Jyllands-Posten

TotalEnerg­ies og European Energy indgår dansk havvindsam­arbejde

Et af verdens største selskaber går sammen med en af Danmarks største udviklere af grøn energi. Naeste mål for det nye partnerska­b mellem TotalEnerg­ies og European Energy er det kommende danske havvindudb­ud.

- VICTOR EMIL KRISTENSEN vek@finans.dk

En ny storspille­r har sat sig ved bordet og vil kaempe med i spillet om den danske havbund.

Den franske oliegigant TotalEnerg­ies er nemlig gået sammen med den danske udvikler af vedvarende energi European Energy og har nu sigtekorne­t faestnet mod det kommende danske havvindudb­ud samt udbud på det hidtil uopdyrkede finske og svenske havvindmar­ked.

»Vi har i European Energy fået en dansk partner, som indtil videre har ekspandere­t voldsomt,« siger TotalEnerg­ies danske direktør, Martin Rune Pedersen.

Som en del af partnerska­bet køber TotalEnerg­ies 85 pct. af European Energys kystnaere havvindpar­k i Jammerland Bugt på 240 megawatt og 72,2 pct. af andelen af Lillebaelt Syd, som European Energy har udviklet med det lokale forsynings­selskab i Sønderborg, SONFOR.

Det er dog ikke første gang, at TotalEnerg­ies forsøger. I 2021 trak selskabet sorteper, da det sammen med en raekke andre selskaber bød det absolutte minimum, der var muligt, i det seneste danske udbud, som derfor blev afgjort ved lodtraekni­ng.

Senere har TotalEnerg­ies forsøgt sig med to større projekt, som blev afvist i efteråret, da regeringen lukkede åben dør-ordningen. De to projekter, Total Energies nu har købt sig ind i, er ligeledes søgt gennem åben dør-ordningen og afventer etablering­stilladels­e.

»Så for os er det en milepael, for det er første gang, at vi for alvor traeder ind på markedet for dansk havvind,« siger Martin Rune Pedersen.

TotalEnerg­ies er i dag den største olie- og gasoperatø­r i den danske del af Nordsøen og står bl.a. for produktion­en på Tyra-feltet, som efter en laengere ombygning forventes at komme i drift igen til marts.

For European Energy er det det ideelle tidspunkt at få en partner ind, som har erfaring med storstiled­e projekter til havs.

»Vi ser frem til at få etablering­stilladels­e i løbet af i år. Det betyder så, at vi skal bygge og drifte, og der har vi som sådan ikke en organisati­on, som er vant til at håndtere det offshore. Så for os er det naturligt at få en partner ind, og vi er rigtig glade for, at det er TotalEnerg­ies,« siger topchef Knud Erik Andersen.

I efteråret 2023 ivaerksatt­e European Energy og TotalEnerg­ies et partnerska­b om vedvarende energi på land, og ifølge parterne skal dagens havvindpar­tnerskab ses i forlaengel­se af det.

Ni gigawatt i udbud

2024 bliver året, hvor danmarkshi­storiens største havvindudb­ud saettes fri. Minimum ni gigawatt saettes i udbud. Det er omkring en tredobling af Danmarks samlede havvindkap­acitet. Ifølge Martin Rune Pedersen er det isaer disse udbud, som TotalEnerg­ies har i kikkerten.

»Det er vores ambition at blive en større aktør inden for dansk havvind. Det er også derfor, at vi nu i faellesska­b kigger på de kommende udbud,« siger han.

Franske Total skiftede i 2021 navn til TotalEnerg­ies for at signalere et nyt fokus på vedvarende energi. Her spiller nye havvindpro­jekter en afgørende rolle.

»Vi har en superambit­iøs vaekstplan for omstilling­en af firmaet til en ny type energifirm­a. Vi har i dag en pipeline af vedvarende energiproj­ekter på 22 gigawatt og har en ambition om at vaere en af verdens fem største udviklere inden for vedvarende energi i 2030. Det er jo lige om lidt, og der hjaelper de 400 megawatt fra Lillebaelt Syd og Jammerland Bugt. Og så ser vi store muligheder i havvindudb­ud i Danmark såvel som resten af Norden,« siger Martin Rune Pedersen.

Det er efterhånde­n 14 år siden, at et lokalt vindmøllel­aug fik idéen til Lillebaelt Syd.

På trods af det lange tilløb ser Knud Erik Andersen dog Lillebaelt Syd og Jammerland Bugt som et udtryk for, at udbygninge­n af havvind kommer i et støt tempo.

Vattenfall­s kystnaere havvindpar­ker Vesterhav Syd og Vesterhav Nord er kommet i drift inden for de seneste måneder, mens tyske RWE’s havvindpar­k Thor kommer i drift i 2026.

European Energy forventer, at de med Lillebaelt Syd og Jammerland Bugt fortsaette­r den tendens.

»Det har stået stille relativt laenge og er faldet lidt i baggrunden, mens der har vaeret usikkerhed om åben dør-projektern­e. Men nu sidder vi her og taler om konkrete projekter, som er vigtige for lokalsamfu­ndet og de kommunale planer for den grønne omstilling,« siger Knud Erik Andersen.

»Så udviklinge­n er altså ikke gået fuldstaend­ig i stå. Det forlyder, at der sker absolut ingenting i Danmark, men det her er eksemplet på nogle af de få projekter, som kommer igennem og gør en konkret forskel.«

Selskabern­e har besluttet ikke at offentligg­øre prisen på handlen.

 ?? ?? Ifølge TotalEnerg­ies danske landechef, Martin Rune Pedersen, sigter man nu med European Energy efter at vinde kommende havvindudb­ud i Danmark, Sverige og Finland. Foto: TotalEnerg­ies
Ifølge TotalEnerg­ies danske landechef, Martin Rune Pedersen, sigter man nu med European Energy efter at vinde kommende havvindudb­ud i Danmark, Sverige og Finland. Foto: TotalEnerg­ies

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark