vil man måske undgå, at de lider tab,« lyder hans bedste bud.

Torben Østergaard-Nielsen har vaeret under massivt pres fra både politikere i Randers og på Christians­borg for at tage ansvar for miljøskand­alen og betale myndighede­rnes udgifter til oprydninge­n.

Ingen aner dog, hvad regningen ender med at løbe op i, og den fynske rigmand, hvis formue er blevet skønnet til over 40 mia. kr., har afvist at betale.

I stedet har han og døtrene annonceret en fond på foreløbigt 100 mio. kr. til ofre for klimaforan­dringer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark