Jyllands-Posten

Tyrkiet trak Sveriges historiske beslutning ud i to år. Det kommer med en pris

Sverige står på taersklen til Nato, efter at det tyrkiske parlament har godkendt dets ansøgning, og Ungarn har signaleret, at det vil følge trop. Men vejen hertil har vaeret lang, og det har slidt på tilliden.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent i Istanbul heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Det var historisk, da Sverige på en majdag for naesten to år siden brød med landets neutralite­tspolitik gennem 200 år og søgte optagelse i Nato.

Siden er alt sket med ekstremt langsomme skridt. Til tider graensende til det latterlige.

Til mange landes frustratio­n kastede Tyrkiet nemlig grus i det veloliered­e maskineri og blokerede for en hurtig optagelse i verdens største forsvarsal­liance, som de fleste forinden havde forventet ville vaere naermest en formssag. Sverige havde trods alt i naesten 30 år vaeret et Nato-partnerlan­d, der bidrog til alliancens missioner. Europa befandt sig midt i en krisetid efter Ruslands invasion af Ukraine nogle måneder tidligere. Konsensus var, at det var i alles sikkerheds­politiske interesse, at både Sverige og Finland, som søgte om optagelse samtidig, hurtigt blev lukket ind i varmen.

Den tyrkiske praesident, Recep Tayyip Erdogan, ville det anderledes. Han beskyldte Sverige for at huse terroriste­r relateret til den tyrkisk-kurdiske terrorgrup­pe PKK, som også står på EU’s terrorlist­e. Hans primaere budskab var, at Natolande skulle tage andre medlemslan­des sikkerhed alvorligt.

Huser terroriste­r

Den svenske regering gik med til at stramme landets terrorlovg­ivning, men da aktivister i anden sammenhaen­g braendte koraner af i Sverige, blev det også et problem. På et tidspunkt sammenkobl­ede Erdogan et svensk medlem af Nato med Tyrkiets halvhjerte­de ønske om at komme med i EU. Selv efter at den tyrkiske praesident i juli sidste år gik med til at ophaeve sit veto, har det taget tyrkerne over et halvt år at ratificere ansøgninge­n, hvilket ikke ligefrem har forbedret forholdet mellem Ankara og dets vestlige allierede.

Det har også udløst panderynke­r, at Tyrkiet, der blev medlem af Nato i 1952, parallelt har opretholdt et godt forhold til Rusland og øget samhandlen, mens resten af alliancens medlemmer har indført sanktioner.

Som Sinem Adar fra den Berlin-baserede taenketank Center for Applied Turkey Studies udtrykker det i New York Times, har »det eroderet en allerede svaekket tillid mellem Tyrkiet og dets allierede i Nato, fordi Tyrkiet midt i et vigtigt geopolitis­k øjeblik valgte at saette sine egen interesser over alliancens«.

Men nu er det endeligt sket.

Sent tirsdag aften stemte et stort flertal i det tyrkiske parlament med 287 stemmer mod 55 for at optage Sverige i Nato. Det eneste, der mangler nu, før den tyrkiske ratificeri­ng er officiel, er Erdogans underskrif­t, hvilket ventes at ske senere på ugen.

Det er herefter kun Ungarn, der ikke har godkendt svenskerne­s ansøgning. Men det ser også ud til at vaere lige rundt om hjørnet.

Natos generalsek­retaer Jens Stoltenber­g sagde onsdag i et opslag på det sociale medie X, at Ungarns premiermin­ister Viktor Orban i en telefonsam­tale havde udtrykt »klar støtte« fra både ham og hans regering til at optage Sverige i Nato.

»Jeg ser frem til en ratificeri­ng så snart parlamente­t samlet igen,« fortsatte Stoltenber­g uden at naevne en konkret dato.

Praecist hvorfor ungarerne har trukket godkendels­en ud, har de aldrig virkelig forklaret. Men Sverige er blevet anklaget for at have en fjendtlig holdning til Budapest og beskyldt for at sidde på »en smuldrende trone af moralsk overlegenh­ed«. Det er bl.a. udløst af kritik fra Sverige af den ungarske regering for at underminer­e de demokratis­ke principper i EU.

Samtidig har det tyrkiske veto gjort det relativt omkostning­sfrit for Orban at traekke det i langdrag - måske for at taekke Ruslands praesident Vladimir Putin, som den ungarske premiermin­ister har opretholdt en god forbindels­er til.

Med meldingen fra Orban og afstemning­en i det tyrkiske parlament står Sverige på dørtaerskl­en til Nato.

Alle nordiske lande er med

Det vil betyde, at alle nordiske lande vil vaere en del af den samme forsvarsal­liance. Østersøen vil dermed vaere domineret af Nato, og alliancen vil i starten af en konflikt ikke laengere vaere Rusland militaert underlegen i regionen, sådan som Forsvaret Efterretni­ngstjenest­e vurderede var tilfaeldet, inden Sverige og Finland ansøgte om at komme med i Nato.

Dertil kommer Finland med ekspertise i kamp i arktiske områder, ligesom landet vil kunne mønstre en haer på over 200.000 personer på rekordtid. Sverige bruger også mange penge på forsvar og har en stor militaerin­dustri.

»Sveriges medlemskab vil forbedre sikkerhede­n i Østersø-området og gøre hele alliancen staerkere. Når Sverige er medlem, er Finlands optagelse også komplet,« skrev Finlands praesident, Sauli Niinistö, på de sociale medier efter nyheden om afstemning­en i Tyrkiet.

Finland, som deler en 1.340 km lang graense med Rusland, blev optaget i Nato i april sidste år som det 31. medlem.

Hvis alt flasker sig, bliver Sverige medlem nummer

32.

For tyrkerne har det lange forløb tilsynelad­ende også haft nogle gode resultater. Erdogan, der er mester i at udnytte enhver politisk situation til sin fordel, har ved siden af forhandlin­gerne med Sverige kraevet indrømmels­er fra USA for at godkende svenskerne­s optagelse.

Det vigtigste har vaeret at få grønt lys for en milliardaf­tale for køb af både nye F-16fly og opgraderin­ger af de nuvaerende F-16-fly i Tyrkiets luftvaern. Tyrkerne ville oprindelig­t have F-35-fly, men blev smidt ud af programmet, da de købte et russisk missilprog­ram.

Det løfte mener Erdogan, at han har fået. Tidligere har medlemmer af det amerikansk­e senats magtfulde udenrigsud­valg signaleret, at de ville blokere det pga. bekymring over Tyrkiets anstrengte forhold til Graekenlan­d, hvilket Erdogan i efteråret forsøgte at rette op på med et besøg i Athen.

Det har alt sammen fået Erdogan til at se staerkere ud hjemme, men svaekket tilliden til ham blandt allierede.

 ?? Foto: Adem Altan/AFP ?? Et stort flertal i det tyrkiske parlament stemte tirsdag aften for at godkende Sveriges ansøgning om optagelse. Nu mangler ratificeri­ngen kun at blive underskrev­et af den tyrkiske praesident, Erdogan, før den er officiel.
Foto: Adem Altan/AFP Et stort flertal i det tyrkiske parlament stemte tirsdag aften for at godkende Sveriges ansøgning om optagelse. Nu mangler ratificeri­ngen kun at blive underskrev­et af den tyrkiske praesident, Erdogan, før den er officiel.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark