Jyllands-Posten

Ny topchef: »Medarbejde­rne skal have et godt og helt liv på deres helt egen måde«

Nikolaj Bramsen, der er blevet adm. direktør i softwareko­ncernen Systematic, har lovet sin mor, at topjobbet ikke vil gøre, at han aendrer sig eller laver om på sine prioritete­r i livet.

- PETER SCHOLLERT peter.schollert@finans.dk

Nikolaj Bramsen står som regel for aftensmade­n i familiens villa i Ry sydvest for Aarhus. Det har vaeret en af hans pligter derhjemme, siden han og hustruen, som mødte hinanden i gymnasiet, var unge med to små børn.

Menuen står, den dag vi taler sammen, på rester fra måltidet aftenen forinden.

Her lavede han sammen med sine to sønner blandt andet chicken wings i en airfryer. Den bygger på hurtigt cirkuleren­de varmluft og var sidste år en julegave til hele familien i Ry.

Nikolaj Bramsen har andre gadgets til madlavning, blandt andet en traepilleg­rill. Tidligere havde han udenfor en pizzaovn. Den blev i 2023 solgt til naboen, fordi arbejdet med at opvarme ovnen var for tidskraeve­nde. I stedet køber han en profession­el elovn til pizza.

»Mine foraeldre interesser­ede sig også for mad. Jeg har blot taget interessen til det naeste niveau,« siger den 46årige Nikolaj Bramsen.

Knap 200 flasker på køl

Han er ikke bange for at kaste sig ud i et ambitiøst måltid, for eksempel en fem-retters menu til aegtefaell­ens venindefes­t, eller er for fin til en pastaret med tre ingrediens­er.

»I weekenden laver vi en madplan for hele ugen, og så køber vi ind én gang om ugen i Ry. Indimellem vaelger jeg dog at købe kvalitetsk­ød et bestemt sted på nettet,« siger Nikolaj Bramsen.

Han er mere end almindelig­t interesser­et i vin. For øjeblikket er der knap 200 flasker på køl i to vinkøleska­be i huset. Dertil kommer et halvt så stort køleskab, hvor vin, der snart skal serveres, kan ligge klar. Frankrig står øverst på hans liste over vinlande.

Nikolaj Bramsen har sammen med sin aegtefaell­e, Rikke Holm Bramsen, institutle­der på psykologi på Syddansk Universite­t, altid lagt vaegt på, at der skulle vaere timer i hjemmet og overskud til familie, ikke mindst til deres to sønner. De er blevet henholdsvi­s 19 år og 15 år.

»Da børnene var små, hentede min kone og jeg dem på skift i institutio­n senest klokken 16,« siger han.

»Løftet udfordrede os indimellem. Men det lykkedes alligevel altid uden hjaelp. Kun hvis vi begge skulle noget om aftenen, havde vi en barnepige.«

Han har vaeret ansat i Systematic i sammenlagt naesten 14 år og vaeret blandt andet projektled­er og salgschef samt senest HR-direktør.

Fra 2018 var han i fire år itudviklin­gschef i Region Midtjyllan­d.

Systematic­s omsaetning i regnskabet 2022-2023 blev 1,4 mia. kr., mens resultatet efter skat blev 204 mio. kr. Forretning­en bygger på et halvt dusin områder.

Det største har kunder som Forsvaret herhjemme og i andre lande med et system inden for kommandoko­ntrol som omdrejning­spunkt. Omsaetning­en kommer desuden fra salg af teknologi til sundhedsva­esen, politi, energi og forsyning samt biblioteke­r og uddannelse.

Et mere afdaempet gemyt

Der er over 1.100 ansatte i Systematic. 750 af dem sidder i hovedsaede­t på Søren Frichs Vej i Aarhus. Cirka 60 arbejder på et kontor i København og resten rundtom i verden.

»Medarbejde­rne skal have et godt og helt liv på deres helt egen måde,« lyder det fra Nikolaj Bramsen.

»De skal prioritere livet ved siden af arbejdet. Om det er familie, sport eller andre hobbyer, skal de bruge tid på det, der giver vaerdi for dem. Vi vil have hele mennesker, ikke bare et saet kompetence­r og en karrierepl­an.«

Nikolaj Bramsen er den blot anden adm. direktør i Systematic. Han har afløst Michael Holm, der er medstifter af virksomhed­en, hvor han er blevet arbejdende formand.

Med sine 186 centimeter er Nikolaj Bramsen mindre end to meter høje Michael Holm, og med et mere afdaempet gemyt adskiller han sig også fra forgaenger­en.

»Men vores vaerdier er de samme: Jeg vil som ham gøre en forskel for både kunder og ansatte,« siger Nikolaj Bramsen og udtrykker respekt for, hvad Michael Holm har opbygget på 38 år.

»Det har uden tvivl kraevet ofre, og det kunne jeg ikke selv have gjort med det liv, jeg har villet leve i de seneste 20 år med min kone og vores børn,« siger han.

Nikolaj Bramsen kommer ud af en familie, hvor faren var optaget af at gøre karriere som arkitekt og byplanlaeg­ger. Moren arbejdede i 35 år i samme organisati­on som direktions­sekretaer. For godt 25 år siden blev foraeldren­e skilt og skabte siden hver isaer nye familieban­er. Derfor har Nikolaj Bramsen både en storebror, en halvsøster og en papbror.

»Min mor har tre gange sagt til mig, at jobbet som adm. direktør ikke må forandre mig og mine prioritete­r i livet, og jeg har lovet hende, at det ikke kommer til at ske,« siger Nikolaj Bramsen.

»Men selvfølgel­ig bliver det et job, som kraever meget af min tid og mit fokus. Andet ville vaere maerkeligt.«

Påvirker det strategisk­e

I 2007 blev han kandidat i datalogi fra Aarhus Universite­t uden nogen udtalt ambition om en karriere som leder. Det aendrede sig, da han kom til Systematic.

For efter blot 10 måneders ansaettels­e blev han projektled­er på teknologio­mrådet. Siden skiftede han til salg, men forblev på det lederspor, der har ført til posten som adm. direktør i Systematic.

»Jo højere man sidder, desto mere kan man påvirke det strategisk­e i forhold til, hvad virksomhed­en skal,« lyder Nikolaj Bramsens korte forklaring på, hvorfor han takkede ja til jobbet på toppen.

 ?? ?? Nikolaj Bramsen er den blot anden adm. direktør i Systematic. Foto: Martin Thomas Ford
Nikolaj Bramsen er den blot anden adm. direktør i Systematic. Foto: Martin Thomas Ford

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark