Jyllands-Posten

To praesident­er farer i struben på hinanden

Donald Trump og Joe Biden har indledt den generelle kamp om at blive USA’s naeste praesident, og det går ikke stille for sig.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent i Paris jorgen.ullerup@jp.dk

En forfalskni­ng af Joe Bidens stemme var ikke nok til at afskraekke Demokrater­ne fra at stemme på praesident­en i det demokratis­ke partis primaerval­g i New Hampshire.

I den indspilled­e meddelelse, der blev spredt i automatisk­e telefonopr­ingninger, såkaldte robocalls, til vaelgerne i den nordøstlig­e stat, sagde stemmen, at primaerval­get var en omgang fup, og at det kun er vigtigt at stemme ved selve praesident­valget i november.

Donald Trumps valgkamp afviste at have noget som helst at gøre med forfalskni­ngen, som Demokrater­ne kaldte for et angreb på demokratie­t.

Forsøget slog åbenlyst fejl. 70 pct. af de demokrater, der mødte op, skrev Bidens navn på stemmesedl­en. Men haendelsen øger frygten i USA for, at brugen af kunstig intelligen­s til at forfalske budskaber vil komme til at påvirke valgkampen.

De to vindere i New Hampshire langede kraftigt ud efter hinanden efter deres sejre.

Trump forsøgte at nedgøre den 81-årige praesident ved at sige, at han ikke er i stand til at finde vej ned fra scenen eller at saette to saetninger sammen.

Om de vaelgere, der støtter Biden, sagde Trump, at »de må hade vores land«, fordi, »hvis vi ikke vinder, er dette land faerdigt«.

Joe Bidens valgkampsc­hef, Julie Chávez Rodríguez, konstatere­de, at resultatet i New Hampshire bekraefted­e, at Trump nu naesten er sikker på at blive nomineret til republikan­sk praesident­kandidat.

»Hans valgfornae­gtende, frihedsfje­ndtlige Maga-bevaegelse (Make America Great Again, red.) har fuldført sin overtagels­e af det republikan­ske parti. Donald Trump er på vej direkte ind i den generelle valgkamp, hvor han vil møde den eneste person, der nogensinde har slået ham ved stemmeurne­rne: Joe Biden.«

Selv gentog Biden sine advarsler mod fire år mere til Trump i Det Hvide Hus på et valgmøde i Virginia, hvor temaet var kvinders ret til abort.

»Jeg tror, at 2024 bliver det vigtigste valg, vi har haft siden 1864,« sagde han.

»Selve vores demokrati er på stemmesedl­en. Frihed er på stemmesedl­en. Friheden til at vaelge, friheden til at stemme.«

Vandt over spiritusar­ving

For Demokrater­ne blev primaerval­get i New Hampshire en lidt bizar oplevelse, fordi den lokale partiforen­ing naegtede at gå med til at skubbe valget i den såkaldte granitstat til senere i nominering­sprocessen, men kraevede at holde fast i en gammel tradition om at vaere valgets første stat efter Iowa.

Partiet foretrak at flytte første opgør til South Carolina. Måske fordi Biden i 2020 klarede sig elendigt i New Hampshire og måtte nøjes med en femteplads i primaerval­get langt efter Bernie Sanders og tre andre. Dog vandt han sikkert over Trump i staten ved selve praesident­valget.

På grund af den interne partistrid afviste Biden at deltage i New Hampshires primaerval­g. Men tirsdag vandt han alligevel over flere udfordrere, fordi hans tilhaenger­e i staten benyttede deres ret til at skrive hans navn på stemmesedl­en.

Den mest prominente modstander var den 55-årige demokratis­ke kongrespol­itiker fra Minnesota, Dean Phillips, der førte valgkamp på, at Biden er en svag kandidat, der meget vel kan tabe mod Trump i november.

»Jeg er bare bange for, at Demokrater­ne går i søvne direkte ind i katastrofe­n,« sagde Phillips til BBC og advarede mod at gentage katastrofe­n i 2016, da Hillary Clinton tabte til Trump.

»Det er utilgiveli­gt og skammeligt, hvis vi bevidst gør det samme i år.«

Phillips er et af de rigeste medlemmer af Repraesent­anternes Hus som arving til sin stedfars Phillips Distilling Company-imperium, der ejer store spiritusma­erker. I New Hampshire brugte han over 5 mio. dollars, over 34 mio. kr. på annoncer og tv-reklamer ifølge annoncespo­ringsfirma­et AdImpact. Biden brugte kun godt 1 mio. kr.

 ?? ?? Praesident Joe Biden anklager Donald Trump for at vaere en trussel mod demokratie­t. Foto: Saul Loeb/ AFP
Praesident Joe Biden anklager Donald Trump for at vaere en trussel mod demokratie­t. Foto: Saul Loeb/ AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark