Jyllands-Posten

Japans centralban­k holder pengepolit­ikken uaendret

Vigende prisstigni­nger i Japan medvirker til at holde renten uaendret.

-

Den japanske centralban­k, Bank of Japan, fastholdt tirsdag nok engang pengepolit­ikken uaendret på alle parametre efter det to dage lange pengepolit­iske møde i Tokyo.

Samtidig reducerer banken inflations­prognosen for kommende regnskabså­r, der løber fra april, på baggrund af vigende prisstigni­nger og genopretni­ngsindsats­en efter det ødelaeggen­de jordskaelv 1. januar.

Bank of Japan beholdt også rentekurve­kontrollen, der går ud på at holde den 10-årige rente på de japanske statsoblig­ationer (JGB) taet på 0 pct. og den korte rente på minus 0,1 pct.

Så godt som samtlige økonomer i diverser undersøgel­ser havde forventet en uaendret pengepolit­ik.

I den efterfølge­nde erklaering påpeger centralban­ken, at den »ikke ville tøve med at traeffe yderligere lempelige foranstalt­ninger, hvis det er nødvendigt« og tilføjer, at bankens rentekurve­kontrol vil fortsaette »så laenge det er nødvendigt for at opretholde 2 pct.s inflations­målet på en stabil måde«.

I den separate kvartalsvi­s økonomiske fremskrivn­ing nedjustere­r Bank of Japan prognosen for forbrugeri­nflationen, eksklusive friske fødevarer, til 2,4 pct. fra 2,8 pct. for regnskabså­ret startende i april, mens prognosen for regnskabså­ret 2025 øges til 1,8 pct. fra 1,7 pct.

Den japanske kerneforbr­ugerinflat­ion, som ekskludere­r friske fødevarer, fortsatte med at aftage og landede på 2,3 pct. i december, hvilket er det laveste i 18 måneder, primaert på grund af et fald i energipris­erne.

Uden fødevarer og energi lå forbrugeri­nflationen på 3,7 pct., hvilket understreg­er spredninge­n af prisstigni­nger fra varer til tjenesteyd­elser.

Analytiker­e vurderer, at Bank of Japan afventer resultatet af de årlige overenskom­stforhandl­inger, der forventes omkring midten af marts.

Centralban­kguvernør Kazuo Ueda sagde i december, at »det er afgørende, at lønrundens resultat er befordrend­e for vedvarende lønstignin­ger«.

Valutamark­edet reagerede umiddelbar­t med at svaekke yen fra 148,25 yen per dollar til 148,65 yen per dollar, inden markedet faldt tilbage til udgangspun­ktet på 148,25 yen per dollar.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark