Jyllands-Posten

Imamen Siad Dahir Alis tørklaede vakte opsigt under det royale besøg i Aarhus

Imamen Siad Dahir Ali fra Fredens Moské i Brabrand har fået ekstraordi­naert meget opmaerksom­hed efter søndagens festgudstj­eneste for kong Frederik og dronning Mary i Aarhus Domkirke.

- FREDERIK BOESGAARD frederik.boesgaard@jp.dk

Sammen med en raekke andre personer fra forskellig­e trossamfun­d i Danmark var han på gaestelist­en til den festlige begivenhed.

Iført en sort blazer og med et sorthvidt partisaner halstørkla­ede haengende om halsen kom Siad Dahir Ali gående op ad kirkegulve­t. På hans halstørkla­ede stod ordene: »Free Palestine«.

Det har dagen derpå fået flere brugere på de sociale medier til at råbe op og kalde imamens påklaednin­g upassende.

Mandag aften tog Siad Dahir Ali i et opslag på Facebook så bladet fra munden for at forklare valget af sin påklaednin­g.

»Tørklaedet, som baerer budskabet ”Free Palestine”, var en naturlig del af min påklaednin­g den dag. Som Imam repraesent­erer jeg et menighedsf­aellesskab, som i denne stund er dybt berørt af den aktuelle humanitaer­e krise i Palaestina. Med over 10.000 børn, der er blevet draebt på blot få måneder, vil jeg vise min solidarite­t og sorg over denne tragiske situation,« skriver han i sit opslag og fortsaette­r:

»Det er et symbol, som jeg har båret på til alle begivenhed­er de seneste tre måneder. Tørklaedet er et symbol på palaestine­nsernes bestraebel­ser efter fred, frihed og retfaerdig­hed – vaerdier, som er fundamenta­le for alle tre af verdens store religioner: kristendom­men, jødedommen og islam. Min intention var at vise vores faelles håb om fred og retfaerdig­hed i en verden, der i så høj grad behøver det. Endnu engang takker jeg for støtten og de venlige ord. Det er min og vores moskés højeste prioritet at fremme dialog, forståelse og fredelig sameksiste­ns mellem alle mennesker, uanset tro.«

»Et lidt upassende sted«

Brian Arly Jacobsen, der er lektor ved Institut for Tvaerkultu­relle og Regionale Studier ved Københavns Universite­t, var også til stede under gudstjenes­ten.

Han forstår godt, hvis der er personer, der fandt imamens påklaednin­g upassende.

»Vi har en person, der har udnyttet sin besøgelses­tid til at gøre opmaerksom på et aktuelt politisk budskab. Men det er måske et lidt upassende sted at gøre det. For der var tale om en dansk tradition, hvor man forsøger at adskille kongehuset fra aktuelle politiske spørgsmål af den slags.«

Brian Arly Jacobsens primaere forsknings­område er forholdet mellem religion og politik.

Vi har en person, der har udnyttet sin besøgelses­tid til at gøre opmaerksom på et aktuelt politisk budskab. Men det er måske et lidt upassende sted at gøre det. BRIAN ARLY JACOBSEN, LEKTOR VED INSTITUT FOR TVAERKULTU­RELLE OG REGIONALE STUDIER VED KØBENHAVNS UNIVERSITE­T

Hvorfor reagerer folk så staerkt på forholdet mellem politik og religion?

»Jeg tror ikke, at det nødvendigv­is handler så meget om gudstjenes­ten. Men måske i højere grad om Kongehuset­s tilstedeva­erelse. Det har vaeret en tradition, at kongehuset forsøger at holde sig uden for aktuelle politiske spørgsmål. Og det må man jo sige, at spørgsmåle­t om krigen i Gaza lige nu er,« siger Brian Arly Jacobsen.

Deltagerne i festgudstj­enesten var inviteret af Aarhus Stift og Aarhus Domkirke med baggrund i deres tilknytnin­g til folkekirke­n, det officielle Danmark, det officielle Aarhus, andre trossamfun­d, eller vaesentlig tilknytnin­g eller betydning for Aarhus.

Aarhus Stift har ingen kommentare­r til deltagerne i festgudstj­enestens påklaednin­g. Gaesternes påklaednin­g havde stiftet ingen indflydels­e på, oplyser Aarhus Stift.

 ?? ?? Her ses imanen med "Free Palestine"-tørklaedet. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Her ses imanen med "Free Palestine"-tørklaedet. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark