Jyllands-Posten

Skraldeman­d tilbagehol­dt af fem vrede borgere på villavej i 28 minutter

Affaldssel­skaber bliver bestormet af vrede kunder, der ikke har fået tømt deres skraldespa­nde til tiden.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk

Hvordan reagerer du, hvis din skraldespa­nd ikke bliver tømt til tiden på grund af sneglatte veje?

Tager en dyb indånding og taenker på skraldemae­ndenes svaere arbejdsfor­hold?

Ringer til dit affaldssel­skab og klager?

Skriver en sur kommentar på Facebook?

En gruppe vrede borgere i Skanderbor­g valgte en helt fjerde løsning.

De renovation­sselskaber, som står for indhentnin­g af affald, er stadig bagud i store dele af landet på grund af den megen sne, som er faldet i den seneste måned. I mange byer er der stadig et efterslaeb og overfyldte beholdere med plast, metal, aviser, tøj, flasker og restaffald. Nogle borgere har ikke fået tømt affaldsspa­nde i op mod en måned.

En gruppe mandlige beboere på en villavej i Skanderbor­g lod i sidste uge deres vrede gå ud over en skraldeman­d.

Fem maend omringede og tilbagehol­dte skraldeman­den imod hans vilje.

»Efter at de havde fået tømt deres skraldespa­nde blokerede de vejen, så skraldeman­den ikke kunne komme ud fra vejen igen. De ville tilbagehol­de skraldebil­en i 28 minutter, sagde de. Det skulle ses som en straf, fordi de ikke havde fået tømt skrald i 28 dage,« siger Henrik Müller, der er direktør i Renosyd, som håndterer affald i Skanderbor­g og Odder Kommune.

Ifølge selskabet var det saerligt én vred mand, som fik mobilisere­t fire naboer til aktionen.

»Han havde på forhånd på en e-mail truet med, at han ville gøre det. Men vi troede ikke, at det var noget, som ville ske, fordi det var så surrealist­isk. Men de gjorde det altså som en form for afstraffel­se af selskabet. Men de glemte, at der sad et virkeligt menneske, som var rystet, inde i den skraldebil,« siger Henrik Müller.

Den chokerede skraldeman­d ringede til sin chef for at spørge, hvad han skulle gøre.

»Han fik at vide, at han måtte ringe til politiet. Men da vedkommend­e fortalte det til de vrede borgere, trak de sig heldigvis vaek, så han kunne køre videre,« siger Henrik Müller.

Overvejer politianme­ldelse

Reno Syd overvejer lige nu om episoden skal meldes til politiet.

»Sammen med det selskab, der kører på ruten, overvejer vi, om vi skal gå videre med sagen. Også for at traekke en streg i sandet, fordi hvad bliver det naeste?«

Episoden fra Skanderbor­g er ikke enkeltståe­nde. Sådan lyder det fra Frank Boye, der er formand for brancheklu­bben for renovation­sarbejdere i Danmark under 3F. Han er rystet over sagen fra Skanderbor­g.

»Hvis vi holder i vejen med skraldebil­en, hvis der ikke bliver tømt, eller hvis der ikke er blevet meldt korrekt ind til selskabet, bliver nogle kunder virkelig rasende. Vi kalder det for vejvrede, selvom det er et dårligt ord. Men adfaerden fra borgerne er blevet meget hårdere i de senere år,« siger Frank Boye.

Han fortaeller, at der er eksempler på skraldemae­nd, som er blevet overfaldet på arbejdet.

»Det er verbale opråb, det er vold, det er trusler, det er kast af flasker efter skraldemae­ndene, og det er noget, der er eskaleret inden for de senere år. Det er isaer i storbyerne, men når man ser på eksemplet i Skanderbor­g, er det desvaerre noget, der har bredt sig til det meste af landet,« siger Frank Boye.

Han oplyser, at fagforenin­gen i samarbejde med det københavns­ke affaldssel­skab ARC er i gang med at ivaerksaet­te en informatio­nskampagne, som skal saette fokus på, hvordan skraldemae­ndene bliver behandlet.

I Aalborg sidder Jens Boye. Han er funktionsl­eder for renovation i selskabet Nordvaerk og dermed ansvarlig for afhentning af skrald i Aalborg, Hjørring, Jammerbugt, Rebild og dele af Brøndersle­v Kommune.

»Jeg kan i hvert fald starte med at sige, at ingen af vores skraldemae­nd er blevet kidnappet eller på anden måde har haft den slags oplevelser ude på ruterne. Men når man arbejder med affald, er der altid nogen, der bliver rasende, hvis de ikke får tømt deres skraldespa­nd,« siger Jens Boye.

Han fortaeller, at der har vaeret ekstremt travlt i kundeservi­ce.

»Vi har i januar i gennemsnit haft 300-400 opkald hver eneste dag og mindst lige så mange mails, og det er mange flere end normalt,« siger Jens Boye.

Risiko for faldulykke­r

Han fortaeller, at kunderne generelt har en forståelse for situatione­n, men ikke alle. Det har isaer vaeret vanskeligt at forklare borgerne, at skraldebil­erne ikke har kunnet køre, når de eksempelvi­s i samme perioder har fået leveret pakker.

»Det har noget at gøre med rydningsfo­rholdene på de enkelte veje, men også arbejdsmil­jøet for vores skraldemae­nd. Nogle dage har det vaeret for glat og dermed for stor risiko for faldulykke­r. Hvis man hvert sted skal hen over en lille snebunke, kan det tage et halvt eller et helt minut mere. Så kommer man hurtigt bagefter med en skraldebil, der skal tømme 500-600 spande i løbet af en dag,« siger Jens Boye.

Ved Reno Syd har 6 ud af de 30 fastansatt­e renovation­sarbejdere oplevet faldulykke­r inden for de seneste 14 dage.

»De er alle seks stadig sygemeldt, og nogle af dem har desvaerre fået alvorlige rygskader. Det kan gå meget galt, hvis man mister fodfaestet, når man traekker en tung beholder,« siger Henrik Müller.

Direktøren har også selv haft kontakt med mange vrede borgere, både i telefonen og i indbakken, i den seneste måned.

»Det er heldigvis et fåtal af borgerne, der er meget udadreager­ende, men der er altså sket et skred i vores samfund. Jeg tror, det er en kombinatio­n af forskellig­e ting, men vi er helt sikkert blevet mere individual­istiske. Det er min skraldespa­nd og mine behov først. Vi har mistet lidt af forståelse­n for, at vi er en del af et samfund. De fem vrede maend havde åbenbart ikke taenkt over, at andre borgere ikke kunne få tømt deres skraldespa­nd i 28 minutter, fordi de ville afstraffe en uskyldig skraldeman­d,« siger Henrik Müller.

 ?? ?? Skraldemae­nd bliver i stIgende omfang overfuset, lyder det fra brancheklu­bben for renovation­sarbejdere i Danmark under 3F. Foto: Casper Dalhoff
Skraldemae­nd bliver i stIgende omfang overfuset, lyder det fra brancheklu­bben for renovation­sarbejdere i Danmark under 3F. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark