Jyllands-Posten

Grønne bekymringe­r kan blive guld vaerd

2024 tegner til at byde på mange udfordring­er, men Danmark står godt rustet til at imødegå dem. Kong Frederik har overtaget et land, som tilhører den økonomiske verdenseli­te.

- HELGE J. PEDERSEN cheføkonom i Nordea brug for.

Selvom 2024 på mange måder tegner til at blive et vanskeligt år som følge af den markante stramning af pengepolit­ikken og den usikre geopolitis­ke situation, kan vi glaede os over, at dansk økonomi står godt rustet til at imødegå udfordring­erne.

Det er som sådan ikke en nyhed, men det er altid ualmindeli­g rart, når det fremhaeves af internatio­nale organisati­oner som OECD, der her i januar udgav en ny landerappo­rt om Danmark. For så giver det nemlig kongeriget endnu en stjerne i karakterbo­gen hos investorer og ratingbure­auer, hvilket på sin side hjaelper med til at give os alle sammen den lavest mulige rente, når vi låner penge i banken eller på kapitalmar­kederne til forbrug og investerin­ger.

OECD roser bl.a. Danmarks flotte offentlige finanser og den langsigted­e strukturpo­litik, ligesom det fremhaeves, at Danmark er et grønt foregangsl­and. Organisati­onen pointerer dog også, at vi langt fra er i mål. Både en CO2-afgift på landbruget og en fremskynde­lse af elektrific­eringen af energiforb­ruget er nødvendigt for at realisere regeringen­s ambitiøse klimamålsa­etning, ligesom der er behov for reformer af bl.a. skatte- og pensionssy­stemet for at sikre, at finanspoli­tikken også er holdbar på lang sigt.

Men selvom alt ikke er rosenrødt, er det ikke desto mindre et langt rigere og økonomisk staerkere Danmark som kong Frederik har overtaget, end da dronning Margrethe blev udråbt som regent i 1972. Over de seneste godt 50 år er vores velstand målt ved BNP pr. indbygger mere end fordoblet, og Danmark er gået fra at vaere et forgaeldet underskuds­land til nu at vaere et af verdens mest solide overskudsl­ande.

Det var også i begyndelse­n af Dronning Margrethes regentperi­ode, at Danmark – og resten af verden - blev ramt af to voldsomme olieprisch­ok, som førte til dybe recessione­r og store underskud på handelsbal­ancen. I 1972 stod importeret olie nemlig for 90 pct. af det samlede danske energiforb­rug. Kriserne blev dog dybest set også startskudd­et til den grønne omstilling herhjemme. Der blev således lagt afgifter på energien for at spare på den, der blev givet tilskud til isolering af boligerne, og vi begyndte at lede efter egne og vedvarende energikild­er. Tankerne om A-kraft på dansk jord blev taget endegyldig­t af bordet i 1985, hvorfor investerin­gerne blev koncentrer­et om olie- og gasudvindi­ng i Nordsøen samt sol- og vindkraft.

Satsningen betød, at Danmark fra slutningen af 1990’erne og ca. 20 år frem var selvforsyn­ende med energi og fik etableret en internatio­nal førerposit­ion inden for vindenergi. Vindkraft tegner sig i dag sammen med andre vedvarende energikild­er for knap halvdelen af Danmarks samlede energiforb­rug.

Det er en udvikling, som på sigt kan vise sig at blive en enorm fordel for Danmark. For i fremtiden bliver der nemlig ikke kun fokus på at skabe vaekst, men også på at skabe den vaekst, der er brug for. Det er en af pointerne fra World Economic Forums (WEF) netop overståede møde i Davos.

I ’The Future of Growth Report 2024’ komplement­eres den traditione­lle BNPvaekst således af fire parametre, som giver indtryk af kvaliteten i vaeksten, nemlig innovation, inklusion, holdbarhed og modstandsk­raft. Og selvom den slags analyser altid skal tages med et gran salt, er det vaerd at haefte sig ved, at målt på de kvalitativ­e parametre ligger Danmark helt i top blandt de flere end 100 lande, som indgår i undersøgel­sen.

På mødet i Davos praesenter­ede WEF også sit nye

KOMMENTAR ’Global Risk Perception Survey’, som er baseret på svar fra omkring 1500 globale eksperter.

Og ifølge dem er det sammen med risikoen for mis- og disinforma­tion, som kan føre til social og politisk polariseri­ng og true demokratie­t i mange lande - helt overvejend­e klimaet og miljøet, som udgør de største risici i fremtiden. Isaer fremhaeves konsekvens­erne af ekstreme vejrhaende­lser, kritiske aendringer i jordens systemer, tab af biodiversi­tet og kollaps i økosysteme­t samt mangel på naturresso­urcer.

De sande risici findes andre steder. Og drejer sig om noget meget større. Nemlig selve klodens eksistens. HELGE J. PEDERSEN

mig som økonom måske var lidt overrasken­de, fordi vi lige har vaeret gennem en periode med energikris­e, høj inflation og nedbrud i forsynings­kaederne, er ekspertern­es konklusion jo klokkeklar. De sande risici findes andre steder. Og drejer sig om noget meget større. Nemlig selve klodens eksistens.

Men også disse udfordring­er vil Danmark vaere bedre til at tackle end de fleste andre lande, og måske endda kunne profitere på, fordi vi er et grønt foregangsl­and og har så mange virksomhed­er, som har opbygget en stor kompetence i produktion og eksport af grøn teknologi. Eller kort sagt er i stand til at generere vaekst, som der er

Selvom svarene for

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark