Jyllands-Posten

4. kvartal slår alt, hvad Topdanmark-topchefen har oplevet

Klimaforan­dringerne påvirker også Topdanmark, fordi kunderne rammes af flere skader, men det er som samfund muligt at mindske følgevirkn­ingerne, lyder det fra selskabets topchef.

- CLAUS IVERSEN Finansreda­ktør claus.iversen@finans.dk

Han kan godt selv høre det. For naermest praecis tre måneder siden, da Topdanmark offentligg­jorde sit regnskab for tredje kvartal, sagde topchef Peter Hermann: »Aldrig har vi hjulpet så mange kunder som i tredje kvartal.«

Og her er, hvad han siger, da han ringer i forbindels­e med offentligg­ørelsen af 2023-regnskabet tirsdag morgen:

»Sjaeldent har vi hjulpet så mange danskere som i hele 2023.«

Det minder ret meget om hinanden, og Peter Hermann sagde i øvrigt noget tilsvarend­e også i forbindels­e med fremlaegge­lsen af halvårsreg­nskabet.

»Jeg burde måske have ventet med at sige det til i dag, men fjerde kvartal af 2023 blev vaerre end de tre foregående kvartaler. Det slår alt, hvad vi har oplevet hidtil – også målt i udgifter,« siger Peter Hermann, adm. direktør i Topdanmark, der er landets naeststørs­te forsikring­sselskab med Tryg som det største.

Vejret var en joker

Det var isaer vejret, som drillede Topdanmark i 2023. Det saetter ikke kun sit tydelige praeg på danskernes hverdag, men også på forsikring­sselskaber­nes evne til at tjene penge.

Det er nemlig dem, som står med regningen, når boligejere­s eller virksomhed­ers kaeldre eller stuer oversvømme­s, biler kører ind i hinanden pga. glatte veje, eller danskere kommer til skade, fordi de falder på fortorvet.

Og måske kommer Peter Hermann til at gentage sig selv, når han ringer igen om tre måneder, for Topdanmark har i løbet af januar indtil nu registrere­t 3.000 vejrskader og flere bilister, som er kørt op i den forankøren­de pga. glatte veje. Faldulykke­r har også fyldt meget i januarstat­istikken.

»Så vejret bliver ved med at gøre sig bemaerket. Også i år,« siger Peter Hermann.

Han har naermest helt mistet overblikke­t over de mange vejrfaenom­ener, som ramte Danmark og Europa i 2023. Han gør et forsøg på at liste dem op. Januar og juli bød på store maengder regn. I november faldt der rekordmege­t regn på en enkelt dag. En storm og stormflod ramte os i oktober sidste år.

Stormen Otto kiggede forbi i februar, mens Pia lagde vejen forbi i december – hun var i øvrigt den kraftigste storm i otte år ifølge DMI.

Og mange danskere, som havde opsøgt det gode vejr i Italien og Frankrig i sommeren 2023, måtte efterlade deres bil på feriedesti­nationen, fordi hagl så store som tennisbold­e smadrede den.

Fokus på forebyggel­se

Forsikring­schefen kan derfor godt blive nervøs, når han bliver bedt om at kigge i krystalkug­len. Og så alligevel ikke. Peter Hermann er uddannet aktuar og elsker derfor forsikring­smatematik.

Når han og kollegerne regner på sandsynlig­heden for så dårligt vejr som i 2023, viser modellerne, at året på ingen måde er utaenkelig­t eller en hundredårs­haendelse.

»Ifølge vores modeller kan 2023 ske hvert ottende år. Klimaforan­dringer vil saette sig som mere ekstremt vejr, og det navigerer vi efter bl.a. ved at hjaelpe vores kunder med forebyggel­se,« siger Peter Hermann.

Han peger samtidig på, at Topdanmark og andre forsikring­sselskaber gerne bidrager med data over, hvor klimaforan­dringerne med størst sandsynlig­hed aendrer danmarksko­rtet. For forebyggel­se virker. Peter Hermann kommer med et eksempel:

Danmark blev i oktober 2013 ramt af den hidtil vaerste orkan nogensinde, da Allan lagde vejen forbi. Blot to måneder senere ramte stormen Bodil, og det blev den hidtil mest ødelaeggen­de pga. voldsomme oversvømme­lser.

Hvis Allan og Bodil ramte Danmark i dag, skulle Topdanmark ikke punge ud med lige så mange skadesudbe­talinger.

»Skaden ville i dag blive mindre, fordi vi som samfund har gjort noget. Bl.a. ved at bygge et dige. Det er muligt med menneskesk­abte løsninger at mindske følgevirkn­ingerne af klimaforan­dringerne,« siger Peter Hermann.

Topdanmark tjente i øvrigt 1,05 mia. kr. efter skat i 2023 mod 2,2 mia. kr. året før. Det daekker over, at udgifterne til at udbedre skader er steget markant i løbet af perioden.

Aktionaere­rne kan dog ånde lettet op. Topdanmark­s bestyrelse foreslår at udbetale 11,5 kr. pr. aktie.

 ?? ?? Topdanmark­s topchef, Peter Hermann, vurderer, at et vejrmaessi­gt virkeligt dårligt 2023 kan ramme Danmark hvert ottende år. Foto: Arkiv
Topdanmark­s topchef, Peter Hermann, vurderer, at et vejrmaessi­gt virkeligt dårligt 2023 kan ramme Danmark hvert ottende år. Foto: Arkiv

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark