Jyllands-Posten

Nato-allieret chokerer: Der er ingen krig i Kyiv, hvor folk lever »et helt normalt liv«

Først bremsede han våbenstøtt­en til Ukraine. Nu vaekker en ny Putin-venlig melding fra Slovakiets premiermin­ister, Robert Fico, bekymring i Nato og EU og slår endnu en spraekke i det europaeisk­e sammenhold mod Putin.

- JESPER KONGSTAD Jyllands-Postens korrespond­ent i Bruxelles jesper.kongstad@jp.dk

Den russiske praesident, Vladimir Putin, kunne naeppe have formuleret det prorussisk­e budskab bedre selv.

Men den opsigtsvae­kkende melding kommer ikke fra Kreml, men fra en europaeisk premiermin­ister i et land, som både er medlem af Nato og EU.

Slovakiets premiermin­ister, Robert Fico, sagde tirsdag på et pressemøde, at »der er ingen krig i Kyiv«, og beskrev samtidig borgernes liv i Ukraines hovedstad som »helt normalt«.

»Tror du seriøst, at der er krig i Kyiv? Du laver sjov. Jeg håber, at du ikke mener det alvorligt. Livet i byen er helt normalt,« sagde Fico.

Svaret kom, da en journalist på pressemøde­t spurgte Fico om, hvorfor han ikke rejser til Ukraines hovedstad – med mulighed for at få et bedre personligt indblik i Putins igangvaere­nde og snart to år lange invasionsk­rig – når han onsdag mødes med den ukrainske premiermin­ister, Denys Sjmyhal.

Mødet er i stedet henlagt til den vestukrain­ske by Uzhhorod naer den slovakiske graense. Fico forklarede samtidig, at valget af by var mere praktisk og var blevet foreslået af den ukrainske side.

Missilangr­eb mod Kyiv

Afvisninge­n af en krig i Ukraines hovedstad skete, samtidig med at Moskva tirsdag endnu en gang bombardere­de både Kyiv og Kharkiv med over 40 missiler i en bølge af angreb, hvor mindst 18 blev draebt, og mange såret. Det oplyste Ukraines praesident, Volodymyr Zelenskyj, i sin daglige videotale.

Mange blev draebt i »et normalt højhus, hvor der boede almindelig­e mennesker«, lød det bl.a. fra Zelenskyj.

Meldingen fra Fico skabte fornyet vrede blandt ukrainske politikere, som i forvejen var sure over en stribe prorussisk­e budskaber, som den slovakiske regeringsl­eder i nabolandet kom med i weekenden. Robert Fico erklaerede lørdag forud for mødet med den ukrainske premiermin­ister, at han er imod, at Ukraine bliver medlem af Nato.

»Jeg kommer til at fortaelle ham, at jeg er mod Ukraines medlemskab af Nato, og at jeg vil nedlaegge veto imod det. Det vil kun danne grobund for en tredje verdenskri­g, intet andet,« sagde Fico på tv-kanalen RTVS.

Her anklagede han samtidig USA for at kontroller­e Ukraine, ligesom han beskyldte Ukraine for at vaere »en af de mest korrupte nationer i verden«.

»Ukraine er ikke et uafhaengig­t og suveraent land,« sagde Fico, der tillige mener, at Ukraine er nødt til at opgive territoriu­m for at saette en stopper for krigen.

Fico, der vandt parlaments­valget og kom til magten

i oktober sidste år, skabte kort efter sin tiltraeden bekymring i både Nato og EU. Som en af sine første gerninger besluttede han at stoppe al militaerhj­aelp til Ukraine.

Bremsede våben til Ukraine

Slovakiet, som deler graense med Ukraine mod øst, har tidligere sendt militaerhj­aelp til Ukraine for naesten 5 mia. kr. Fico har også tidligere meddelt, at han på linje med Ungarns premiermin­ister, Viktor Orbán, ikke vil støtte nye sanktioner mod Rusland.

Ficos ageren skaber bekymring i de øvrige EU-lande forud for et ekstraordi­naert EU-topmøde den 1. februar i Bruxelles, hvor den økonomiske og militaere støtte til Ukraine er i centrum.

På et topmøde i december nedlagde Viktor Orbán veto mod EU’s store hjaelpepak­ke på 50 mia. euro over de naeste fire år. Det frygtes, at Robert Fico også kan volde problemer, og at det europaeisk­e sammenhold slår yderligere spraekker, når stats- og regeringsc­heferne i naeste uge skal forsøge at finde en løsning.

Mangel på våben, luftforsva­r og militaert udstyr staekker i stigende grad Ukraines muligheder for at forsvare sig mod de aggressive angreb fra Rusland. Samtidig styrer Ukraine direkte mod en alvorlig økonomisk krise på grund af et gabende milliardhu­l i statskasse­n, som EUlandene har lovet at fylde op.

 ?? ?? Slovakiets premiermin­ister, Robert Fico, har flere gange mødt Ruslands praesident, Vladimir Putin. Her ved et møde i Kreml i 2016. Arkivfoto: Alexander Zemlianich­enko/AP
Slovakiets premiermin­ister, Robert Fico, har flere gange mødt Ruslands praesident, Vladimir Putin. Her ved et møde i Kreml i 2016. Arkivfoto: Alexander Zemlianich­enko/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark