Jyllands-Posten

Med partiet i et jerngreb og et nyt hemmeligt våben har Trump reelt intet at frygte

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens USA-korrespond­ent matias.seidelin@jp.dk MICHAEL BJERRE Internatio­nal korrespond­ent michael.bjerre@jp.dk NEW HAMPSHIRE/KØBENHAVN

Donald Trump er ustoppelig. Alt andet end en omkamp mellem ham og praesident Joe Biden ved praesident­valget den 5. november synes efter tirsdagens primaerval­g i New Hampshire utaenkelig­t. Og det er der flere grunde til.

Med en rungende sejr i New Hampshire har Donald Trump ikke blot skrevet historie som den i nyere tid første ikke-siddende praesident, der i raeset for at blive republikan­ernes praesident­kandidat har vundet de to første stater i primaerval­get.

Han har cementeret sin kontrol over det republikan­ske parti, og det netop i New Hampshire, hvor han med en stor sejr for otte år siden lagde de første byggesten for sin totale dominans over partiet.

Et parti, som han siden har genskabt i sit eget billede og transforme­ret fra et traditione­lt konservati­vt til et populistis­k nationalko­nservativt.

De to sejre, der med meget stor sandsynlig­hed vil føre til en omkamp mellem ham selv og praesident Joe Biden ved praesident­valget den 5. november, bekraefter billedet af, at han er en kraft, der er umulig at stoppe.

Trods et ofte kaotisk praesident­skab, to rigsretssa­ger og 91 tiltalepun­kter i fire straffesag­er, herunder 17 for forsøg på at omstøde et lovligt valg, ser de fleste republikan­ske vaelgere ham som en karismatis­k, sjov og staerk personligh­ed, som er klar til at kaempe indaedt for dem.

De anerkender ham ikke mindst for som praesident at have stået bag en historisk staerk økonomi og en rekordlav arbejdsløs­hed op til, at coronapand­emien ramte i

2020. Og de er overbevist­e om, at han kan gentage svendestyk­ket.

At den buldrende økonomi under Trump ikke mindst blev skabt ved at give amerikaner­ne ufinansier­ede skattelett­elser, der har fået USA’s statsgaeld til at løbe løbsk, synes ikke at bekymre hans vaelgere.

Men der er også andre emner, som traekker de republikan­ske vaelgere mod Trump – hans aggressive kamp mod kriminalit­et og hans krig mod de mange illegale indvandrer­e, der bølger ind over USA’s sydlige graense mod Mexico.

Hans eneste tilbagevae­rende rival i kampen om at blive republikan­ernes praesident­kandidat, hans egen tidligere FN-ambassadør Nikki Haley, har til Trump-lejrens store irritation proklamere­t, at hun vil fortsaette sit forsøg på at aftvinge ham magten.

»Vi går ingen steder,« lød det tirsdag fra hendes kampagnech­ef, Betsy Ankney, og under en tale natten til onsdag i New Hampshire forsikrede Nikki Haley, at primaerval­get »langtfra er slut«.

Et ekko af DeSantis

Sådan lød det dog også fra Ron DeSantis, Floridas guvernør, inden han pludselig trak sig ud af praesident­raeset for et par dage siden. Og et åbent spørgsmål er, om Nikki Haley også pludselig giver op trods sine forsikring­er om det modsatte.

Før primaerval­get i New Hampshire lød det fra Nikki Haleys lejr, at hun for at fortsaette ikke nødvendigv­is behøvede at vinde New Hampshire, men blot skulle have et bedre resultat end i Iowa for en uge siden, hvor Trump med 51 pct. af stemmerne knuste sine rivaler.

I Iowa blev Ron DeSantis nummer to med 21 pct., mens Nikki Haley med 19 pct. måtte nøjes med en tredjeplad­s.

Da såvel Ron DeSantis som en raekke andre håbefulde konkurrent­er havde trukket sig inden tirsdagens primaerval­g i New Hampshire, delte de to tilbagevae­rende, Donald Trump og Nikki Haley, rovet.

Med 93 pct. af stemmerne optalt havde Trump fået 54 pct., mens Haley havde trukket 43 pct.

Vinderform­el virkede ikke

Med andre ord: Hendes formel til sejr har ikke virket, og hendes mere traditione­lle konservati­ve linje rakte end ikke i New Hampshire, som ellers går for at vaere den delstat i USA med de mest moderate vaelgere.

Den 52-årige Haley har ikke mindst slået på, at det er tid til at rykke videre fra den 77årige Trump, og at hun står for netop dette nødvendige generation­sskifte.

Indtil slutspurte­n de seneste dage har hun dog vaeret yderst forsigtig med at kritisere Trump for meget af frygt for at støde hans mange kernevaelg­ere fra sig.

Haleys forsøg på at portraette­re Trump som en taber, der ikke kan slå Biden, er også prellet af, selv om målinger har vist, at hun selv har større chance end Trump for at slå den siddende praesident.

Hendes argument har ikke vaeret staerkt nok, da flere målinger også har vist, at Trump i direkte kamp mod den aldrende 81årige Biden også vil kunne vinde en raekke af de afgørende svingstate­r.

Folket i South Carolina ved, at jeg vandt staten to gange. De ved, jeg er en person, der kaemper. NIKKI HALEY, REPUBLIKAN­SK PRAESIDENT­KANDIDAT

Nikki Haley sagde allerede søndag, at hun »helt sikkert« ville blive i raeset til og med i hvert fald primaerval­get i sin hjemstat South Carolina den 24. februar. Her var hun guvernør fra 2011 til 2017.

»Folket i South Carolina ved, at jeg vandt staten to gange. De ved, jeg er en person, der kaemper,« sagde hun.

Løber enorm risiko

Sandheden er dog, at hun vil udsaette sig for en enorm risiko, hvis hun stiller op i sin hjemstat. For sandsynlig­heden for, at Trump også her vil vinde over hende, er stor, og dermed risikerer hun at blive ydmyget i sin egen hjemstat.

Eller som Larry Sabato, den bredt anerkendte politiske analytiker og direktør for Center for Politik ved University of Virginia, sagde til CNN allerede lørdag:

»Hvis Haley taber på tirsdag, markerer det naesten helt sikkert afslutning­en på hendes opstilling. Hun kan fortsaette til sin hjemstat South Carolina, men jeg tror, hun vil tøve med at gøre det, da hun ikke vil tabe i sin hjemstat. Det vil vaere virkelig svaert at forklare folk.«

Nemmere er det ikke blevet for Nikki Haley, at en raekke fremtraede­nde republikan­ere, der tidligere var kritiske over for Donald Trump, nu bakker ham op som praesident­kandidat.

Hemmeligt våben

En af dem er tilmed blevet Trumps hemmelige våben.

Her taler vi om South Carolina senatoren Tim Scott, den højest placerede sorte republikan­er i USA, som også forsøgte at blive Republikan­ernes praesident­kandidat, men som droppede ud af kapløbet allerede i november. Forleden meddelte han, at han støtter Trump.

Tim Scott blev ellers i 2013 udpeget til en ledig plads i det amerikansk­e senat af Nikki Haley, mens hun var guvernør i South Carolina, og det er et kaempe nederlag for hende, at Scott har valgt at støtte Trump i stedet for hende.

Scotts støtte til Trump i sydstaten, hvor afroamerik­anere udgør rundt regnet hver tredje stemme, kan afgøre primaerval­get i South Carolina til fordel for Trump. Scott har allerede lovet, at han fra nu af vil køre en intensiv kampagne for Trump i South Carolina.

Biden opnåede praecis det samme for fire år siden i samme stat, hvor det i dag pensionere­de kongresmed­lem Jim Clyburn, dengang en af de mest indflydels­esrige afroamerik­anere i amerikansk politik, gav sin støtte til Joe Biden, hvorefter han med Clyburns hjaelp vandt statens sorte stemmer og en jordskreds­sejr i delstaten, hvilket banede vejen for hans senere nominering og praesident­skab.

Nu kan Donald Trump vinde på en lignende genistreg i South Carolina – at have sikret sig støtten fra statens vigtigste sorte toppolitik­er. Medmindre Nikki Haley altså inden valget i sydstaten har forladt scenen og erkendt sit nederlag.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Donald Trump under sin fejring af sin sejr ved primaerval­get i New Hampshire natten til onsdag. Foto: Mike Segar/Reuters
Donald Trump under sin fejring af sin sejr ved primaerval­get i New Hampshire natten til onsdag. Foto: Mike Segar/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark