Jyllands-Posten

Forening vil på pengejagt og føre en 187 år gammel bro frem i lyset

En 187 år gammel bro skal frem i lyset, mener forening, der har en vision for Slotsholme­n i Skanderbor­g.

- STEN BRØGGER Lokalavise­n sb@lokalavise­n.dk

»En historisk forbedring og en aestetisk fornyelse ikke alene af Dagmarbroe­n, men også af Slotsholme­n.«

De har planen, men ikke pengene til at udføre den.

Sådan kan man opsummere den aktuelle status i foreningen Dagmars Brobisser, der nu vil saette alt ind i jagten på at skaffe fondsstøtt­e.

Målet er at genskabe Dagmarbroe­n i Skanderbor­g samt aendre det omkringlig­gende område.

Dagmarbroe­n, en fredet granitbro fra 1837, forbinder Adelgade med Slotsholme­n over vandløbet mellem Lillesø og Skanderbor­g Sø.

Broen kan dog vaere nem at overse, uanset om man går, cykler eller kører i bil over den.

»Der er aestetik i den bro, men fra vejen stjaeler asfalt, autovaern og beplantnin­g fuldstaend­ig billedet. Man opdager slet ikke, at man kører fra byen til en ø, som Slotsholme­n er. Vi vil have broen frem, så man kan se begge facader. Den ene facade står helt intakt, som den gjorde i 1837,« siger medstifter af Dagmars Brobisser og tidligere arkitekt Niels Henrik Petersen.

»En turistattr­aktion»

Hvis det står til Dagmars Brobisser, skal al eksisteren­de asfalt og beton samt autovaerne­t fjernes ved og naer Dagmarbroe­n. Der skal skabes en ny buet fodgaenger­bro friholdt af den fredede bro, og så skal det grønne areal ved Dagmarbroe­n »aktiveres og forskønnes«.

De forskellig­e tiltag fremgår af et såkaldt idéoplaeg udarbejdet af C.F. Møller Architects. Ifølge Niels Henrik Petersen vil det samlet koste omkring 8 mio. kr. at skabe de forandring­er, der indtil videre kun findes i idéoplaegg­et.

»Indkørslen til Skanderbor­g fra Syd kan blive utrolig smuk med en ny bro med søer på begge sider. Det ville blive en turistattr­aktion,« siger han.

Et af broforenin­gens argumenter for at genskabe Dagmarbroe­n er også at få saenket hastighede­n i området ved Slotsholme­n.

»Som det er nu, er der fra byen frit spil ud til Dyrehaven med 60 km/t. Det er alt, alt for hurtigt, og beboerne på Slotsholme­n er traette af trafikken. Vi synes, at der skal tages mere hensyn til de bløde bilister. Det er alfa og omega at få farten ned,« siger Niels Henrik Petersen.

Borgmester er fan

Det er Skanderbor­g Kommune, der ejer Dagmarbroe­n, og ifølge Niels Henrik Petersen kan det blive en udfordring at overbevise »kommunens vejfolk« om, at hastighede­n på stedet skal saettes ned.

Kommunens øverste chef, borgmester Frands Fischer (S), er positivt indstillet over for at genskabe den fredede bro mellem Lillesø og Skanderbor­g Sø.

»Jeg synes, det er et super spaendende projekt, og vi vil rigtig gerne vaere med til at fortaelle historier om det gamle Skanderbor­g. Der er en lyst og en iver til at prioritere byudviklin­g,« siger han.

Indtil videre må Dagmars Brobisser dog se langt efter et kommunalt tilskud til det »super spaendende projekt.«

»Med den økonomi, vi har, har det vaeret en udfordring at finde penge til projektet. Det er ikke noget, byrådet har taget med ind i det seneste budget. Hvis foreningen gerne ser, vi skal medfinansi­ere projektet, synes jeg, foreningen skal kontakte kultur-, fritidsog idraetsudv­alget. Det er den rigtige vej, hvis der skal findes penge i budgettet,« siger Frands Fischer.

Det er knapt fire år siden, folkene bag Dagmars Brobisser begyndte arbejdet for at få fredet den historiske bro i Skanderbor­g. Det slår ikke foreningen­s formand Torsten Klein Mikkelsen ud, at det har vaeret op ad bakke at skaffe fondsstøtt­e til projektet.

»Nu har vi afsat et medlem af bestyrelse­n til udelukkend­e at arbejde med at søge fonde. Det er et spørgsmål om at komme i kontakt med de rigtige mennesker. Det skal vaere fonde, der vil den lokale kultur- og historiefo­rtaelling. Hvis vi først kommer med nogle penge, og vi kan sige, det er en forskønnel­se, håber vi, at kommunen også vil byde ind,« siger han.

Der er omkring 200 betalende medlemmer i foreningen Dagmars Brobisser.

Indkørslen til Skanderbor­g fra Syd kan blive utrolig smuk med en ny bro med søer på begge sider. Det ville blive en turistattr­aktion. NIELS HENRIK PETERSEN, ARKITEKT

 ?? ??
 ?? ?? Et sommerligt billede af Dagmarbroe­n set fra Skanderbor­g Sø. En skjult skat, mener Dagmars Brobisser. Foto: Erik Kjaer Hansen
Et sommerligt billede af Dagmarbroe­n set fra Skanderbor­g Sø. En skjult skat, mener Dagmars Brobisser. Foto: Erik Kjaer Hansen
 ?? ?? Her ses gangbroen fra Slotsholme­n. Illustrati­on: CF Møller Architects
Her ses gangbroen fra Slotsholme­n. Illustrati­on: CF Møller Architects
 ?? ?? Området ved Dagmarbroe­n og Slotsholme­n kunne med fordel se omtrent sådan her ud, mener medlemmern­e af Dagmars Brobisser. Illustrati­on: CF Møller Architects
Området ved Dagmarbroe­n og Slotsholme­n kunne med fordel se omtrent sådan her ud, mener medlemmern­e af Dagmars Brobisser. Illustrati­on: CF Møller Architects
 ?? ?? Foreningen Dagmars Brobisser har fået lavet en raekke illustrati­oner for at vise de aendringer, foreningen ønsker at gennemføre. Her har Dagmarbroe­n fået genskabt sin oprindelig­e facade, ligesom der er kommet en ny fodgaenger­bro. Illustrati­on: CF Møller Architects
Foreningen Dagmars Brobisser har fået lavet en raekke illustrati­oner for at vise de aendringer, foreningen ønsker at gennemføre. Her har Dagmarbroe­n fået genskabt sin oprindelig­e facade, ligesom der er kommet en ny fodgaenger­bro. Illustrati­on: CF Møller Architects
 ?? ?? Udsigt til Lillesø fra den fodgaenger­bro, foreningen Dagmars Brobisser ønsker at skabe. Illustrati­on: CF Møller Architects
Udsigt til Lillesø fra den fodgaenger­bro, foreningen Dagmars Brobisser ønsker at skabe. Illustrati­on: CF Møller Architects

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark