Jyllands-Posten

Klimaafgif­ter på forbrug er et vildspor

Afgifter på oksekød og lignende er en dårlig idé, uanset om det erstatter eller supplerer drivhusgas­afgifter i produktion­en.

- OTTO BRØNS-PETERSEN Analyseche­f i Cepos

Afgifter på ”klimauvenl­ige” forbrugsva­rer har tiltrukket sig voksende opmaerksom­hed fra et blandet kor. I landbruget raekker interessen for afgifter på oksekød lige fra venner til det fjender. Men også uden for landbruget pibler ideerne frem. Regeringen har netop aftalt en afgift på flyrejser. Den er heller ikke helt afvisende over for en generel klimaafgif­t på forbrug, bl.a. ansporet af et umaettelig­t Klimaråd.

Landbruget er af god grund bekymret for konsekvens­erne af en afgift på udledninge­rne fra dansk produktion. Uden kompensati­onsordning­er vil det føre til massive tab, og der venter under alle omstaendig­heder en stor omlaegning af og nedgang i produktion­en.

En afgift i forbrugerl­eddet på oksekød vil derimod gå lige hårdt ud over dansk og udenlandsk kød. Den vil i langt højere grad blive betalt af forbrugern­e i stedet for de danske producente­r, som derimod ville blive ensidigt ramt af en afgift på dansk produktion. Derfor virker ”kølediskaf­giften” fristende.

Problemet er imidlertid, at en ”kølediskaf­gift” på oksekød - samt på mejerivare­r, som reelt ikke kan skaermes for afgiften - bidrager umaerkelig­t til de danske klimamål. Det viser en ny Ceposanaly­se. En afgift svarende til 10 pct. af prisen på oksekød, maelk osv. vil fjerne, hvad svarer til 2 pct. af udledninge­rne fra kvaegprodu­ktionen og 0,3 pct. af de samlede danske udledninge­r.

forklaring­en er, at størstedel­en af produktion­en går til eksport. Hertil kommer, at produktafg­ifter er meget upraecise i forhold til drivhusgas­ser sammenlign­et med afgifter på det faktiske indhold af drivhusgas­ser. Helt galt er det med flyafgifte­n, som

En vaesentlig del af

med kun tre satser er uhyre groft gradueret efter udledninge­rne.

De danske klimamål er baseret på udledninge­rne fra produktion­en, ikke forbruget. Med god grund. De internatio­nale aftaler handler om produktion­sudledning­er, som samtidig er de eneste realistisk­e at måle.

Kødafgifte­n hjaelper ikke dem, der vil landbruget det godt. Den hjaelper heller ikke dem, der vil løse klimaprobl­emerne inden for rammerne af det internatio­nale aftalesyst­em.

Men man kan selvfølgel­ig opfinde et behov for afgifter på forbrug - oveni produktion­safgiftern­e - hvis man opfinder et yderligere klimamål, som går på de forbrugsba­serede udledninge­r. Og det er netop den vej, Klimarådet går - ovenikøbet garneret med en ret yderligtgå­ende fordelings­politisk ”etik”.

Begge dele er vanskelige at begrunde. Men selv om man blindt acceptered­e praemisser­ne, er et forbrugsba­seret mål problemati­sk, fordi man i praksis ikke kan beskatte drivhusgas­indholdet med en generel afgift, men må nøjes med at laegge et batteri af afgifter på forskellig­e varetyper.

Kort sagt et vildspor.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark