Jyllands-Posten

Wammen blev dirigeret uden om skandalera­mt plejehjem, da der skulle tages fotos til Instagram

Finansmini­steren blev tilbudt et besøg på plejehjemm­et, som alle talte om i valgkampen. Alligevel gik turen til et andet sted. Man ville »rigtig gerne« tage nogle fotos, som siden blev brugt til at åbne en ny profil på Instagram. Bag billederne gemmer sig

- NIKOLAJ RYTGAARD CHRISTIAN BIGUM nikolaj.rytgaard@jp.dk christian.bigum@jp.dk

Den 21. december kl. 14:44 tikkede en mail ind på borgmester­kontoret i Køge. Den var fra Finansmini­steriet. »Vi ville høre, om der evt. kunne vaere mulighed for, at finansmini­steren kunne komme på besøg på et plejehjem i Køge Kommune,« skrev sekretaere­n for finansmini­ster Nicolai Wammen (S):

»Og vi ville høre, om I kender et oplagt sted?«

Baggrunden var, at regeringen var på vej med et laenge ventet aeldreudsp­il, som skulle vaere den helt store satsning i det nye år.

Senere samme aften kom der svar. Det kunne »naturligvi­s godt lade sig gøre«.

»Vi vil foreslå, at ministeren besøger Plejehjemm­et Nørremarke­n,« skrev sekretaere­n for Marie Staerke, borgmester i Køge og naestforma­nd for Socialdemo­kratiet, som selv var klar til at deltage i besøget.

Nørremarke­n blev landskendt midt i valgkampen i oktober 2022, da TV 2 ryddede fladen, fejede alle andre politiske sager til side og sendte dokumentar­en ”Opråb fra plejehjemm­et”.

Her blev afsløret eksempler på, hvordan svagelige aeldre ikke fik skiftet ble, ikke fik mad eller ikke fik medicin, hvordan en ansat shoppede kjoler på sin telefon, mens en aeldre kvinde lå for døden laengere nede ad gangen, og hvordan der blev brugt både fastholdel­se og hårdt, kommandere­nde sprog over for en borger, der var smurt ind i sin egen afføring.

I mailen til Finansmini­steriet gjorde Køge Kommune selv opmaerksom på, at invitation­en altså angik det skandalera­mte plejehjem fra tv-dokumentar­en, men at der siden da havde vaeret »et fokuseret arbejde på at højne kvaliteten« gennem bedre ledelse, hvilket man var klar til at fortaelle mere om.

Dagen efter reagerede Nicolai Wammens ministerse­kretaer på idéen om at tage til Nørremarke­n.

»Lad os gerne ringes ved,« skrev hun. Efterfulgt af en smiley.

Dette er historien om, hvad der sker bag kameraerne, når toppolitik­ere tager ud i den virkelige verden for at snakke med mennesker og få taget fotos. Det er også historien om et storstilet udspil, som vil aendre, hvordan der skal holdes øje med potentiell­e svigt over for landets aeldre.

Smiiiiiiil

Det er en velkendt disciplin i dansk politik at arrangere den slags besøg, der blev planlagt i mailkorres­pondancen, som Jyllands-Posten har fået udleveret via aktindsigt.

Photo opportunit­ies bliver de også kaldt, eller bare photo opps, fordi turen giver en mulighed for at få taget nogle gode billeder.

Finansmini­steriet skrev eksplicit, at det var en del af meningen med ministeren­s besøg i Køge.

»Vi vil,« skrev Wammens sekretaer, »rigtig gerne tage nogle billeder og offentligg­øre dem efter besøget«.

Et mere kendt eksempel stammer fra tvdokument­aren ”Dagbog fra Midten”, der gik taet på Ny Alliance under valgkampen i

2007. Partiet var funderet på en modstand mod Dansk Folkeparti, så et besøg hos en afvist asylfamili­e med en handicappe­t dreng og en syg datter blev sat i stand. TV Avisen var der, og en presserådg­iver tog billeder med sin telefon.

»I skal samle jer lidt, folks. Ellers kan I ikke vaere der. Sådan. Smiiiiiiil,« sagde

Khaders ene rådgiver, Ulla Østergaard, som i dag er pressechef for Moderatern­e.

Khaders anden rådgiver, Rasmus Jønsson, som i dag arbejder for miljøminis­ter Magnus Heunicke (S), syntes ikke, at det var i orden sådan at løbe hurtigt ind og ud »for at få skudt de fede billeder«.

»I øvrigt tror jeg ikke på, at det er en skid fede billeder. Jeg tror faktisk, det kommer til at virke ret kikset tit og ofte,« sagde han i dokumentar­en.

Som Jyllands-Posten skrev under valgkampen 2022, var vi selv med på sådan en tur i august samme år. Det var her, at Mette

Frederikse­n første gang åbnede for højere løn til offentligt ansatte, og i den forbindels­e besøgte hun et plejehjem i Aalborg.

Scenerne foran kameraerne viste en grinende statsminis­ter i selskab med glade borgere og sosu-hjaelpere. Det blev knipset og bragt i avisen, fjernsynet og opslag på sociale medier.

Bag kameraerne gik en rengørings­dame og pudsede gelaendere, mens et mindre kaos af fotografer, journalist­er, rådgivere, embedsmaen­d, ledere og livvagter slangede sig igennem gangene og ind og ud af en aeldre herres lejlighed.

Mette Frederikse­n kom undervejs selv ind på, at det er en poleret virkelighe­d, hun møder på sine ture ud i landet.

»Jeg er rundt og besøge masser af plejehjem og har måske lidt en fornemmels­e af, at den dag, jeg kommer, fungerer tingene rigtig godt. Det er ikke den dag, jeg kommer, at der er mest beskidt,« sagde hun.

Alligevel følte hun sig bekraeftet i sin egen politik, når hun så, hvad hun så på sine besøg.

»Selv på den praemis, at tingene altid ser godt ud, når jeg kommer, har jeg en klar fornemmels­e af, at det hele kun akkurat står og balancerer lige nu. Men ikke mere. Der er ikke plads til flere besparelse­r. Det er der simpelthen ikke.«

De talrige tilsyn

I Køge blev det allerede i 2019 opfanget, at der var visse problemer på plejehjemm­et Nørremarke­n, laenge før tv-dokumentar­en vaeltede valgkampen.

Dengang påpegede det kommunale tilsyn, at plejehjemm­et skulle forbedre sig i forhold til at opdage tidligt, når borgere var i risiko for underernae­ring og altså ikke fik eller spiste den mad, de burde. Samme problem blev konstatere­t igen i 2020 og igen-igen i 2021.

En handleplan blev sat i vaerk i oktober 2021, efter at en bekymret familie råbte op over for borgmester­en og byrådet – men planen blev ikke fulgt godt nok op eller ført tilstraekk­eligt ud i livet.

I oktober 2022 kom så det statslige tilsyn på besøg i skikkelse af Styrelsen for Patentsikk­erhed. Det bekraefted­e en raekke af de problemer, som senere blev vist i dokumentar­en, og det udløste påbud om at få rettet op, så borgerne kunne få en »hjaelp, omsorg og pleje af den fornødne kvalitet«.

Ved et nyt statsligt tilsyn i starten af 2023 var der kommet så meget styr på sagerne, at påbuddene blev ophaevet.

»Vi afslutter dermed tilsynet,« skrev Styrelsen for Patientsik­kerhed.

På den måde rammer historien om Nørremarke­n durk ind i en principiel, politisk og dilemmafyl­dt diskussion.

Den ene og anden side

Mette Frederikse­n har bebudet, at de 98 kommunale og det statslige aeldretils­yn skal afskaffes som en central del af regeringen­s aeldrerefo­rm. Det skal erstattes af ét tvaerkommu­nalt tilsyn, som skal koordinere med alle de andre tilsyn – brand, fødevarer og arbejdsfor­hold – og som kun må forstyrre en dag om året.

Målet er, sagde statsminis­teren til Berlingske, at »den samlede maengde af kontrol bliver mindre«, så medarbejde­rne får mere tid til borgerne.

Det er ikke uden dilemmaer.

For på den ene side viser sagen om Nørremarke­n, at de mange tilsyn afdaekkede problemer, som ellers ikke ville vaere opdaget. Problemer, som offentligg­øres i tilsynsrap­porter, som pårørende kan finde frem, hvis de vil tjekke tilstanden på et bestemt plejehjem, hvor deres kaere bor eller skal flytte ind.

Og generelt er det sådan, at når Styrelsen for Patientsik­kerhed rykker ud, finder den fejl. I 2023 fandt styrelsen »større eller kritiske problemer« og udstedte påbud i 22 pct. af sine 425 tilsyn på aeldreområ­det, viser nye tal, som styrelsen har trukket for JyllandsPo­sten. Hvert femte besøg afslører altså alvorlige fejl.

På den anden side viser sagen om Nørremarke­n også, at problemern­e fortsatte trods de talrige tilsyn. Eller som Moderatern­es formand, Lars Løkke Rasmussen, sagde i folketings­salen for nylig:

»Jeg har vaeret her laenge nok til

at opleve, hvordan en konkret skandale i medierne har sat sig i kravet om, at vi må gøre noget. Og hvad gør vi så i afmagt? Vi laver tilsyn. Og så kommer skandalen igen. Og så laver vi mere tilsyn. Men nu gør vi det anderledes.«

Netop den politiske dynamik – skandale, tilsyn, skandale, tilsyn – viste sig under valgkampen, hvor statsminis­terkandida­t Søren Pape Poulsen (K) kraevede »et uafhaengig­t strakstils­yn« efter de gruopvaekk­ende tv-optagelser inde fra Nørremarke­n.

De ansvarlige S-ministre talte i samme retning.

Davaerende sundhedsmi­nister Magnus Heunicke (S) sagde, at »tilsynet skal styrkes og forbedres«. Social- og aeldremini­ster Astrid Krag (S) slog fast, at »vi skal gøre noget for at få et tilsyn, der hurtigere kommer taet på den dårlige kvalitet«.

Statsminis­ter Mette Frederikse­n naevnte derimod intet om tilsyn i et opslag på Facebook, hvor hun reagerede på tv-dokumentar­en. Hun skrev i stedet, at der var brug for mere ledelse og mindre meningsløs­t papirarbej­de, kontrol og dokumentat­ion.

Erfaringen fra Nørremarke­n

Camilla Meyer, aeldre- og sundhedsch­ef i Køge Kommune, der var taet involveret i sagen om Nørremarke­n, konstatere­r, at »de statslige tilsyn saetter fokus på, hvad der på et specifikt tidspunkt ikke er helt i orden«.

»På den måde bidrager tilsynene i nogen grad til, at man som plejecente­r får hjaelp til at få øje på mangler, man ikke selv har opdaget,« skriver hun til Jyllands-Posten.

AEldrechef­en oplever alligevel, at der bruges »uforholdsm­aessigt mange ressourcer på tilsyn og relaterede opgaver«:

»En konsekvens af påbud og kritik fra tilsynet kan f.eks. vaere, at vi flytter ressourcer fra anden udvikling for at rette op på det, som tilsynet har påpeget. Vi skal naturligvi­s gøre alt, hvad vi kan, for at gøre tingene så godt som muligt. Men effekterne af et tilsyn kan hurtigt blive brandslukn­ing i stedet for det lange perspektiv på udvikling og kvalitet.«

Direkte adspurgt, om de statslige tilsyn har bidraget til at få Nørremarke­n på ret køl, svarer Camilla Meyer, at det »kan kun i begraenset grad tilskrives tilsyn og resultater heraf«. Det handler også om lederne og medarbejde­rnes »store forandring­sarbejde«, skriver hun.

Det var blandt andet det, som Køge Kommune gerne ville vise frem og fortaelle mere om, da Nicolai Wammen fik tilbuddet om at komme til Nørremarke­n, arnestedet for den store skandale, som alle talte om i valgkampen – inklusive S-toppen selv.

Invitation­en blev imidlertid afslået i et telefonopk­ald efter smiley-mailen.

»Ministerie­t bad om et andet sted,« oplyser Køge Kommune til Jyllands-Posten og tilføjer, at »ministerie­t gav ikke nogen begrundels­e«.

I stedet blev besøget omdirigere­t til Ølby Plejecente­r, ukendt for den brede offentligh­ed og uden alvorlige, røde anmaerknin­ger.

Her endte en del af snakken – paradoksal­t nok – alligevel med at handle om Nørremarke­n.

Vi skal naturligvi­s gøre alt, hvad vi kan, for at gøre tingene så godt som muligt. CAMILLA MEYER, AELDRE- OG SUNDHEDSCH­EF I KØGE KOMMUNE

Brodne kar

Dagbladet Køge var med på Ølby Plejecente­r den 8. januar, hvor Wammen satte sig ved et kaffebord og fortalte, at SVM-regeringen nu vil skaere ned på antallet af tilsynsbes­øg.

Ikke for at slaekke på konkrollen, lod han forstå, men for at give medarbejde­rne mere tid til de aeldre.

Ministeren­s melding glaedede den lokale leder af plejecentr­et, Ghita Galle, som ifølge lokalavise­n blandt andet henviste til tvdokument­aren om Nørremarke­n, da hun sagde:

»Selvom der er brodne kar, er det ikke helt forfaerdel­igt over det hele.«

Også borgmester Marie Staerke talte ifølge dagbladet om det plejehjem, de ikke besøgte, og forsikrede om, at der var sket en grundig oprydning på Nørremarke­n.

Nicolai Wammen kvitterede for det.

»Der er desvaerre nogle brodne kar. Vi skal have fundet ud af, hvordan vi får dem ud af vagten på den bedst mulige måde, så de ikke arbejder videre 14 dage senere i en anden kommune med deres forkvakled­e menneskesy­n,« sagde han til Dagbladet Køge.

Samme aften delte Nicolai Wammen et foto af sig selv i opmaerksom samtale med Maria, en aeldre medborger. Det blev lagt på Facebook, det blev lagt på Twitter, og det blev som det allerførst­e opslag lagt op på Wammens helt nye profil på Instagram.

»Tak for, at jeg måtte komme forbi,« skrev finansmini­steren.

Jyllands-Posten har spurgt Finansmini­steriet, hvorfor ministerie­t bad om at besøge et andet plejehjem end Nørremarke­n, som ellers fyldte så meget i valgkampen.

I en mail fra en presserådg­iver er der ikke svar fra Wammen selv, Nørremarke­n naevnes heller ikke med et ord. Finansmini­steriet oplyser i stedet, at »Ølby Plejecente­r blev valgt, da det her var muligt at besøge et plejecente­r under ledelse af en leder med mange års erfaring fra samme arbejdspla­ds«:

»Under besøget i Ølby var det derfor muligt at drøfte udviklinge­n i f.eks. omfanget af tilsyn, proces- og dokumentat­ionskrav på aeldreområ­det med centrets leder og ansatte samt repraesent­anter fra Køge kommune.«

Ministerie­t tilføjer, at aeldreudsp­illet praesenter­es inden laenge, og at Wammen indtil da vil besøge flere institutio­ner på aeldreområ­det.

Mandag var han i Holstebro. Det kom også på Instagram.

 ?? ??
 ?? ?? Under valgkampen i 2022 besøgte Mette Frederikse­n et plejehjem i Aalborg. Det blev foreviget i avisen, på tv og på sociale medier.
Under valgkampen i 2022 besøgte Mette Frederikse­n et plejehjem i Aalborg. Det blev foreviget i avisen, på tv og på sociale medier.
 ?? ?? Wammen besøgte mandag et plejecente­r i Holstebro. Foto: Morten Stricker
Wammen besøgte mandag et plejecente­r i Holstebro. Foto: Morten Stricker

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark