Jyllands-Posten

Bekaempels­e af vejstøj i Aarhus bør intensiver­es

Vejstøjen er altomslutt­ende i store dele af Aarhus Kommune. Og i takt med, at Aarhus udbygges, øges vejstøjen. Det er ikke uproblemat­isk.

- JAKOB SØGAARD CLAUSEN Byrådsmedl­em for Danmarksde­mokraterne METIN LINDVED AYDIN Byrådsmedl­em for Radikale

For mange aarhusiane­re er den susende lyd af vejstøj velkendt. Om du bor i nord eller syd. Øst eller vest. Eller midt i det hele. Motorveje, ringveje, ringgade og hovedindfa­ldsveje. Vejstøjen er altomslutt­ende i store dele af Aarhus Kommune. Og i takt med, at Aarhus udbygges, øges vejstøjen, og flere kommer til at bo taettere på støjende veje.

Det er ikke uproblemat­isk. Vedvarende eksponerin­g af vejstøj er nemlig blevet knyttet til en raekke alvorlige sundhedspr­oblemer og forringer aarhusiane­rnes livskvalit­et. Derfor er Radikale Venstre og Danmarksde­mokraterne gået sammen om et faelles beslutning­sforslag i byrådet.

Vores faelles forslag er kommet til verden efter en laengere proces med drøftelser i Teknisk Udvalg og med workshops og inddragels­e af flere borgergrup­per og enkeltpers­oner.

Vi ønsker at give sundhed et helt andet fokus, end den har i dag, når det kommer til bekaempels­e af vejstøj. I dag ved vi nemlig, at vejstøj reducerer menneskers livskvalit­et og kan medføre invalidere­nde sygdomme som kraeft, diabetes, hjertekars­ygdomme, demens og alzheimers.

Derfor foreslår vi, at de sundhedsma­essige konsekvens­er af vejstøj skal danne grundlaget for Aarhus Kommunes indsats mod vejstøj. Konkret ønsker vi, at der udarbejdes en model med udgangspun­kt i sundhed, hvor der afsaettes støjpuljem­idler til støjbekaem­pelse langs det eksisteren­de kommunale vejnet.

Herudover foreslår vi, at graensevae­rdierne for vejstøj i nye lokalplane­r skaerpes, og at kravene til støjbekaem­pelse ved nyanlaeg eller udvidelse af veje i Aarhus Kommune øges.

Bekaempels­e af vejstøj

er ikke gratis.

Derfor skal vores forslag også behandles yderligere, og byrådet skal vaere klar på at prioritere de nødvendige midler. Men det er vigtigt for os, at det ses i et samfundsøk­onomisk perspektiv. Hvad koster det vores faelles samfundska­sse,

når aarhusiane­re får sygdomme af vejstøj?

Vejstøj er vores tid svar på passiv rygning. Det er en skjult draeber, og derfor er det vigtigt, at byrådet saetter en ny retning. Vi skal taenke os rigtig godt om når vi laver byudviklin­g og nye veje og generelt stille større krav. Og så skal de mange aarhusiane­re, som i dag er generet af trafikstøj, have en hjaelpende hånd.

Målet for os er klart: Støjen skal ned og ambitionsn­iveauet skal op.

 ?? ?? Trafikken på Marselis Boulevard i Aarhus. Arkivfoto: Marie Ravn
Trafikken på Marselis Boulevard i Aarhus. Arkivfoto: Marie Ravn

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark