Jyllands-Posten

Trump satte tingene på plads, men Nikki Haley naegter at give op

Donald Trumps sejr i New Hampshire har sat spekulatio­nerne i gang om det kommende praesident­valg.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent i Washington matias.seidelin@jp.dk

MANCHESTER, NEW HAMPSHIRE Han kom, han så, og han sejrede.

Tirsdag i New Hampshire tog USA’s tidligere praesident Donald Trump det måske mest afgørende skridt mod at blive Republikan­ernes kandidat ved praesident­valget i november. Det skete med en komfortabe­l sejr på omkring 10 pct. mod hans eneste tilbagevae­rende modstander, den tidligere FN-ambassadør Nikki Haley.

Med resultatet står én ting uafvendeli­gt klart. Donald Trump er igen på vej mod et valg, der kan indsaette ham som USA’s praesident.

Allerede nu spekuleres der i, hvad det kommer til at betyde for det kommende praesident­valg, der efter alt at dømme bliver et opgør mellem den nuvaerende praesident, Joe Biden, og Donald Trump.

Imidlertid var det ikke den bane, som Nikki Haley natten til onsdag ville spille på. I en tale, kort efter at CNN havde givet sejren til Donald Trump, erkendte hun sit nederlag, men sagde samtidig, at hun ikke har taenkt sig at give op og droppe ud af raeset.

»Vi er først lige begyndt« sagde hun.

Udtalelsen kom som noget af en overraskel­se. Flere politiske analytiker­e havde forudset, at hun formentlig ville traekke sig, hvis hun tabte i New Hampshire. Men allerede inden valget tirsdag udsendte hendes kampagnest­ab en meddelelse om, at det ikke kom til at ske.

Samtidig kom det frem, at Nikki Haley allerede nu har købt tv-tid hos tv-kanalerne i sin egen hjemstat, South Carolina, hvor primaerval­get finder sted den 24. februar.

Nikki Haley tabte primaerval­get i New Hampshire efter en slutspurt, hvor hun til sidst skruede markant op for sine angreb mod den tidligere praesident. Mange mener imidlertid, at hun gjorde det for sent.

Anklager om valgsvinde­l

Sejren til Donald Trump kom samtidig med, at den tidligere praesident kaemper en gigantisk juridisk kamp i flere retssager, hvor han risikerer at komme i faengsel. Det gaelder bl.a. i den føderale sag fra Washington, hvor han står anklaget for at have forsøgt at omgøre resultatet af praesident­valget i 2020.

Derudover er han i en civil retssag i New York dømt til at betale erstatning til den tidligere journalist og forfatter E. Jean Carroll. Hun skal have fem millioner dollars i erstatning efter anklager om, at Trump voldtog hende i et tøjmagasin.

Men ingen af disse anklager gjorde tilsynelad­ende indtryk på flertallet af de republikan­ske vaelgere i New Hampshire. Tirsdag gjorde de det, som vaelgerne også i de nationale målinger sagde, at de ville gøre. De stemte Donald Trump videre med et brag.

I weekenden meddelte senatoren og den tidligere kandidat Tim Scott fra Nikki Haleys egen hjemstat, South Carolina, sin støtte til Donald Trump. Det samme gjorde tech-milliardae­ren og den tidligere praesident­kandidat Vivek Ramaswamy og Floridas guvernør, Ron DeSantis.

Også Donald Trump har kaldt til samling af Det Republikan­ske Parti. Men tirsdag frontalang­reb han Nikki Haley, som han kaldte en bedrager, der havde forsøgt at tage sejren fra ham i New Hampshire.

»Hvem fanden var bedrageren, der gik op på scenen lige før og tog sejren,« spurgte han og fortsatte.

»Hun klarede sig faktisk meget dårligt.«

O.k. med andenplads

Forleden sagde New Hampshires magtfulde guvernør, Chris Sununu, der støtter Nikki Haley, at en solid andenplads i primaerval­get tirsdag vil vaere nok til fortsat at holde den tidligere FN-ambassadør inde i primaerval­get.

»Hun behøver ikke vinde. Jeg mener, ingen går fra enkeltcifr­ede tal i december til absolut at skulle vinde i januar,« sagde han med henvisning til, at Nikki Haley er gået konstant frem i målingerne i New Hampshire, siden hun sidste år meldte sit kandidatur til praesident­valget.

Under et valgmøde i Exeter i New Hampshire i weekenden sagde Chris Sununu samtidig det, som flere moderate republikan­ere mener er det største problem ved Donald Trump. Det er, at han ikke har vundet et eneste valg for Republikan­erne, siden han 2016 blev USA’s praesident.

»Jeg er traet af at tabe. Jeg er traet af tabere. Og jeg er i den grad traet af Donald Trump,« sagde han efter at have turneret heftigt rundt med Nikki Haley i flere dage i det iskolde New Hampshire.

Nikki Haleys stab har siden starten af hendes kampagne desperat forsøgt at overbevise de republikan­ske vaelgere om, at det er på tide med et generation­sskifte i partiet.

Under primaerval­get i sidste uge i Iowa sagde Nikki Haley, at Donald Trump var »den rigtige praesident på det rigtige tidspunkt«, men at landet ikke kan leve med det »kaos«, der følger ham:

»Vi kan ikke have et land i uorden og en verden i brand og gå gennem fire år mere med kaos. Vi overlever det ikke,« sagde hun.

Nikki Haley har ifølge flere målinger saerligt haft tag i de uafhaengig­e og midtsøgend­e vaelgere. Men deres stemmer tirsdag var altså ikke nok til at give hende en sejr.

I stedet blev Donald Trump valgt, hvilket cementered­e det jerngreb, den tidligere praesident fortsat har om Det Republikan­ske Parti.

Også USA’s praesident, Joe Biden, vandt primaerval­get i New Hampshire, til trods for at hans navn slet ikke var på stemmesedl­en. Demokrater­ne ønsker deres første primaerval­g afholdt i South Carolina og har derfor forsøgt at bandlyse valget i New Hampshire.

Hvem fanden var bedrageren, der gik op på scenen lige før og tog sejren. DONALD TRUMP

 ?? Foto: Brian Snyder/Reuters ?? Den tidligere FN-ambassadør holdt sin tale i Concord i
New Hampshire, hvor hun erklaerede sit nederlag.
Foto: Brian Snyder/Reuters Den tidligere FN-ambassadør holdt sin tale i Concord i New Hampshire, hvor hun erklaerede sit nederlag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark