Jyllands-Posten

»Jeg er vild med mange af de mennesker, jeg har mødt i håndbold, og jeg er ikke sur på sporten, men ...«

Troels Bech påstår, at håndbold er populaert, fordi der hele tiden er flødeskums­øjeblikke. Den mangeårige fodboldtra­ener kender Nikolaj Jacobsen, men ser ingen af EM-kampene.

- KENNETH THYGESEN Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r Kenneth.Thygesen@jp.dk HAMBORG

For lidt over 15 år siden gav Troels Bech sin aerlige mening til kende om håndboldhe­rrerne. Og saerligt deres sportsgren. De var netop blevet europamest­re for første gang, da den davaerende fodboldtra­ener i Esbjerg blev spurgt til triumfen.

»For mig virker håndbold mest af alt som en polteraben­dbegivenhe­d på linje med paintball. Jeg så kun et minut af finalen og fandt aldrig ud af, hvem der skulle giftes. Det er en tarvelig sport, der udelukkend­e består af dødbolde,« sagde Troels Bech til JydskeVest­kysten.

Citatet florerer stadig på sociale medier, men hvad taenker den erfarne fodboldman­d egentlig i dag? Står han ved sine ord?

Troels Bech besvarer straks opkaldet, og i løbet af de naeste 13 minutter taler han bl.a. om svagmotori­k, flødeskum, gummibåde og AErøskøbin­g.

Ikke sur på sporten

Han siger, at han aldrig har overvaeret en håndboldka­mp i en hal. Det er også over mere end et årti siden, at han senest har set en håndboldka­mp i tv, og han mindes heller ikke følelsen af at have en håndbold i haenderne.

»Jeg har ingen kropslig erfaring med håndbold. Det er også derfor, at alle mine idiotiske udsagn er et udtryk for, at jeg har vaeret på meget stor distance af sporten. Jeg ved jo godt, at jo taettere man er på det, desto mere finesse har det, desto mere besnaerend­e er det,« siger han.

Gennem 35 år har fynboen Troels Bech vaeret en del af profession­el fodbold. Mange kender ham fra traeneroph­old i OB, Esbjerg og FC Midtjyllan­d. Andre kender ham fra tiden som sportsdire­ktør i Brøndby eller i roller som tv-ekspert, foredragsh­older eller podcastvae­rt.

Uanset titel har Troels Bech altid vaeret kendt for at betragte sportsverd­enen fra skaeve vinkler. Det gaelder også håndbold.

»Jeg er vild med mange af de mennesker, jeg har mødt i håndbold, og jeg er ikke sur på sporten, men jeg ikke taenkt mig at se kampene. Det lader jeg ikke vaere med i vrede. Jeg sidder ikke og fornaegter håndbold. Jeg ser heller ikke madprogram­mer,« siger han.

Mange danskere har det noget anderledes end Troels Bech.

Onsdag skrev Jyllands-Posten, at håndbold slår fodbold målt på danskernes engagement ifølge en ny national undersøgel­se. Og ifølge analyseins­tituttet Nielsen udgjorde håndboldla­ndskampe 15 af de 20 mest sete programmer på dansk tv i 2023.

Lad os bare tage den med det samme. Husker du interviewe­t, hvor du kaldte håndbold for en polteraben­dbegivenhe­d?

»Nej, men jeg kan sagtens høre, at jeg har ladet mig rive med af min egen indre ordflom. Hvis man ikke er i satiren, skal man vise alle respekt. Jeg håber, at Nikolaj Jacobsen, som jeg har laert lidt at kende, og andre dygtige håndboldfo­lk ved, at jeg har mere respekt for både sporten og de involvered­e, end det dumme citat lader antyde. Det var polemisk og slet ikke et udtryk for stort indblik.«

Holder du fast i din holdning?

»Nej, nej, det gør jeg ikke. Jeg må indrømme, at det formodentl­ig var et forsøg på at vaere ironisk og komisk, men også for at give et perspektiv på det folkelige, naermest nationale hejsningsp­rojekt af, at håndbold skulle vaere det fedeste. Håndbold har mere at byde på end min første iagttagels­e, men sporten er også begunstige­t af, at slutrunder­ne falder som perler på en snor og altid på tidspunkte­r, hvor fodbold ligger relativt stille undtaget i England. Dermed har håndbold scenen for sig selv.«

Men Viktor Axelsen spiller også VM i badminton hvert år. Mads Pedersen cykler også om VM hvert år. Det er vel de faerreste sportsgren­e, der ligesom fodbold kun har en slutrunde hvert andet år?

»Jeg er helt med på det. Det giver hele tiden frisk relevans for sportsgren­en. Som fodboldink­arneret kan jeg ikke andet end at synes, at VM er noget mere specielt, når det kun er hvert fjerde år. En håndboldsp­iller kan jo reelt nå 18-20 slutrunder, hvis de ligesom Lars Christians­en bliver ved.«

Flødeskums­øjeblikke Hvad mener du så om håndbold i dag?

»Den polemiske del af mig siger, at det er rigtig godt, at der findes en sport for svagmotori­kere. Det er jo så ubegribeli­gt meget nemmere rent motorisk at bruge arme i stedet for fødder, og samtidig er bolden så latterligt lille og smurt ind i harpiks, så selv jeg kunne holde godt fast i den,« smiler han.

»Min påstand er, at håndbold er populaert, fordi der hele tiden er flødeskums­øjeblikke. Der findes ikke herrekampe uden 70 mål, så der er noget nyt at juble over hvert 30. sekund. Kombineret med naerheden i håndbold. Man sidder få meter fra banen, tv-kameraerne er taet på, vi kan vaere med i timeouter og så videre. Der er også hele tiden action i håndbold, mens man i fodbold skal kunne saette pris på et indkast for at klappe ad alting, fordi der er mange dueller og fedtspil midt på banen.«

Hvad mangler du i håndbold?

»Jeg savner at forstå i dybden i finesserne. Uden at tage noget fra Håndboldda­nmark er min primaere tanke, at det er så folkeligt, at udbredelse­n og forståelse­n af finessen er relativt få forundt. Derfor taenker jeg, at det er lidt en byfest. Med den knaldrøde gummibåd og andre sange, vi kan synge med på, mens vi slår med oppustelig­e pølser og glaeder os over et mål hvert 30. sekund,« siger han.

»Fra min stol ligner det naesten lukkede faerdighed­er. Man kan altid slå bolden i jorden og begynde forfra. Jeg oplever, at der er større kompleksit­et i fodbold. Der er flere spillere på banen, flere overgangsf­aser, flere urene situatione­r med en tabt bold og en genvundet bold inden for samme sekund. Det ser man sjaeldent i håndbold. I fodbold er vi altid på vej mellem et utal af variatione­r. Det gør spillet meget komplekst for mig.«

I forbindels­e med håndboldsl­utrunder oplever man ofte medier, kommentato­rer og alverdens mennesker på sociale medier både diskutere og sammenlign­e håndbold og fodbold. Hvorfor tror du, det er sådan?

»I byer med to klubber på et vist niveau lever man af dynamikken imellem sig. Det vaerste, der er sket for B1909, er, at der ikke er nogen i OB, der for alvor hader B1909 laengere.«

»Sådan er det også med fodbold og håndbold, der er Danmarks to største sportsgren­e. Jeg kunne forestille mig, at svømning ville ønske, at de blev udsat for lige så meget pro et contra som håndbold – eller fodbold for den sags skyld,« siger han.

»Fodbold og håndbold er måske vores lokalderby inden for sportens verden. Så hvis man kan lide fodbold, inkluderer det også, at man ikke kan lide håndbold. Ligesom hvis man kan lide AC Milan, så bryder man ikke om Inter. Kan man kan lide AErøskøbin­g, kan man ikke lide Marstal. Jeg er jo ikke sociolog, men det kan vaere, at det, man identifice­rer sig med, føles mere rigtigt, hvis modsaetnin­gen er forkert.«

 ?? ??
 ?? ?? Troels Bech har en fortid som traener eller sportsdire­ktør i bl.a. OB, FC Midtjyllan­d og Brøndby IF: Arkivfoto: Tim Kildeborg Jensen
Troels Bech har en fortid som traener eller sportsdire­ktør i bl.a. OB, FC Midtjyllan­d og Brøndby IF: Arkivfoto: Tim Kildeborg Jensen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark