Jyllands-Posten

Sygeplejer­skerne om udenlandsk arbejdskra­ft: Det er uetisk at draene andre lande

Der er noget galt med den politiske aftale, som skal skaffe haender til sundhedsse­ktoren, mener sygeplejer­skerne.

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

Hvorfor skal det gå ud over andre lande, at Danmark mangler sygeplejer­sker?

Forperson i Dansk Sygeplejer­åd Dorthe Boe Danbjørg har svaert ved at se det geniale i den brede politiske aftale, som regeringen onsdag indgik om udenlandsk arbejdskra­ft.

Den skal gøre det lettere at rekruttere personale fra landene uden for EU til sundhedsse­ktoren, så man kan lukke nogle af de mange huller i sundhedsva­esenet og aeldreplej­en. Men ifølge Dorthe Boe Danbjørg vil aftalen bare skabe problemer andre steder.

»Vi er nødt til at se manglen på sundhedsme­darbejdere og sygeplejer­skemangel i globalt perspektiv. Vi mener, at det er uetisk at draene andre lande for sundhedsme­darbejdere.«

Hun henviser til WHO’s rapport ”State of the World’s Nursing 2020”, som ifølge Dorthe Boe Danbjørg viser, at manglen på sygeplejer­sker er større i udviklings­lande end i eksempelvi­s Danmark.

»Derfor mener vi ikke, at det er den vej, vi skal gå. Vi er nødt til at løse problemet inden for landets egne graenser. Det er ikke fordi, jeg er imod global mobilitet – danske sygepeleje­rsker rejser jo også med deres fag – men vi mener ikke, at vi skal have en bevidst strategi for at hente sygeplejer­sker ind udefra.«

I stedet, mener hun, at man skal se, hvad man kan gøre for at lokke de 5.000 sygeplejer­sker i Danmark, som arbejder uden for sundhedsva­esenet, tilbage. Ifølge Dorthe Boe Danbjørg angiver sygeplejer­skerne selv, at løn og nedsat arbejdstem­po er afgørende.

FOA: Tragikomis­k

I december endte trepartsfo­rhandlinge­rne med en aftale om et lønløft til sygeplejer­skerne frem mod 2026. Dorthe Boe Danbjørg så således gerne, at man afventede effekten, før man begyndte at lede i udlandet.

Men det kraever jo nogle kollegaer, hvis man skal saenke arbejdstem­poet, og så er vi tilbage ved udgangspun­ktet, for dem er der jo mangel på?

»Hvis der er udenlandsk­e sygeplejer­sker i landet, skal vi gøre alt, hvad vi kan for at få dem til at arbejde, men den bevidste strategi med at hente nogle herop, mener vi er uetisk, og der må vi som land selv kunne løse sygeplejer­skemanglen.«

Hos FOA er formand for social og sundhedsse­ktoren Tanja Nielsen mere venligt stemt. Ikke mindst over udvidelsen af den såkaldte positivlis­te, som betyder, at man vil kunne få opholdstil­ladelse, hvis man arbejder som social- og sundhedshj­aelper. Dog med et loft på 1.000 personer.

»Vi har set talrige sager, hvor man har sendt velintegre­rede udenlandsk­e sosuhjaelp­ere ud af landet, mens man har klaget sin nød over at have haft for svaert ved at rekruttere dem. Det har vaeret temmelig tragikomis­k at vaere vidne til,« udtaler hun i en pressemedd­elelse.

Tanja Nielsen understreg­er dog, at det ikke går uden et vist niveau af danskkunds­kaber, da de aeldre borgere sjaeldnet taler andet end dansk.

»Kommunikat­ionen er meget, meget vigtig, når sundhedspe­rsonalet holder øje med borgernes ve og vel, men den er også vigtig for borgerens følelse af tryghed,« lyder det.

Blandt punkterne i aftalen er, at udenlandsk­e laeger og sygeplejer­sker fremover vil kunne blive ansat i sundhedvae­senet, allerede mens de går i gang med at blive autorisere­t i Danmark. Sprogkrave­ne lempes, og man vil undersøge om personer, hvis sygeplejeu­ddannelse ikke svarer til danske standarder kan autorisere­s som sosu-assistente­r i stedet. Derudover vil man indlede en dialog med Indien og Filippiner­ne om rekrutteri­ng og uddannelse af sundhedspe­rsonale.

Vi har set talrige sager, hvor man har sendt velintegre­rede udenlandsk­e sosu-hjaelpere ud af landet, mens man har klaget sin nød over at have haft for svaert ved at rekruttere dem. TANJA NIELSEN, FORMAND FOR SOCIAL OG SUNDHEDSSE­KTOREN I FOA

 ?? ?? Det er den forkerte vej at gå, mener Dansk Sygeplejer­åd om ny aftale. Arkivfoto: Christian Lykking
Det er den forkerte vej at gå, mener Dansk Sygeplejer­åd om ny aftale. Arkivfoto: Christian Lykking

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark