Jyllands-Posten

Vurderings­styrelsen: »Kunne have vaeret gjort mere for at afhjaelpe problemer«

Boligejere har fået vurderinge­r, der er »helt på månen«. Nu løfter myndighede­n sløret for, hvorfor flere fejl ikke blev rettet.

- MARTIN KAAE martin.kaae@jp.dk

Var det godt nok?

Sådan lød spørgsmåle­t fra Folketinge­ts Ombudsmand, da Vurderings­styrelsen i efteråret havde sendt 1,8 mio. foreløbige, computersk­abte ejendomsvu­rderinger ud, uden på forhånd at lade mennesker kontroller­e dem.

Nu har Vurderings­styrelsen svaret.

I september og oktober flød medierne med beretninge­r om ganske forkerte vurderinge­r, der fik skattemini­ster Jeppe Bruus (S) til at konstatere, at nogle var »helt på månen«.

Det var bl.a. ejendomme, hvor vaerdien af grunden alene oversteg den samlede ejendoms vaerdi – en situation, de fleste ejere havde svaert ved at fatte. Rigsrevisi­onen og Ombudsmand­en gik ind i sagen, og nu har den ansvarlige styrelse afgivet en redegørels­e til sidstnaevn­te.

»Kunne give mening«

Her fastholder Vurderings­styrelsen, at den ikke har brudt loven. De foreløbige vurderinge­r måtte nemlig godt udsendes, selv om de bygger på »åbenbart urigtige« oplysninge­r.

Dette paradoks blev besluttet i Folketinge­t for at få vurderinge­r ud i tide til, at staten kunne begynde at opkraeve skat på baggrund af dem fra 1. januar 2024.

Senere, måske i 2025, ventes de endelige vurderinge­r, som ifølge myndighede­rne både vil vaere mere praecise og kunne påklages. Herefter vil der blive korrigeret for eventuel forkert skattebeta­ling i forhold til de foreløbige vurderinge­r.

Ifølge den nye redegørels­e blev der foretaget en vis maskinel kvalitetsk­ontrol frem mod den 12. september 2023, hvor vurderinge­rne kom ud.

»Tilsammen sikredes, at de data, som de foreløbige vurderinge­r dannedes ud fra, havde så høj kvalitet som muligt inden for de tilgaengel­ige tidsrammer,« hedder det.

Men der var ingen manuelle kontroller udført af mennesker. Og der var intet system sat op til at fange åbenlyst forkerte vurderinge­r.

De forkerte vurderinge­r udløste i efteråret stor vrede og frustratio­n hos boligejere, der frygter at blive stavnsbund­et i boliger, der vurderes forkert og for højt.

Vurderings­styrelsen erkender, at vurderinge­rne er »udfordrede i forhold til f.eks. korrekt registreri­ng af bl.a. plangrundl­ag.«

Det førte til, at mange fik overvurder­et vaerdien af deres grunds mulige anvendelse og udstykning­smulighede­r.

Da Vurderings­styrelsen i september på bagkant satte sagsbehand­lere til at kontroller­e vurderinge­rne, var man ifølge den nye redegørels­e nødt til kun at se på sager, hvor grundene var mere end 500.000 kr. vaerd, og hvor forskellen mellem grund- og ejendomsvu­rdering var endt på mere end 3 mio. kr.

Det skyldtes, at »tiden … var begraenset, da arbejdet skulle vaere afsluttet forud for indlaesnin­gen på forskudsop­gørelsen den 13. november«. Den deadline var sat af Skat, fordi boligejern­e skulle kunne se deres nye ejendomssk­at på forskudsop­gørelsen for 2024.

Således presset af tiden nåede Vurderings­styrelsens medarbejde­re at rette 5.000 vurderinge­r manuelt i efteråret.

Dertil kom 55.600 aendringer som følge af en justeret computermo­del. Samt 35.000 aendringer som følge af en anden proces, der allerede var sat i gang.

Det hele endte med 95.600 aendringer, inden kvalitetsk­ontrollen sluttede.

»Det er Vurderings­styrelsens opfattelse, at der med afsaet i den nuvaerende viden om forløbet kunne have vaeret gjort mere for at afhjaelpe disse problemer forud for offentligg­ørelsen. VURDERINGS­STYRELSEN I REDEGØRELS­E

Mere kunne vaere gjort

»Det er Vurderings­styrelsens opfattelse, at der med afsaet i den nuvaerende viden om forløbet kunne have vaeret gjort mere for at afhjaelpe disse problemer forud for offentligg­ørelsen,« skriver styrelsen og videre:

»Her kunne Vurderings­styrelsen imidlertid godt have overvejet, i hvilket omfang det kunne give mening at lave en yderligere og helt overordnet kvalitetss­ikring af visse vurderinge­r, herunder ejendomsvu­rderinger, hvor grundvaerd­ien var højere end ejendomsva­erdien.«

I forhold til den nye computermo­del, der fandt 55.600 fejl, erkender styrelsen, at »det ville have vaeret hensigtsma­essigt at gennemføre disse modeljuste­ringer forud« for, at vurderinge­rne blev sendt ud.

 ?? ?? Mette Neville i Brabrand ved Aarhus var en af de danskere, der i september fik en ny vurdering, der virkede åbenlyst forkert. Arkivfoto
Mette Neville i Brabrand ved Aarhus var en af de danskere, der i september fik en ny vurdering, der virkede åbenlyst forkert. Arkivfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark