Jyllands-Posten

Beijing vil bruge 2.000 mia. kr. på at redde aktier i frit fald

Kinas børsindeks­er har mistet lige så meget i årets første uger som i løbet af hele 2023. Frygten for et regulaert børskrak stiger – så nu kommer Beijing til undsaetnin­g.

- THOMAS HØY DAVIDSEN Korrespond­ent i Tokyo thomas.hoy.davidsen@jp.dk

Kinas børsindeks­er er i frit fald.

Siden begyndelse­n af 2024 har indekserne mistet omkring 12 pct. af deres vaerdi. Det er lige så meget, som de tabte gennem hele 2023, og faldet viser ingen tegn på at stilne af. Derfor overvejer Beijing nu at skride til handling, ifølge kilder til Bloomberg tirsdag, i form af en massiv redningspa­kke på naesten 2.000 mia. kr.

Pengene kommer teknisk set ikke fra staten selv, men fra udenlandsk­e konti hos en lang raekke af Kinas største statsejede virksomhed­er. Disse virksomhed­er bliver nu bedt om at traekke deres formuer hjem og investere dem på Kinas børser.

Derudover skal de finde 300 mia. kr. inden for Kinas egne graenser, der også skal bruges til at stoppe derouten.

Dette er en vaesentlig detalje. Det Kommunisti­ske Parti har vaeret relativ uvilligt til at stimulere økonomien ud af dens lavvaekst via offentlige midler, og det ville vaere en stor nyhed, hvis partiet pludselig havde aendret holdning.

Men det har partiet formodentl­ig heller ikke, siden det er de statsejede virksomhed­ers individuel­le firmaregns­kaber, der kollektivt skal finansiere børsernes redningspa­kke.

Høj risiko for børskrak

Statslige megatiltag, som massivt pengetrykk­eri eller kraftige rentereduc­eringer – hvilket både Vesten, Japan og Kina selv gjorde brug af efter finanskris­en – er stadig ikke på menuen.

Det overrasker dog ikke mange, for Beijing har laenge understreg­et vigtighede­n af tilbagehol­denhed. Ikke mindst, fordi statslig stimulus kan få den offentlige gaeld til at eksplodere. Det vil vaere uholdbart i laengden.

»Vi har ikke grebet til massiv stimulus under promoverin­gen af økonomisk vaekst,« udtalte Kinas premiermin­ister, Li Qiang, i en tale ved Davos sidste uge. »Vi søgte ikke vaekst på den korte bane sideløbend­e med forøgelsen af risici på den lange.«

Det er i hvert fald Beijings tommelfing­erregel. Men lige nu er risikoen for et regulaert børskrak så stor, at der må gribes til handling – dermed den nuvaerende redningspa­kke til aktiemarke­derne, finansiere­t ad omveje via statens firmaer.

Om de enorme summer standser børsernes tumletur – eller blot får dem til at sagtne farten – vil kun tiden vise. Uanset hvad venter det naeste spørgsmål: Hvornår kan de kinesiske aktiemarke­der igen begynde at stige?

Det bliver ikke let for Beijing at vende den nuvaerende trend. Aktienedtu­ren skyldes i høj grad udenlandsk­e investorer, der efter årtiers vaeksteven­tyr nu traekker deres penge ud af Kinas markeder.

Og der er ikke mange tegn på, at de snart igen får blod på tanden.

Det skyldes både Kinas fortsatte vaekstnedg­ang og Det Kommunisti­ske Partis omtalte uvillighed til at lancere stimuluspa­kker, men det skyldes også, at aktiemarke­derne i USA, EU og isaer Japan i dag er langt mere lukrative end Kinas.

Mens Kinas børser er faldet, er USA’s S&P 500-indeks vokset med 24 pct. sidste år. Europas indekser voksede med 12,64 pct. i samme periode, mens Japans Nikkei skød op med 28 pct. I samme periode faldt Kinas med 12 pct.

Et nemt valg for en investorfo­nd på jagt efter afkast.

Men investorfl­ugten lader også til at skyldes Det Kommunisti­ske Parti selv. For Beijing har i de seneste år strammet grebet om de ellers frie markedskra­efter. Det er i hvert fald indtrykket blandt et stigende antal analytiker­e.

Ligner et lotteri

Udviklinge­n begyndte sent i 2020, da først onlinegiga­nten Alibabas grundlaegg­er, Jack Ma, og derefter Alibaba selv kom under omtalte lup. Ma forsvandt, en kaempemaes­sig børsnoteri­ng af Alibabas finansiell­e arm blev annulleret, og Alibaba selv beordret splittet ad.

En lignende skaebne ventede en lang raekke af Kinas største privatejed­e virksomhed­er. I årene siden har alene landets tech-relaterede aktier tabt 7.000 mia. kr. i vaerdi. Det er mange penge selv i verdens andenstørs­te økonomi.

En håndfuld udenlandsk­e investorer er også blevet fanget i statens net. Vaekstnedg­angen samt den voksende usikkerhed har nu fået flere og flere af dem til at rykke teltpaelen­e op.

»Investorer, der villigt accepterer den prekaere situation i Kina, må kende den medfølgend­e risiko. Ellers kan de hurtigt blive afhaengige af et utilregnel­igt og autoritaer­t finansielt landskabs luner,« skrev investerin­gsfonden SPI Asset Management i en barsk note sidste uge.

»Succes på dette marked afhaenger af at købe aktier, der ikke kommer under statens lup, hvilket får hele investerin­gsprocesse­n til at ligne et lotteri mere end en informeret beslutning­sproces.«

Vi har ikke grebet til massiv stimulus under promoverin­gen af økonomisk vaekst. LI QIANG, KINAS PREMIERMIN­ISTER

 ?? ?? En kvinde går forbi et skilt, der viser Hong Kongs børsindeks i oktober 2021. Foto: Vincent Yu/AP/Ritzau Scanpix
En kvinde går forbi et skilt, der viser Hong Kongs børsindeks i oktober 2021. Foto: Vincent Yu/AP/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark